Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Θα κάνουν πίσω οι αμερικανοί στην Συρία; η θα τον ρίξουν από μέσα.


 

Οι δυτικοί λένε ότι ο τρόπος για να κερδηθεί μια στρατηγική νίκη κατά του Ιράν και να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Συρίας είναι η κατάργηση του ηγέτη της Συρίας . Είναι αλήθεια ότι η προοπτική του Ιράν να διατηρεί την Συρία ως φυλάκιο της στην Μεσόγειο συνδέεται με την ικανότητα επιβίωσης του καθεστώτος αλ Ασαντ.
Αλλά την απομάκρυνσή του θα μπορούσε να επιταχύνει και το χάος μέσα στη Συρία και στον γειτονικό Λίβανο . Η Αναχώρηση του Al Assad θα μπορούσε να επιφέρει αποσύνθεση στην  δομή εξουσίας της Συρίας από διάφορες συμμορίες και παραστρατιωτικές ομάδες.

Όμως από ένα Χάος στη Συρία κανείς δεν ωφελείτε . Οι Τούρκοι δεν θέλουν  ένα μακροχρόνιο πρόβλημα από  πρόσφυγες  στα σύνορα του. Ο Λίβανος φοβάται ότι  το δικό του κράτος μπορεί να γίνει μέτωπο σε μια εντατικοποίηση του εμφύλιου πόλεμου της  Συρίας. Το καθεστώς της Ιορδανίας, επίσης φοβάται την περιφερειακή αναταραχή. Οι Σαουδάραβες, ακόμη περισσότερο από ότι οι Ιορδανοί, τρομοκρατημένοι από το φάντασμα της κατάρρευσης ενός μεγάλου αραβικού κράτους  δεν είναι έξω από το ερώτημα για τη διατήρηση της δυναστεία τους . Επειδή το Ριάντ θέλει να ανατρέψει το φιλο-ιρανικό αλ Άσαντ δεν σημαίνει ότι θα ήταν ευχαριστημένο με μια εκτεταμένη κατάσταση στην οποία κανείς δεν είναι υπεύθυνος στη Δαμασκό. Η ισραηλινή άποψη είναι παρόμοια. Όσο για τους Ιρανούς, θα κάνουν ό, τι μπορούν για να διατηρήσουν το σημερινό καθεστώς της Συρίας στη θέση του, ακόμα και όταν μπορεί να αποστρέφονται  την αναποτελεσματική βαρβαρότητα του αλ Ασαντ. Οι Ρώσοι απαιτούν σταθερότητα στη Δαμασκό μόνο για λόγους ναυτικών  δικαιωμάτων στο λιμάνι του Ταρτούς. Η Συρία και το Ιράν είναι οι δύο εναπομείναντες μοχλοί του Κρεμλίνου  στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, η κατάρρευση ενός φιλο-ρωσικου  καθεστώτος στη Μέση Ανατολή μεταφέρει τη δυνατότητα να στείλει στον καιάδα  σε όλη την Κεντρική Ασία τα αυταρχικά κράτη. Θυμηθείτε ότι το δυναστικό καθεστώς του αλ Assads στη Συρία χτίστηκε σε ένα μοντέλο ανατολικού μπλοκ  κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου. Έπειτα, υπάρχουν τα παραδείγματα της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας. Όταν το σοβιετικό κράτος κατέρρευσε, οδήγησε σε ένα εξάνθημα των εθνικών και περιφερειακών πολέμων σε όλον τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία - δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στο Τατζικιστάν

 Όσο για τους Αμερικανούς, δεν θέλουν μια κατάσταση στιλ Γιουγκοσλαβίας στην οποία θα βρίσκονται υπό πίεση για να επέμβουν στρατιωτικά. Μια μεταβατική φάση μπορεί να απαιτήσει μια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα ρεκόρ σε παρασκηνιακές συμφωνίες . Η κυβέρνηση Μπους και οι αγιατολάχ έκαναν το ίδιο για το Ιράκ.
Το γεγονός ότι οι συριακές αεράμυνας κατάφεραν να καταρρίψουν ένα τουρκικό αεροσκάφος χωρίς να υποστεί μια στρατιωτική αντίδραση σημαίνει ότι ο Al Assad είναι ακόμη ισχυρός.

Η συμφωνία  αν και όταν έρθει, μπορεί να περιλαμβάνει την Τουρκία και το Ιράν. Η Τουρκία θέλει να αντικαταστήσει το σύνολο της δομής του καθεστώτος . Το Ιράν θέλει το αντίθετο. Γι 'αυτό και η Άγκυρα και η Τεχεράνη θα πρέπει να συμβιβαστούν , με τον εντοπισμό υψηλόβαθμων  Σύριων, πιθανότατα από τον στρατό, ο οποίος θα προστατεύει τα συμφέροντα της κάθε χώρας και στον οποίο το νέο καθεστώς μπορεί να βασιστεί. Εάν η Τουρκία και το Ιράν μπορούν να φτάσουν σε κάποια συμφωνία, τότε μπορεί να ευλογηθεί τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Η κυβέρνηση Ομπάμα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διαδικασία αυτή, αλλά γι να το πράξει αποτελεσματικά, θα απαιτήσουν περισσότερο διπλωματική ρεαλπολιτίκ από ό, τι έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα σε οποιαδήποτε κρίση.
Η Αποστασία της οικογένειας Tlass  την περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε μια δυνητική καμπή για τον Al Assad και το καθεστώς της Συρίας.
Η οικογένεια Tlass αποτέλεσε τον κύριο πυλώνα στήριξης των σουνιτών. Ο πατριάρχης της οικογένειας, πρώην υπουργός Αμυνας Μουσταφά Tlass, είχε μια στρατηγική, αδελφικού δεσμού με τον  Σύριο Πρόεδρο Χαφέζ Αλ Άσαντ. Οι δύο στρατιωτικοί άνδρες υπηρέτησαν ως μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ στο Κάιρο 1958 - 1961, όταν στη Συρία και την Αίγυπτο υπήρχε το όραμα των Ηνωμένης  Αραβικής Δημοκρατίας. Η αποτυχία του σχεδίου αυτού τους έφερε …πίσω στο σπίτι, όπου όλοι μαζί βοήθησαν να έρθει  το κόμμα Μπάαθ στην εξουσία το 1963  με μια βίαιη περίοδο των πραξικοπημάτων, εκκαθαρίσεων  μεχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960 . Με τον Tlass να στέκεται αθόρυβα στο πλευρό του,ο  Χαφέζ τοποθετηθεί με  ένα αναίμακτο πραξικόπημα τον Tlass ως υπουργός άμυνας του το 1970. Από τότε, Tlass υπήρξε το σύμβολο της παλιάς φρουράς καθεστώς της Συρίας. Χωρίς την υποστήριξη του  Tlass », είναι αμφίβολο αν Μπασάρ αλ Άσαντ, ως αρχάριος, θα ήταν σε θέση να εδραιώσει την θέσε του στο καθεστώς το 2000, όταν ο πατέρας του απεβίωσε. Μέσω των  στρατιωτικών της οικογένειας Tlass και τις συνδέσεις των επιχειρήσεων, οι Σουνίτες-Αλαουιτες  είναι για δεκαετίες στα υψηλότερα κλιμάκια του καθεστώτος.
Διαβάστε περισσότερα »


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...