Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Και χοντροφοροφυγάς ο Μητρόπουλος;



Σε καταλογισμό πρόστιμου 1 εκατ. ευρώ προχώρησαν οι ελεγκτές το ΣΔΟΕ μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν, στον δικηγόρο και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλο. Η υπόθεση που ήρθε στο φώς της δημοσιότητας αφορά μία ιστορία δεκατεσσάρων χρόνων και έγινε γνωστή από δύο συνεργάτες του Αλέξη Μητρόπουλου οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.
Οι εισαγγελικές αρχές τότε, έδωσαν εντολή για διενέργεια οικονομικού ελέγχου αναφορικά με υπόθεση είσπραξης και μη έκδοση απόδειξης για συναλλαγή ύψους 1.000.000 δολαρίων. Η έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ που βρίσκεται στη διάθεση του e-reportaz αναφέρει ότι ο κ. Μητρόπουλος το 1999 δεν εξέδωσε απόδειξη παροχής υπηρεσιών ή άλλου φορολογικού στοιχείου αξίας 942.136 ευρώ προς πελάτισσα του η οποία του έδωσε ένα εκατομμύριο ευρώ ως αμοιβή για τις δικηγορικές υπηρεσίες που της παρείχε.
Μία ορφανή κληρονομιά ενός έλληνα εφοπλιστή που ζούσε στην Αμερική έμελλε να γίνει η αιτία που 18 χρόνια μετά ο δικηγόρος, Αλέξης Μητρόπουλος θα έμπαινε στο στόχαστρο των «Ράμπο» του ΣΔΟΕ.
Το 1995 απεβίωσε στην Αμερική ο εφοπλιστής Δ.Μ χωρίς να έχει αφήσει κληρονομιά. Μοναδικοί συγγενείς του θανόντος ήταν η μητέρα του και τα δύο αδέλφια του. Το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών τους αναγνώρισε το κληρονομικό δικαίωμα.
Ωστόσο οι τρείς τους διαφώνησαν ως προς την διαχείριση της κληρονομιάς. Μητέρα και κόρη στράφηκαν μέσω εξωδίκου εναντίον του γιού ζητώντας του να τους μεταβιβάσει όσα δικαιούνταν ισχυριζόμενες ότι είχε αναλάβει χωρίς εξουσιοδότηση την διαχείριση της κληρονομιάς.

Και κάπου εδω ξεκινά η εμπλοκή του κ. Μητρόπουλου. Θορυβημένος ο γιός από τις ενέργειες της αδελφής του, απευθύνθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου του 1999 στους δικηγόρους Μητρόπουλο Αλέξιο και Ματζουράνη Ιωάννη προκειμένου να βοηθήσουν να βρεθεί εξωδικαστική λύση. Οι δύο δικηγόροι θα δρούσαν συνεπικουρούμενοι από τον συνάδελφο τους Φυλακτόγλου Φίλιππο. Μάλιστα τα δύο αδέρφια συμφώνησαν να δοθεί ενιαία συνολική αμοιβή στους δικηγόρους που θα αναλάμβαναν την επίλυση της διαφοράς.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα του Τύπου που είχαν έρθει στο φώς της δημοσιότητας σχετικά με το θέμα του ύψους του ποσού που εισέπραξε το γραφείο του ως δικηγορική αμοιβή, δημοσιοποίησε σειρά εγγράφων. Ωστόσο στα έγγραφα που κοινοποίησε ο κ. Μητρόπουλος δεν περιλαμβάνεται αποδεικτικό στοιχείο (απόδειξη ή τιμολόγιο) για την παραπάνω συναλλαγή, ύψους ενός εκατ. δολαρίων, την οποία ελέγχουν οι δικαστικές αρχές και ο ΣΔΟΕ.
Στο υπόμνημα του προς το ΣΔΟΕ ο κ Μητρόπουλο κάνει λόγο γα παραγραφή, υποστηρίζοντας ότι η χρήση 1999 είναι αμετάκλητα παραγεγραμένη ενώ τονίζει ότι τα χρήματα είναι νομιμοποιημένα και φορολογικά δικαιολογημένα. Διαφορετική άποψη διατυπώνουν όμως στην έκθεση ελέγχου οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ οι οποίοι αναφέρουν ότι ο ελεγχόμενος έπρεπε στις 26/4/1999 δεν εξέδωσε ΑΠΥ για το ποσό των 1 εκατομμυρίων δολαρίων όπως θα έπρεπε να έχει πράξει. Ακόμα, προσθέτουν ότι αν και δεν εξέδωσε απόδειξη σε πρώτο χρόνο, αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί εξαιτίας της εμπλοκής του στην δικαστική διαμάχη. Ωστόσο θα μπορούσε να το κάνει σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή το 2005,2006 και κυρίως 2009 όταν τα ελληνικά δικαστήρια απεφάνθησαν μετά από αλλεπάλληλες προσφυγές προσδιορίζοντας οτι η αμοιβή των τριών δικηγόρων ήταν 1 εκατομμύριο δολάρια για τον καθένα. Συμπερασματικά αναγράφεται: η ανωτέρω παράλειψη σε διάφορους χρόνους δείχνει την πρόθεση για τη μή έκδοση φορολογικού στοιχείου. Εκ του συνόλου των αιτιάσεων του κ. Μητρόπουλου, ο έλεγχος εμμένει στις διαπιστώσεις του». Έτσι καταλόγισαν σε βάρος του κ. Μητρόπουλου παράβαση συνολικής αξίας 942.136, 86 ευρώ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο e-reportaz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...