Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Ισραηλινά μαχητικά προσγειώθηκαν στην Κύπρο .



Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16ι προσγειώθηκαν στην ΑΒ  «Ανδρέας Παπανδρέου» στο αεροδρόμιο της Πάφου προκειμένου να συμμετάσχουν στις αυριανές ασκήσεις της ισραηλινής Αεροπορίας με την κυπριακή Αεράμυνα επιχειρώντας να στείλουν ένα επιπλέον μήνυμα στην Άγκυρα ότι οι Τούρκοι δεν «παίζουν» μόνοι τους στην περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα τουλάχιστον 4 F-16I από την 107 Μοίρα ην η οποία υπάγεται στην 6η Πτέρυγα και εδρεύει στην ΑΒ της  Hatzerim με τη χαρακτηρτ5ιστική παραλλαγή της ερήμου προσγειώθηκαν το μεσημέρι στην στο αεροδρόμιο της Πάφου αφού πρώτα πραγματοποίησαν χαμηλές διελεύσεις πάνω από την Κύπρο.
Παρά την εγγύτητα της  απόστασης Ισραήλ και Κύπρου τα ισραηλινά μαχητικά πρόκειται να παραμείνουν στην Κύπρο για άγνωστο διάστημα καταδεικνύοντας διάθεση από το Ισραήλ ουσιαστικής και όχι τυπικής παρουσίας στη Μεγαλόνησο.
Το μεγάλο γεγονός της ημέρας βέβαια ήταν η σημερινή ρίψη από C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας δεκάδων Ελλαδιτών Αλεξιπτωτιστών της 2ης ΜΑΛ στην περιοχή Μαζωτού μέχρι και του αεροδρομίου της Λάρνακας σε μια απόσταση περί των 14 χλμ. σε παραλιακή ζώνη της Νότιας Κύπρου, προς ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων Εθνοφρουράς και ΕΛΔΥΚ, οι οποίες ασκούντο σε σενάρια καταστροφής αεροπρογεφυρώματος, συντεταγμένης υποχώρησης και εξαπόλυσης αντεπίθεσης.
Η αεραπόβαση αυτή της 2ης ΜΑΛ συνοδεύτηκε με συνεργασία με την Εθνική Φρουρά και την ΕΛΔΥΚ πραγματοποιώντας ουσιαστικά μια κοινή άσκηση η οποία έχει να γίνει στην Κύπρο τουλάχιστον από τις εποχές των κοινών ασκήσεων «Νικηφόρος/Τοξότης» το 2001.
Τα 4 ισραηλινά μαχητικά αύριο θα συμμετάσχουν στη νέα μεγάλη άσκηση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο με τη συμμέτοχη δεκάδων ισραηλινών μαχητικών F-15C, F-15I "Ra'am", F-16I και δύο αεροσκαφών ηλεκτρονικής επιτήρησης και καταγραφών και έγκαιρου προειδοποίησης  G500 "Nahshon-Shavit" και G550 "Nahshon-Eitam".

Το κύριο ερώτημα βέβαια είναι η αντίδραση της Άγκυρας στην νέα αυτή άσκηση και αυτό γιατί η ηγεσία της χώρας δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει την κρίση μέχρι τέλους πυροδοτώντας όλη την περιοχή και φυσικά δεν είναι περίοδος όπου η νουνεχής σκέψη και η ψυχραιμία ενδημούν στην Άγκυρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...