Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Μην πληρώνεται το χαράτσι της Δ.Ε.Η .Μην αναγνωρίζεται αντισυνταγματικούς νόμους.


Κατατέθηκαν άλλες δυο αιτήσεις Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του φοροεισπρακτικού μέτρου που ανέλαβε η ΔΕΗ προσβαλλόμενου ως αντισυνταγματικού. Αυτή τη φορά, από το σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» και η ανώνυμη εταιρεία «Eurocapital» που υποστηρίζουν ότι η επιβολή του παραβιάζει πολλαπλώς το Σύνταγμα. Το βασικότερο επιχείρημα που προβάλλουν είναι ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση (10/20/2011) αναθέτει άσκηση δημόσιας εξουσίας, όπως είναι ο υπολογισμός και είσπραξη του τέλους, στη ΔΕΗ, που είναι ΝΠΙΔ, γεγονός που είναι αντίθετο με τις συνταγματικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες η φορολογική εξουσία ασκείται μόνον από το κράτος και όχι από ιδιώτες. «Τόσο η είσπραξη φόρων», αναφέρουν, «όσο και η βεβαίωση παραβάσεων και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε ιδιώτες, λόγω της άρνησης πληρωμής φόρων, αποτελούν στοιχεία άσκησης δημόσιας εξουσίας, η οποία ασκείται μόνον από όργανα της εκτελεστικής εξουσίας».

Επιπλέον, παραβιάζεται η αρχή της φορολογικής ισότητας, διότι η νομοθετική ρύθμιση (ν. 4021/2011) επιβάλλει αδιακρίτως τον ίδιο φόρο (τέλος ακινήτων) σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων (δομημένων επιφανειών), με μόνα κριτήρια την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, χωρίς να συνυπολογίσει και το πραγματικό ετήσιο εισόδημα του κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου, το οποίο είναι ουσιωδώς διαφορετικό.

Όπως εξηγούν, το γεγονός ότι δύο φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ένα ακίνητο της ίδιας αντικειμενικής αξίας και παλαιότητας με το ίδιο εμβαδόν δεν σημαίνει ότι έχουν και την ίδια οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν και τον ίδιο ετήσιο φόρο, δεδομένου ότι το ακίνητο δεν τους αποφέρει εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...