Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Μόνο για επτά ημέρες ο περιορισμός συναλλαγών, εάν πάνε καλά τα πράγματα.



Το διάταγμα στο οποίο κατέληξε η Κεντρική Τράπεζα κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Οικονομικών για τον περιορισμό των συναλλαγών θα έχει ισχύ 7 ημερών και προβλέπει ως ανώτατο επιτρεπόμενο ποσό για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό τις 3.000 ευρώ εξαιρουμένων συγκεκριμένων περιπτώσεων. Διαβάστε τι περιέχει το προσχέδιο του διατάγματος εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης.


Το διάταγμα προνοεί τα πιο κάτω:


1)    Απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών αλλά επιτρέπεται η κατάθεση επιταγών σε λογαριασμό.
2)    Απαγορεύεται η πληρωμή χωρίς μετρητά και η μεταφορά χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας με εξαίρεση τις πιο κάτω περιπτώσεις:
-    Εισαγωγές με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων.
-    Έξοδα διαμονής και δίδακτρα για φοιτητές μέχρι 10.000 ευρώ.
-    Πληρωμές μισθών υπαλλήλων που εργάζονται εκτός της Δημοκρατίας
-    Πληρωμές απαιτήσεων από ασφαλιστικές εταιρίες.
-    Πληρωμές και μεταφορές χρημάτων που έχουν την έγκριση της Επιτροπής.
3)    Απαγορεύονται οι πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω πιστωτικής, χρεωστικής και προπληρωμένης κάρτας άνω των 5.000 ευρώ.
4)    Απαγορεύεται ο τερματισμός γραμματίων εκτός και αν τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή δανείου.
5)    Απαγορεύεται η μεταφορά συναλλάγματος ή ευρώ άνω των 3.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό.
6)    Το διάταγμα ισχύει και για χρηματοοικονομικές συναλλαγές, πληρωμές και μεταφορές που δεν είχαν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του διατάγματος.
7)    Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε συναλλαγή η οποία παρακάμπτει το συγκεκριμένο διάταγμα.
8)    Το διάταγμα ισχύει για όλους τους λογαριασμούς ανεξαρτήτως του νομίσματος με το οποίο είναι συνδεδεμένοι.

Επιπλέον το διάταγμα προνοεί ότι κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει συνήθη διαμονή στη Δημοκρατία ή εταιρία με έδρα στην Κύπρο θα πρέπει να επαναπατρίζουν όσα χρήματα αποκτήσουν από εξαγωγές ή περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται εντός της Δημοκρατίας.

Όμως ''Εκατομμύρια ευρώ βγήκαν εκτός Κύπρου'

Το Επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ότι, εκατομμύρια ευρώ έκαναν φτερά από υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό ενώ οι Τράπεζες στην Κύπρο ήταν κλειστές.
Απεδείχθη ότι από υποκαταστήματα των τραπεζών στο εξωτερικό έγιναν μεγάλες αναλήψεις, με πρόσχημα μεταξύ άλλων την ανθρωπιστική βοήθεια, οι οποίες απέβησαν μοιραίες για τη Λαϊκή Τράπεζα. Υπενθυμίζουμε ότι, τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters το βράδυ της Δευτέρας, επικαλούμενο πηγές από τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και τη Λευκωσία, ανέφερε ότι μεγάλα ποσά έφυγαν από κυπριακές τράπεζες πριν, αλλά και μετά το «όχι» των Κυπρίων βουλευτών στην αρχική πρόταση του Eurogroup, «χωρίς κανείς να ξέρει πόσα χρήματα έφυγαν και πού πήγαν».
Το τηλεγράφημα έκανε αναφορά στην απρόσκοπτη λειτουργία της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής στη Βρετανία και της τράπεζας Uniastrum στη Ρωσία, το 80% της οποίας ανήκει στην Τράπεζα Κύπρου. Στις τράπεζες αυτές δεν έχει επιβληθεί όριο στις αναλήψεις και στις συναλλαγές.
Οι έρευνες στην Κύπρο αρχίζουν και αποδίδουν
Διαπίστωσαν ότι τις μέρες που είχαν ανασταλεί οι εργασίες όλων των τραπεζών ο κεντρικός τραπεζίτης «ξέχασε» να κλείσει τα υποκαταστήματα στο Λονδίνο και στη Mοσχα.
Με αποτέλεσμα "ειδικοί" πελάτες να αποσύρουν καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ.



Η Κύπρος βρίσκεται στην αιχμή ενός οικονομικού πειράματος δίχως προηγούμενο, γράφει σήμερα το Bloomberg, μέσω του ελέγχου που έχει επιβληθεί στη κίνηση κεφαλαίων μιας χώρας που δεν έχει δικό της νόμισμα.
Χώρες πως η Αργεντινή και η Ισλανδία, χρησιμοποίησαν τις ίδιες μεθόδους στο παρελθόν ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην υποτίμηση. Όντας μέλος της ευρωζώνης, μπορεί να αποβεί δυσκολότερο για την Κύπρο, να επιβάλλει περιορισμούς, αφού τα χρήματα που φεύγουν από το τραπεζικό σύστημα δεν χάνουν την αξία τους.
Αυτό επίσης που μπορεί να είναι δυσκολότερο, είναι να εφαρμοστεί αυτό που δήλωσε χθες ο Μιχ. Σαρρής, ότι δηλαδή «ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων θα κρατήσει μερικές εβδομάδες». Όταν οικονομίες όπως της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, επιχείρησαν να ελέγξουν τη διαρροή των χρημάτων τις δεκαετίες του '80 και του '90, κατέληξαν να κρατήσουν τα μέτρα σε ισχύ από έξι μήνες μέχρι και δύο χρόνια. Η Ισλανδία, εξακολουθούν να εφαρμόζουν τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων, πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση των τραπεζών της, το 2008.



Τελικά πάλι το άλλαξαν την τελευταία στιγμή και έτσι Στα 300 ευρώ καθορίζεται το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής ή και προπληρωμένης κάρτας, μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ανά πρόσωπο για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, επιτρέπονται μέσω των περιοριστικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, και περιόρισαν την διάρκεια του σε τέσσερεις ημέρες
Διαβάστε το διάταγμα ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...