Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Για το βρώμικο χρήμα φταίνε οι χώρες που το..παράγουν, και όχι, που το… αποθηκεύουν.



H σκηνή διαδραματίζεται στη Λεμεσό αλλά θα μπορούσε να συμβεί σε κάποιο χωριό του Τρόοδος ή στην ταράτσα της παλιάς πόλης της Λευκωσίας. Ένας Κύπριος με λευκά μαλλιά σαν τον αφρό της θάλασσας και με γλυκείς τρόπους δείχνει θυμωμένος για το σχέδιο σωτηρίας που επέβαλε η ευρωζώνη στη χώρα του την αυγή της 25ης Μαρτίου.
«Σε όλη την ιστορία της η Κύπρος ήταν ένα κέντρο τοπικού εμπορίου. Μόνο αυτό ξέρουμε να κάνουμε, δεν έχουμε άλλους τρόπους ύπαρξης» λέει ο ηλικιωμένος κύριος.
Σε αντάλλαγμα μια βοήθειας 10 δισ. ευρώ οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ απαίτησαν από την Κύπρο να μειώσει στο ήμισυ τον τραπεζικό της τομέα και να κλείσει τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού τη Λαϊκή και ταυτόχρονα να αναδιαρθρώσει την πρώτη, την Τράπεζα Κύπρου. «Αυτό θα σκοτώσει την κυπριακή οικονομία» λέει ο Ανδρέας Νεοκλέους και μεταφράζει το iefimerida.gr.
Από την ΕΟΚΑ στα ρωσικά κεφάλαια
«Πρόκειται για οικονομική εισβολή που επιχειρούν οι εταίροι μας από τη Βόρεια Ευρώπη και ισοδυναμεί με την εισβολή του τουρκικού στρατού το 1974 από τον τουρκικό στρατό» αναφέρει αυτός ο κύπριος πατριώτης, ο οποίος σε ηλικία 15 ετών στρατεύτηκε στην ΕΟΚΑ, στην παράνομη ένοπλη οργάνωση που πολέμησε τον αποικιοκράτη Μεγάλη Βρετανία.
Συνελήφθη, βασανίστηκε, δηλητηριάστηκε επί τρία χρόνια και απελευθερώθηκε όταν η Κύπρος έγινε ανεξάρτητη το 1960.
Αλλά ο κ. Νεοκλέους δεν είναι ένας παλαίμαχος αγωνιστής που αρκείται στις αναμνήσεις του. Είναι δικηγόρος και επικεφαλής στα 74 χρόνια του του μεγαλύτερου δικηγορικού γραφείου της Κύπρου με 250 υπαλλήλους, με υποκαταστήματα σε 5 χώρες της κεντρικής Ευρώπης και στην Ανατολή. Ανδρέας Νεοκλέους $ Cο ή αλλιώς «Neocleous House» έχει έδρα ένα εξαώροφο πολυτελές κτίριο στο κέντρο της Λεμεσού. Αποτελεί μέρος του γαλαξία των εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών οι οποίες στηρίζονται σε μια οικονομική νομοθεσία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους και ο οποίος δημιούργησε τον πλούτο στο νησί.
Αυτό το σύστημα βασίζεται στην εμπιστοσύνη
Τώρα που το σύστημα απειλείται με κατάρρευση, ο Νεοκλέους είναι ένας από αυτούς που οι Ευρωπαίοι θέλουν να παγώσουν και ένας από αυτούς τους οποίους κατηγορούν ότι βρίσκεται στην καρδιά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο.
Το 1991, λίγο μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, ο κ. Νεοκλέους έβαλε για πρώτη φορά το πόδι του στο ρωσικό έδαφος. Μια ήταν η αποστολή του: να συμβουλεύει ρωσικές εταιρείες που ήθελαν να επενδύσουν στο εξωτερικό, να τις βοηθάει ώστε περνώντας από το κυπριακό έδαφος να προωθούν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.
Μαζί με δεκάδες συναδέλφους του ο κ. Νεοκλέους έχει μια διαίσθηση: μπορούν να μετατρέψουν την Κύπρο σε έναν αδιαφιλονίκητο διαμεσολαβητή. Από τη μία πλευρά υπήρχαν τα ρωσικά holdings που ζούσαν στην ανασφάλεια των κεφαλαίων τους στο εξωτερικό. Και από την άλλη οι επενδυτές της Δύσης που δεν τολμούσαν να επενδύσουν στη Ρωσία. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η Κύπρος, όπως αναφέρει η Liberation
Είμαστε πιο φθηνοί από την Ελβετία
«Το σύστημα έγινε πολύπλοκο με τα χρόνια. Οι επιχειρήσεις και τα ξένα κεφάλαια χρησιμοποίησαν την Κύπρο και τη νομοθεσία μας που επέτρεπε τις σχέσεις με τη Ρωσία ώστε να εξάγουν τα κέρδη τους με ελάχιστα έξοδα. Είμαστε πιο φθηνοί σε σχέση με την Ελβετία και το Λουξεμβούργο, διαθέτουμε καλούς δικηγόρους, καλούς λογιστές και έως πρόσφατα και καλές τράπεζες» λέει ο κ. Νεοκλέους.
Το πρόσωπό του σκοτεινιάζει.
«Το γραφείο μου έχασε 22 εκατ. ευρώ εξαιτίας της πτώχευσης της Λαϊκής. Οι ρώσοι πελάτες μας είναι εφεξής ανήσυχοι ενώ όλο το σύστημα βασιζόταν στην εμπιστοσύνη. Δεν πιστεύω ότι θα φύγουν, ακόμη κι αν κλείσουν πολλές κυπριακές εταιρείες».
Όλοι επωφελούνται
Αυτό που τον εκνευρίζει ακόμη περισσότερο είναι η υποκρισία των Ευρωπαίων.
«Η Κύπρος αντιστοιχεί μόλις στο 0,5% του γλυκού όλων των συναλλαγών επιχειρηματιών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Όλοι επωφελούνται: οι περισσότεροι από τους πελάτες μας απευθύνθηκαν σε δικηγόρους της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου. Και οι ευρωπαϊκές τράπεζες στέλνουν τα στελέχη τους να προσελκύσουν τους ρώσους πελάτες που θα ήθελαν να εγκαταλείψουν το νησί».
Ξέπλενε σερβικά κεφάλαια;
Τα κεφάλαια δεν είναι «βρώμικα» λοιπόν; Ούτε τα κεφάλαια του Μιροσλάβ Μίσκοβιτς, φυλακισμένου από το 2012, τα οποία όπως αποκαλύφθηκε έφτασαν στην Κύπρο μέσω του γραφείου του κ. Νεοκλέους;
«Ο Μίσκοβιτς δεν καταδικάστηκε και εξάλλου δεν είχα παρά μια υπόθεση μαζί του. Οι έλεγχοι που κάνουμε είναι πολύ αυστηροί. Διασταυρώνουμε τις πληροφορίες για τους πελάτες μας. Μερικές φορές τους ζητάμε ακόμη και απόδειξη της ΔΕΗ»
Εμείς φρονούμε ότι θα πρέπει να σταματήσει το γερμανικό παραμύθι για περί… βρώμικου χρήματος. Ειδικά αυτή στηρίχτηκε εξ΄ολοκληρου  στις τυπογραφικές μηχανές των Η.Π.Α που τύπωναν νυχθημερόν χαρτονόμισμα για να σταθεί στα πόδια της η μεταπολεμική κατεστραμμένη οικονομία της, για να μην πάμε παραπέρα στο κατά πόσο θησαύρισαν οι μεγαλοβιομήχανοι της πουλώντας θάνατο στον Χίτλερ με δωρεάν εβραϊκά εργατικά χέρια στην κατοχή. Οι ελβετικές και άλλες τράπεζες έχουν φρακάρει  από το υποτιθέμενο μαύρο χρήμα, Κλεφτοπολιτικών και άλλων διαπλεκόμενων αλλά δεν βλέπουμε να ασχολείται κανείς.
Είναι η μόνη θανατηφόρα για την Ευρώπη χώρα, που δεν δικαιούται να μιλά για μαύρο χρήμα. Η κρατική τράπεζα της στηρίζεται στο κυριολεκτικά κατάμαυρο χρήμα ,και όταν σκάσει θα έχουμε πολλές πτώσεις από ταράτσες, διότι θα σκάσει με την πρακτική που εφαρμόζει. Θέλουν να γίνουν πετρελαιοπαραγωγοί με ξένα κοιτάσματα, και αυτό θα είναι το μοιραίο λάθος τους. Ήδη η Αμερική κάνει στροφή πολιτικής και επαναδημιουργεί τον άξονα μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας, βλέποντας ότι η Κύπρος μπαίνει …σε γερμανική ομηρία.
Το θα κάνει ο Ρώσος; Ότι ξέρει πολύ καλά. ΥΠΟΜΟΝΗ. Η εκδίκηση είναι πιάτο που τρώγεται κρύο. Και θα «ταΐσουν» τελικά την Γερμανίδα, την κατάλληλη όμως ώρα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...