Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Τι άλλο θα σκαρφίσουν για να τρομοκρατούν τον αδαή κοσμάκη



Το σενάριο της χρήσης IOU (σύμφωνα με το Reuters)  προβλέπει στην περίπτωση που η Ελλάδα ξεμείνει από ρευστό προκειμένου να πληρώνει αρχικά τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων, να δημιουργείται ένα εικονικό δεύτερο νόμισμα εντός της ευρωζώνης. Και αυτό, εντάσσετε στην  σειρά από στημένα δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες που κάνουν λόγο για σενάρια χρεοκοπίας εντός ευρώ. Αυτό λένε ότι σημαίνει βιβλικές αλλαγές στον τρόπο που θα καταβάλλονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Όπως διαβάζουμε στο άρθρο του γνωστού κινδυνολογικού Τύπου Της Κυριακής οι μισθοί και οι συντάξεις θα πέσουν στο μισό και το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλλεται με υποσχετικούς κρατικούς τίτλους. Το σενάριο αυτό είναι σύμφωνα με την εφημερίδα η επιλογή της κυβέρνησης σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης με τους δανειστές. Η διαδικασία λοιπόν που προβλέπει την περικοπή στα μισά μισθών και συντάξεων και την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού με υποσχετικούς τίτλους, τα λεγόμενα IOU.
Τι είναι τα IOU
Αναφέρεται στα αρχικά των λέξεων I owe you, που σημαίνει "σου χρωστάω" και είναι ο τρόπος να αναγνωρίζεται από το κράτος το ποσό που οφείλεται σε περίπτωση χρεοκοπίας εντός ευρώ και αναφέρεται εκτός από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αναφέρεται και στους προμηθευτές, τα νοσοκομεία και τις επιχειρήσεις. Το πότε όμως θα πληρωθεί το ποσό αυτό δεν θα αναφέρεται. Το μόνο που θα γνωρίζει ο πολίτης είναι πως κάποια στιγμή, χωρίς να προσδιορίζεται χρονικά, θα πάρει πίσω αυτά που του χρωστά το κράτος.
Αρμόδια στελέχη ασφαλιστικών φορέων αναφέρουν στο δημοσίευμα πως τα ταμειακά τους αποθέματα περνούν άμεσα υπό κρατικό έλεγχο. Οι καταθέσεις των ταμείων και όλη η ακίνητη περιουσία τους θα "κρατικοποιηθούν" άμεσα, ώστε από τα χρήματα αυτά να πληρώνονται οι εσωτερικές και μόνον υποχρεώσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση μισθοί και συντάξεις θα κοπούν στη μέση, γιατί διαφορετικά τα αποθεματικά θα κοπούν στη μέση.
Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί υπολογίζεται σήμερα πως διαθέτουν αποθεματικά αξίας 11.87 δις ευρώ. Αν συμβεί το μοιραίο, τότε αυτά θα καταρρεύσουν, αφού τα αποθεματικά αυτά είναι τίτλοι που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά και ανάλογα με τις προοπτικές μιας χώρας, οι τιμές ανεβαίνουν ή πέφτουν. Στην περίπτωση λοιπόν της χρεοκοπίας είναι ζήτημα αν αυτά τα αποθεματικά θα μπορούν να καλύπτουν μισθούς και συντάξεις για τις πρώτες 15 μέρες.

Τελικά σε όλα τα σενάρια τους, πάλι οι κουλουράδες την πληρώνουν


 

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν ρεύμα, κάρτα τροφίμων και επίδομα ενοικίου -Από αύριο οι αιτήσεις






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...