Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Είπαμε ρε μαλάκες, μετά τις έξη του μηνός.



Γιατί τα κλείσατε από τώρα;
Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της υποτιθέμενης συμφωνίας των Βρυξελλών, η οποία προέβλεπε ότι καμία χώρα δεν θα κλείσει τα σύνορα της μέχρι την 6η Μαρτίου, τα Σκόπια αλλά και η Αυστρία παραβίασαν την δέσμευσή τους. Χιλιάδες λαθρομετανάστες έχουν παγιδευτεί προς την πλευρά της Ελλάδας, ενώ η κατάσταση στην Ειδομένη είναι ασφυκτική.
Όλοι οι πρόσφυγες ζητείται να κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα, καθώς δεν είναι αρκετό το υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές.
Συνολικά περιμένουν να περάσουν στη γειτονική χώρα περίπου 4.500 άτομα με την ΠΓΔΜ να τονίζει πως δεν επιτρέπει τη διέλευση Αφγανών από τα σύνορά της με την Ελλάδα, έπειτα από ανάλογη κίνηση της Σερβίας, βορειότερα στον βαλκανικό διάδρομο.
Η δέσμευση ανέφερε ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της ΕΕ έως τις 6 Μαρτίου, οπότε και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση  στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία.
Ο Μουζάλας μίλησε για τις εξελίξεις στην Ειδομένη κατά την διάρκεια συνέντευξης του στο Κανάλι της Βουλής και την Αλεξία Κουλούρη το βράδυ της Κυριακής. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν γιατί τα Σκόπια παραβίασαν την συμφωνία των Βρυξελλών που προέβλεπε ρητά ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου τα σύνορα θα είναι ανοιχτά.
«Ήταν μια εξέλιξη που παραβίαζε τη συμφωνία που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε και συμπλήρωσε «Έχουμε ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις, καθώς η παραβίαση αυτή έγκειται στο ότι αλλάζει το Status quo».
Η ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε πως δεν επιτρέπει τη διέλευση Αφγανών από τα σύνορά της με την Ελλάδα, έπειτα από ανάλογη κίνηση της Σερβίας, βορειότερα στον βαλκανικό διάδρομο. Μέχρι πρότινος, υπενθυμίζεται, επιτρεπόταν διέλευση σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.
Έσπασε τη συμφωνία των Βρυξελλών και η Αυστρία

Την ίδια ώρα, οι Αυστριακοί υπουργοί Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ συγκαλούν διάσκεψη με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για ένα συντονισμό των θέσεών τους στην προσφυγική κρίση. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τη θέσπιση από την αυστριακή κυβέρνηση ανώτερων ημερησίων ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο και των διερχόμενων προσφύγων από τη χώρα. Ωστόσο, η Αυστρία είχε δεσμευθεί κατά την Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, να ματαιώσει αυτή την διάσκεψη και να μην προβεί σε καμία μονομερή κίνηση ως την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 6 Μαρτίου.
Όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βιέννη και σε αυτήν έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών από τις χώρες: Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...