Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Και στην Κύπρο δεν πάνε καλά τα πράγματα.



Σε ουσιαστικό αδιέξοδο βρίσκεται πλέον η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς ο τουρκικός Στόλος δεν φαίνεται να αποχωρεί από την περιοχή του τεμαχίου 3 ενώ η Ιταλία μέσω της ΕΝΙ φαίνεται να «νίπτει τας χείρας της» αναφορικά με την ομηρία του πλωτού γεωτρύπανου Saipem 12.000.
Μπορεί η ημερομηνία της 22ας Φεβρουαρίου να θεωρείται κομβική από τη Λευκωσία, καθώς τότε λήγει η NAVTEX της Τουρκίας για την άσκηση που διεξάγεται εκεί μέσω της οποίας έχει ακινητοποιηθεί το Saipem, με την ελπίδα ότι θα αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία για να ξεκινήσει τις έρευνές του το Saipem αλλά αυτό είναι ευσεβής πόθος και μόνο.
Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει και νέα τουρκική NAVTEX παρατείνοντας την απαγόρευση για το γεωτρύπανο της ΕΝΙ μέχρι το τελευταίο να αποχωρήσει οριστικά από την περιοχή. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το τουρκικό Ναυτικό έχει αποστείλει στην περιοχή πλοίο ανεφοδιασμού και γενικής υποστήριξης κάτι που σημαίνει ότι η παρουσία του τουρκικού Ναυτικού θα συνεχιστεί επ΄ αόριστον.
Πάντως η αμερικανική ExxonMobil, που σε κοινοπραξία με την Qatar Petroleum έχει τα δικαιώματα για το τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ, όχι μόνο δεν έχει επηρεαστεί από τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και έχει επιβεβαιώσει ότι τέλος του μήνα, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό της, θα φέρει στην Κύπρο δύο ερευνητικά εξειδικευμένα πλοία, που μεταφέρουν και υποβρύχια ρομπότ, για να διεξάγουν υποθαλάσσιες έρευνες, ώστε να καθορίσουν τα ακριβή σημεία των δύο γεωτρήσεων που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το καλοκαίρι.
Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένας επηρεασμός από τις τουρκικές προκλήσεις. Τα δύο πλοία που αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες στο τεμάχιο «10» τις αμέσως επόμενες εβδομάδες για λογαριασμό της Exxon Mobil, είναι τα «Med Surveyor», που αυτές τις μέρες βρίσκεται για ανάλογες εργασίες στην περιοχή του λιμανιού της Χάιφα, όπως και το ειδικό ερευνητικό «Ocean Investigator» που βρίσκεται σε προετοιμασία στο Λαύριο και από το οποίο γίνεται και ο χειρισμός των υποβρύχιων τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ.
Στο μεταξύ, η ΕΝΙ έχει αναλάβει υποχρεώσεις με βάση τα συμβόλαιά της, τα οποία επιβεβαιώνει και εγγράφως ότι θα τα τιμήσει πλήρως, για ακόμα πέντε τουλάχιστον γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, πέραν της πλήρους επιτυχούς γεώτρησης που μόλις ολοκληρώθηκε στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο «6».
Συγκεκριμένα, έχει δεσμευτεί για μία γεώτρηση στο τεμάχιο «6» που ολοκληρώθηκε, για δύο γεωτρήσεις στους στόχους που θα επιλέξει σε δύο από τα τεμάχια «2», «3» και «9» –εκ των οποίων η μία που καθυστερεί λόγω τουρκικών προκλήσεων στο «3», όπως και δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο «8».
Ο αριθμός αυτών των γεωτρήσεων μπορεί να αυξηθεί και σε επτά, αφού ήδη αποφασίστηκε επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο «6» στον στόχο «Καλυψώ» που θα προγραμματιστεί σύντομα, ενώ προβλέπεται εκ των προτέρων από την ίδια την ΕΝΙ, ότι πολύ πιθανό είναι και το ενδεχόμενο επιβεβαιωτικής γεώτρησης μετά την ερευνητική και στο τεμάχιο «8».

Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν έχει πουλήσει το θέμα με ανίερες Ιταλο-Τουρκικές συμφωνίες αφού η Υπουργός Άμυνας της Ιταλίας έστειλε μήνυμα δηλώνοντας … "συναντήσαμε τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας και βρισκόμαστε σε αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης". Συμπλήρωσε ερωτηθείσα σχετικά πως "η δική μας βούληση είναι να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, κρατάμε ανοικτούς όλους του διπλωματικούς διαύλους για να φτάσουμε σε αυτή την ομόφωνη λύση και ελπίζουμε αυτό να γίνει σύντομα".Κατέληξε δε διευκρινίζοντας ότι "προς το παρόν δουλεύουμε σε διμερή βάση, οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι παραδοσιακά καλές, όποτε και μπορούμε να εργαστούμε σε αυτό το επίπεδο, ανταλλάσσοντας επιχειρήματα, μέσα από διπλωματικούς διαύλους".


ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΕ ΚΥΠΡΟ! 


...«Νίπτει τας χείρας της» η Ιταλία στην Κύπρο. Προτιμά να αρπάξη τα πετρέλαια από τις Διαποντίους Νήσους τής Κερκύρας



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...