Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Όπου να΄νε θα καθίσει η μπίλια στο …κόκκινο.



Στάσιμη παραμένει για δέκατη ημέρα η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να διατηρούν τον αποκλεισμό του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, «Saipem 12000», μη επιτρέποντάς του να προχωρήσει σε γεώτρηση, στον στόχο «Σουπιά».
Η 'Άγκυρα παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της. Λευκωσία, Ρώμη και Βρυξέλες αναμένουν ματαίως την 22α Φεβρουαρίου, οπότε εκπνέει η τουρκική «Navtex» διότι η 'Άγκυρα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εκδώσει νέα  «Navtex», αφού  παρουσιάζεται αποφασισμένη «να τραβήξει στα άκρα τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, μέχρι δηλαδή να εξασφαλίσει αυτά που επιδιώκει». Η αποκλιμάκωση της κρίσης για την Τουρκία «περνά μέσα από τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό σε ένα μοντέλο, που θα παραπέμπει σε δυο κράτη».
Η ιταλική ΕΝΙ, η οποία κάνει τη γεώτρηση έχει δηλώσει ως Πόντιος Πιλάτος πως το ζήτημα είναι διπλωματικό και πέρα από τον έλεγχο της ,και ότι το γεωτρύπανο θα πρέπει να μετακινηθεί τέλος του μηνός στο Μαρόκο.
Εάν ανανεωθεί η Navtex από την Τουρκία και αποχωρήσει το γεωτρύπανο, «ματαιώνονται οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ίσως τουρκικού «δούρειου ίππου» εταιρείας ΕΝΙ, και δημιουργούνται νέα δυσχερή δεδομένα σε σχέση με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου», πράγμα που επιθυμεί διακαώς η Τουρκία. Πάντως το ιταλικό ΥΠΕΞ προετοιμάζει την κατάσταση αφού δήλωσε ότι αναμένει να βρεθεί μια «κοινή λύση, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τα συμφέροντα τόσο της ΕΝΙ, των χωρών της περιοχής όσο και των δύο κυπριακών κοινοτήτων».
O μόνος σίγουρος σύμμαχος της Κύπρου παρουσιάζετε προς το παρόν πάντα, ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil στην οποία πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Ρεξ Τίλερσον πριν αναλάβει υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ έχει τα δικαιώματα για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, έχοντας σχηματίσει κοινοπραξία με την Qatar Petroleum. Είναι βέβαια και η γαλλική ΤΟΤΑΛ,  αλλά στον Μακρόν δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη.

Προσωπικά πιστεύουμε ότι Άγκυρα , θα κάνει «γνωστό» ότι της «ανήκουν» κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα και θα ξεκινήσει έρευνες  ακόμα και εξόρυξη στο οικόπεδο 6 με τουρκικά πολεμικά πλοία να συνοδεύουν το τουρκικό γεωτρύπανο όπως έχει προαναγγείλει , χωρίς να υπολογίζει κανέναν και τίποτα.
Όσο για τον αποπροσανατολιστικό αντιπερισπασμό που κάνει ο Σουλτάνος στον Έβρο, είναι στάχτη στα μάτια ηλιθίων, διότι ως γνωστόν ο Έβρος είναι πρώτη γραμμή και δεν περνιέται ένθεν και κείθεν με τίποτα. Με το πρώτο μπούμ, θα σκαφτούν από το πυροβολικό τα πάντα.



 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O Tσίπρας πάντως παίζει συνεχώς μαύρο - κόκκινο για αυτό δεν κερδίζει ποτέ..

Ανώνυμος είπε...

Όλοι είναι τα καλά και τα συμφέροντα μας, και κακά τα ψέματα η Τουρκία έχει τεράστια γεωστρατηγική θέση και για τους Ρώσους και για τους Αμερικάνους. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχουν ενεργειακοί αγωγοί.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...