Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ακυρώθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.



Η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Συρία, η οποία αναμενόταν να αρχίσει σήμερα στις 16:00 ώρα Νέας Υόρκης (23:00 ώρα Ελλάδος), ακυρώθηκε κατόπιν της απόσυρσης του αιτήματος της Ρωσίας να πραγματοποιηθεί, όπως δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου πριν από λίγο.

Βασικός λόγος για αυτή την εξέλιξη είναι η διαφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, σχετικά με ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση.
Νωρίτερα ο ασόβαρος ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε δηλώσει ότι το ρωσικό σχέδιο για τη Συρία δεν πρόκειται να πετύχει εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της δεν απορρίψουν τη στρατιωτική επέμβαση κατά της Δαμασκού.
Ο Πούτιν εκτίμησε πάντως πως οι ΗΠΑ οφείλουν να απαρνηθούν την προσφυγή στη χρήση βίας εναντίον της συριακής κυβέρνησής, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η ρωσική πρωτοβουλία για να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα στη χώρα.

«Όλο αυτό έχει νόημα και θα μπορέσει να λειτουργήσει εάν η αμερικανική πλευρά και όλοι όσοι την υποστηρίζουν αποποιηθούν την προσφυγή στη (χρήση) βίας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.
«Είναι δύσκολο να εξαναγκαστεί η Συρία, ή μια άλλη χώρα, να αφοπλισθεί κατά μονομερή τρόπο εάν εκκρεμεί η προετοιμασία μίας στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της χώρας αυτής», πρόσθεσε.
«Είναι διαβόητο πλέον το ότι η Συρία διαθέτει ένα οπλοστάσιο χημικών όπλων και πως οι Σύροι πάντοτε το θεωρούσαν ως ένα εναλλακτικό (μέσο αποτροπής) έναντι των πυρηνικών όπλα του Ισραήλ», είπε ο Πούτιν.
«Η θέση της Ρωσίας στο ζήτημα αυτό είναι γνωστή: είμαστε εναντίον της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, χημικών ή πυρηνικών», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Θα συνεργαστούμε με τους Σύρους (και) με τους Αμερικανούς εταίρους μας», συνέχισε ο Πούτιν.
«Ελπίζω ότι αυτή (η ρωσική πρωτοβουλία) θα αποτελέσει ένα επιπλέον βήμα για μία ειρηνική διευθέτηση της κρίσης», ανέφερε ακόμη ο Πούτιν.
«Η πρόταση μπορεί να δουλέψει μόνο εάν ακούσουμε τις ΗΠΑ και όσους τις υποστηρίζουν ότι απορρίπτουν την στρατιωτική επέμβαση» τόνισε ο Πούτιν.

Να «εξεταστεί σοβαρά» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η ρωσική πρόταση, η οποία προβλέπει να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, συμφώνησαν ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ντέιβιντ Κάμερον κατόπιν τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και την Κίνα «για να εξεταστεί σοβαρά η βιωσιμότητα της ρωσικής πρότασης» είπε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Οι συνομιλίες αυτές πρόκειται να ξεκινήσουν εντός της ημέρας στα Ηνωμένα Έθνη και θα συμπεριλαμβάνουν τη συζήτηση επί ενός σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

O Μπαράκ Ομπάμα θα απευθύνει απόψε (ώρα ΗΠΑ) το προγραμματισμένο διάγγελμα στον αμερικανικό λαό.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι δεν θα περιμένουν «πολύ καιρό» μέχρι η Ρωσία να διατυπώσει ένα πραγματοποιήσιμο σχέδιο για να θέσει η Συρία το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο.

Μικρή αναβολή της ψηφοφορίας στο Κογκρέσο για τη Συρία από Ομπάμα

Μετάθεση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα πήρε η ψηφοφορία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την επίθεση στη Συρία, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει το σχέδιο της Μόσχας.

Στη διάρκεια συνέντευξης σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ότι είναι έτοιμος να «εξετάσει» το ρωσικό σχέδιο, αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η «στρατιωτική πίεση» στο καθεστώς Ασαντ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα απευθύνει απόψε (ώρα ΗΠΑ) το προγραμματισμένο διάγγελμα στον αμερικανικό λαό, και τόνισε ότι «αν μπορούμε να λύσουμε αυτή την ιστορία με διπλωματικό τρόπο» είναι σαφώς προτιμότερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...