Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Oλη η κυβέρνηση στους δρόμους για την πρωτομαγιά



Η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Το «παρών» έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Ν.Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, o υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης  Λαφαζάνης, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Ο Βαρουφάκης «πολιορκήθηκε» από τους συγκεντρωμένους, που ήθελαν να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους για το πρόσφατο περιστατικό.
Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η πορεία προς το Σύνταγμα.
«Οι αγώνες μας για κατοχύρωση & διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, για Δημοκρατία, για ζωή με Αξιοπρέπεια θα νικήσουν» έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στο in.gr ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος σημείωσε ότι η Πρωτομαγιά εορτάζεται με τους δανειστές να συνεχίζουν να εκβιάζουν μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.
Σε παρατήρηση ότι η Πρωτομαγιά γιορτάζεται ενώ στη χώρα το ποσοστό της ανεργίας είναι πάνω από 25%, ο κ. Μητρόπουλος είπε: «Σωστή η παρατήρηση, καθώς η Εργατική Πρωτομαγιά από το Σικάγο έχει ταυτιστεί με τους ανθρώπους που είχαν και έχουν εργασία. Αλλά σε αυτή τη νέα κατάσταση έχει διευρυνθεί η έννοια της εργατικής τάξης, περιλαμβάνοντας ανέργους και φτωχούς, όσους έχουν συνθλιβεί κάτω από μια θεραπεία σοκ που επέβαλαν οι δανειστές.»
Οδηγός μας οι θυσίες των συναδέλφων μας όλα τα προηγούμενα χρόνια.»
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στις συγκεντρώσεις. Ούτε έχουμε ανάγκη να φορέσουμε κράνος μεταλλωρύχου» τόνισε ο Γιάννης Μπαλάφας του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές για την πρόσφατη παρουσία του βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη στην συγκέντρωση των εργαζομένων στις Σκουριές.
Η Ρένα Δούρου από την πλευρά της τόνισε: «Είναι τραγικό το γεγονός ότι σήμερα, μια ιστορική μέρα, οφείλουμε να την επανατοποθετήσουμε, γιατί τα εργασιακά δικαιώματα δεν είναι αυτονόητα. Η μάχη που γίνεται αυτή τη στιγμή υπερβαίνει τα ελληνικά όρια, τις επιτυχίες μιας κυβέρνησης. Αφορά ολόκληρη την ΕΕ.»
Στην ερώτηση για το γεγονός ότι εορτάζεται η Εργατική Πρωτομαγιά με την ανεργία σε πολύ υψηλά επίπεδα, η κ. Δούρου απάντησε: «Για αυτό σας λέω. Το αίμα που χύθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το αίμα που χύθηκε στην Θεσσαλονίκη να το ξανατιμήσουμε. Αλλά θυμόμαστε, δεν ξεχνάμε, αγωνιζόμαστε.»
Ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ρωτήθηκε από το in.gr για το πώς αισθάνεται που γιορτάζει την Πρωτομαγιά ως υπουργός πλέον, αλλά και σε μια χώρα με υψηλό ποσοστό ανέργων.
«Πολύ άσχημα. Είναι το αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών των προηγούμενων 5 ετών και για αυτό ως κυβέρνηση της Αριστεράς δίνουμε τη μάχη για μια θετική συμφωνία στο Eurogroup, η οποία δεν θα συνεχίζει τις ανθρωποκτόνες πολιτικές που οδήγησαν σε τόσο μεγάλη ανεργία.»
Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησαν περίπου 1.000 αντεξουσιαστές στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να ακολουθήσει πορεία στο Κέντρο της Αθήνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...