Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Ο κάθε ένας μπορεί λέει οτι μαλακία θέλει.


«Επικαιροποιημένο» χάρτη της «γαλάζιας Πατρίδας» ξεδίπλωσε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Άμυνας της γειτονικής χώρας, Ουμίτ Γιαλίμ και μάλιστα χαρακτηρίζει μετριοπαθή τον χάρτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Τουρκία, μπροστά στον οποίο φωτογραφήθηκε ο Ερντογάν.
Ο Γιαλίμ, που έχει πει ότι η Ελλάδα «κατέλαβε» 18 «τουρκικά νησιά» στο Αιγαίο Πέλαγος, γράφοντας στην εθνικιστική εφημερίδα Sözcü, τοποθετεί τα σύνορα δυτικά του 24ου Μεσημβρινού, περιλαμβάνοντας το μισό Αιγαίο Πέλαγος, ακόμη και τις Κυκλάδες.
Όπως υποστηρίζει, τα θαλάσσια τουρκικά σύνορα είναι 85 χιλιόμετρα δυτικότερα από αυτά της «Γαλάζιας Πατρίδας» και συγκεκριμένα στον 24ο μεσημβρινό και όχι στον 25ο, περιλαμβάνοντας μέσα σε αυτά ελληνικά νησιά όπως τη Μύκονο, την Αμοργό, τη Νάξο, την Πάρο κ.α.
Στον νέο αυτό χάρτη, η τούρκικη επικράτεια εκτείνεται ως τις θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο μέχρι και ανατολικά της Κρήτης ενώ αναφέρονται συγκεκριμένα τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης της Τουρκίας.
«Μετριοπαθής» ο χάρτης Ερντογάν
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο χάρτης που παρουσιάστηκε από τη «Ναυτική Ακαδημία» στις 31 Αυγούστου 2019, παρουσία του Τούρκου προέδρου, έφθανε μέχρι το γεωγραφικό μήκος των 25 μοιρών ενώ αυτός που είχε δημοσιεύσει το 1974 το τουρκικό Γενικό Επιτελείο για το Αιγαίο, η τουρκική υφαλοκρηπίδα έφθανε μέχρι το γεωγραφικό μήκος των 24 Μοιρών ανατολικά».
Μάλιστα, προειδοποιεί πως εάν εφαρμοστούν τα θαλάσσια σύνορα της «Γαλάζιας Πατρίδας» η Τουρκία θα χάσει σημαντικά «δικαιώματα» στο Αιγαίο, όπου της ανήκουν -σύμφωνα με τους υπολογισμούς του- 550 χιλάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στη θάλασσα και 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στον εναέριο χώρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...