Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Αυτά είναι κατορθώματα του «χρήσιμου» ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ



Σήμερα το έθνος έφερε στην επιφάνεια την κατασπατάληση και καταλήστευση των νοσοκομείων από τα τρωκτικά που προμηθεύουν με ιατρικό υλικό τα νοσοκομεία. Αυτά είναι αποτέλεσμα της ασύδοτης πολιτικής παρουσίας στο τιμόνι του υπουργείου υγείας ενός από τους ποιο άχρηστους υπουργούς που πέρασαν από αυτό. Του ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, που θέλησε να το παίξει ως Νο 2 στην Ν,Δ , αλλά στην ουσία είναι ο δούρειος ίππος της ΝΤΟΡΑΣ στον πανηλίθιο πολιτικά ΣΑΜΑΡΑ. Ο άνθρωπος πρέπει να θησαύρισε από τα στραβά μάτια που έκανε στην άγρια λεηλασία του Δημοσίου από εταιρείες με ιατρικά είδη, οι οποίες πωλούν, μάλιστα κατόπιν διαγωνισμών, στα νοσοκομεία ορθοπεδικά υλικά με «καπέλο» στις τιμές έως και 773,7%. Το κακό της όλης υπόθεσης; TO ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ ως συνήθως, και την παπάρα της αρχιλησταρχίας τους θα την πληρώσουμε εμείς, μέσω της μείωσης των μισθών και των συντάξεων από το Δ.Ν.Τ .Εμείς έχουμε μια περιέργεια. Να δούμε ο κόσμος θα μαυρίσει τους κλεφταράδες; Θα τους στείλει στον αγύριστο; H θα υπομένει καρτερικά το μαρτύριο της σταγόνες στον… μισθό του.

Το αποκαλύπτει πόρισμα ελέγχου της γενικής γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που αναφέρεται σε τέσσερις επιχειρήσεις που προμηθεύουν τα κρατικά αλλά και ιδιωτικά νοσοκομεία ορθοπεδικά είδη και εμφυτεύματα. Σύμφωνα με την έκθεση οι προμηθευτές διαμορφώνουν... ασύλληπτα μεικτά κέρδη καθώς πωλούν ακόμη κι επτά φορές πάνω ορθοπεδικά εμφυτεύματα για γόνατα και ισχία. Το αποτέλεσμα είναι τα κρατικά νοσοκομεία να ζημιώνονται με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, και φυσικά τα ασφαλιστικά ταμεία και οι φορολογούμενοι να πληρώνουν το... μάρμαρο της υπερβολικής κερδοσκοπίας των προμηθευτών.

Πιο συγκεκριμένα και όπως προκύπτει από το πόρισμα ελέγχου, τα περιθώρια μεικτού κέρδους σε προϊόντα που δειγματοληπτικά ελήφθησαν διαμορφώνονται για τις ακόλουθες εταιρείες ως εξής:

  • IAMEX Α.Ε. από 120% έως 773%.
  • «Αρθρωση Α.Ε.» από 66% έως 582%.
  • «Johnson & Johnson Α.Ε.» από 88,6% έως 693%.
  • «ΒΙΟΜΕΤ Α.Ε.» από 152% έως 242,8%.

· Οπως αναφέρεται στο πόρισμα ελέγχου «η εταιρεία ΙΑΜΕΞ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ είναι συγγενής εταιρεία με την ΙΑΜΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ Α.Ε. με ποσοστό συμμετοχής 80% περίπου και ανήκουν στον όμιλο ΦΑΡΑΝ Α.Ε.

· Η παραπάνω εταιρεία δεν εκτέλεσε την παραγγελία του συγκεκριμένου ορθοπεδικού οργάνου, καθότι το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου θεώρησε την προσφορά των 28.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ υπερβολική». Και οι αρμόδιοι υπάλληλοι συνεχίζουν περιγράφοντας στην έκθεσή τους:

· «Ο έλεγχος διαπίστωσε για παραπλήσιο ορθοπεδικό εμφύτευμα με βάση παραστατικά στοιχεία (τιμολ. αγοράς - τιμολ. πώλησης) ότι η τιμή αγοράς από τον ξένο οίκο ανερχόταν σε 13.650 ευρώ και τιμολογήθηκε στο Νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ στην τιμή 35.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ήτοι ποσοστό μεικτού κέρδους 156,14% (διαφορά 21.350 ευρώ)».

· Ο έλεγχος των υπαλλήλων της γενικής γραμματείας Εμπορίου συνεχίστηκε στην ίδια εταιρεία προκειμένου να δει την «ψαλίδα» των τιμών της στα ορθοπεδικά εμφυτεύματα για γόνατα και ισχία.

· Ετσι όπως κατέγραψαν, το υλικό «ΚΕΦΑΛΗ 28Χ42» με κωδικό «SMSBA2842» είχε κόστος αγοράς από την ΙΑΜΕ 99 ευρώ και το πούλησε στο Γενικό Κρατικό Αιγίου 865 ευρώ. Το περιθώριο μεικτού κέρδους είναι 773,7%. Στο ίδιο νοσοκομείο η ίδια εταιρεία για το υλικό «ΣΤΥΛΕΟΣ 16Χ130» με κωδικό «GS1316» το κόστος αγοράς του είναι 427 ευρώ και πουλήθηκε προς 2.880 ευρώ.

Το πάρτι
Επειδή έκανε έκπτωση η τιμή του κατέβηκε στα 2.000 ευρώ, αλλά το περιθώριο μεικτού κέρδους διαμορφώνεται στα 360,38%. Η ΙΑΜΕ για το υλικό «ΠΛΑΤΩ ΚΝΗΜΗΣ 5Χ1» με κωδικό «SMGSP7011» έχει κόστος αγοράς 200 ευρώ και στο νοσοκομείο ΚΑΤ το έδωσε 905 ευρώ, ήτοι περιθώριο κέρδους 352,5%.

Η εταιρεία «ΑΡΘΡΩΣΙΣ ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ Α.Ε.» στο νοσοκομείο Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ έδωσε το υλικό «ΚΟΤΥΛΗ MULTI» με κωδικό «00-6202-060-20» προς 1.290 ευρώ, ενώ η τιμή αγοράς του ήταν 189,04 ευρώ. Το περιθώριο μεικτού κέρδους της εταιρείας σε αυτό το προϊόν είναι 582,39%.

Πάλι στο ίδιο νοσοκομείο η εταιρεία πούλησε το υλικό «ΚΕΦΑΛΗ COGR22» με κωδικό «00-8018-022-02» προς 350 ευρώ κι ενώ η τιμή αγοράς του ήταν 90,20 ευρώ, δηλαδή «πέτυχε» περιθώριο μεικτού κέρδους 288,02%.

Μεγάλα περιθώρια κέρδους εντοπίστηκαν και για την εταιρεία «ΒΙΟΜΕΤ Α.Ε.» Πούλησε στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, με έκπτωση 580 ευρώ, «ΜΑΚΡΥ ΣΤΥΛΕΟ χωρίς τσιμέντο δεξιό 11Χ200ΜΜ», προς 2.320 ευρώ, αν και το κόστος αγοράς του υλικού με κωδικό «162342» είναι 846 ευρώ. Το μεικτό περιθώριο κέρδος της «ΒΙΟΜΕΤ Α.Ε.» είναι 242%.

Η ίδια εταιρεία στο «Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς» έδωσε τιμή πώλησης 1.580 ευρώ για «ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΗΧΕΟΚΑΡΠΙΚΗΣ - ΠΛΗΡΗΣ» με κωδικό «04102», αν και της κόστισε 623,26 ευρώ. Οι υπάλληλοι παρατηρούν στην έκθεση ελέγχου πως η εταιρεία «ΒΙΟΜΕΤ ΕΛΛΑΣ ΑΕ ασχολείται με πωλήσεις ιατρικών ειδών και είναι θυγατρική της ΒΙΟΜΕΤ στις ΗΠΑ.

Ο τζίρος των ορθοπεδικών επί των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας είναι 39% για το 2008, 49% για το 2009 και 64% για το 2010. Ο συνολικός τζίρος ήταν 15.139.000 ευρώ για το 2008, για το 2009 17.563.000 ευρώ και για το δεκάμηνο του 2010 15.705.000 ευρώ».

Μάλιστα οι ελεγκτές αναφέρουν σχετικά με τον ισολογισμό της εταιρείας πως «στον λογαριασμό Αμοιβές και Έξοδα Τρίτων συμπεριλαμβάνεται η προμήθεια 37% που χορηγεί στην εταιρεία MSS MEDICAL EE που αναλαμβάνει το δίκτυο πώλησης, εκδίδοντας προς την εταιρεία ΒΙΟΜΕΤ ΕΛΛΑΣ τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών για τα τιμολόγια πώλησης που εκδίδονται στα νοσοκομεία».

Με απλά λόγια, δίνεται προμήθεια από τη ΒΙΟΜΕΤ στην MSS MEDICAL EE προκειμένου η τελευταία να προωθεί τα προϊόντα της πρώτης στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με το πόρισμα οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι «στον λογαριασμό έξοδα προβολής και διαφήμισης υπάρχουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών για συμμετοχή σε συνέδρια νοσηλευτών (διακοπές στη Ρόδο)».

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εργασίας απέστειλε η Λούκα Κατσέλη το πόρισμα ελέγχου για τα υπερβολικά κέρδη στα ορθοπεδικά υλικά. Το πόρισμα απεστάλη είτε για να επιβληθούν όπου προβλέπεται κυρώσεις είτε για να σταλεί η υπόθεση στον εισαγγελέα.

Οι... συμπτώσεις
Στη λίστα και οι Depuy που έδωσαν οι Αγγλοι

«Αστρονομικά» είναι και τα μεικτά περιθώρια κέρδους της «Johnson - Johnson Hellas ΑΕΒΕ». Σε ιδιωτική κλινική «ΜΗΡΙΑΙΑ ΠΡΟΘΕΣΗ» με κωδικό «157115000» πουλήθηκε προς 2.500 ευρώ. Το κόστος αγοράς ήταν 315 ευρώ, κι έτσι το μεικτό περιθώριο κέρδους είναι στο 693,6%.

Επίσης στο νοσοκομείο «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» «ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ ΚΕΦΑΛΗ» με κωδικό «136511000», αν και η τιμή αγοράς του είναι 56 ευρώ, εντούτοις πουλήθηκε 330 ευρώ, δηλαδή «ψαλίδα» 489%. Αλλο υλικό «ΣΤΥΛΕΟΣ SIZES» με κωδικό «157001110» για την εταιρεία κοστίζει 400 ευρώ και η τιμή πώλησης στο νοσοκομείο είναι 1.310 ευρώ και το μεικτό περιθώριο κέρδους εξακοντίζεται στο 227,5%.

Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου «η Johnson - Johnson Hellas ΑΕΒΕ» ασχολείται με τα ορθοπεδικά είδη (εμφυτεύματα) τα τελευταία δύο με τρία χρόνια σαν συνέχεια της θυγατρικής της εταιρείας DEPUY Α.Ε., η οποία τελεί υπό εκκαθάριση από την 1-1-2008.

Η πρώην θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας βρέθηκε στο στόχαστρο ενός Βρετανού ανακριτή, ο οποίος αποκάλυψε μεταξύ άλλων την ύπαρξη δικτύου στην Ελλάδα.

Οι βασικές πληροφορίες για τις πληρωμές της DEPUY στην Ελλάδα έφτασαν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Το 2006 η μητρική εταιρεία Johnson & Johnson ξεκίνησε εσωτερικό έλεγχο, στον οποίο οι ελεγκτές διαπίστωσαν εκροές μεγάλων χρηματικών ποσών με προορισμό την Ελλάδα. Ο πρώην επικεφαλής μάρκετινγκ της DEPUY καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, αφού ομολόγησε ότι συμμετείχε σε δωροδοκία Ελλήνων γιατρών με 4,5 εκ. στερλίνες.

Οι ελληνικές αρχές πληροφορήθηκαν για τη λίστα των Ελλήνων εμπλεκομένων στο σκάνδαλο από τις βρετανικές, ενώ την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε λίστα με τα αρχικά ονομάτων 12 γιατρών για τους οποίους διενεργείται δικαστική έρευνα. Σύμφωνα με τον έλεγχο των εισοδημάτων τους από το 2001 έως το 2008 τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα των γιατρών ανέρχονταν σε 12 εκ. ευρώ αλλά οι καταθέσεις τους ξεπέρασαν τα 31 εκ. ευρώ.

Η διαμόρφωση των υπερβολικών μεικτών περιθωρίων κέρδους, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των υπαλλήλων, οφείλεται σε μια υπουργική απόφαση της διακυβέρνησης της ΝΔ, η οποία όμως έπαψε να ισχύει. Πιο συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου του 2005 είχαν οριστεί ανώτατες τιμές πώλησης σε ιατρικά είδη. Η απόφαση αυτή βέβαια έπαψε να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου του 2006.

Σύμφωνα με το πόρισμα «παρότι η εν λόγω απόφαση δεν έχει ισχύ, όλες οι εταιρείες του κλάδου εναρμονισμένα τιμολογούν βάσει των τιμών του καταργηθέντος ΦΕΚ και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις τιμές κτήσης.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα μεικτά περιθώρια κέρδους των εταιρειών να διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα, δεδομένου ότι οι σημερινές τιμές κτήσης δεν τεκμηριώνουν τις αναφερόμενες τιμές της άνω απόφασης.

71,5% αυξήθηκαν οι δαπάνες για ορθοπεδικά από το 2005
Η αύξηση μέσα σε μία 4ετία κατά 71% των δαπανών για ορθοπαιδικά, σε βάρος των Ταμείων, μαζί με άλλα «αφύσικα» αυξημένα μεγέθη δαπανών δείχνουν το πολυετές «πάρτι της διαφθοράς» στα δημόσια νοσοκομεία. Έκθεση ειδικών υπολογίζει τις μίζες στο ΕΣΥ να κυμαίνονται από 15-30% της αξίας του υλικού, ενώ ιατρικές συσκευές ειδικά στην επεμβατική καρδιολογία και την ορθοπεδική να είναι υπερτιμολογημένες έως 800%!

Η κακοδιοίκηση, η αναχρονιστική διαχείριση, η διαφθορά και η κακή ιατρική, είναι τα κύρια αίτια για τις «σπατάλες στο δημόσιο σύστημα Υγείας» που έχει εντοπίσει μελέτη για τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου κατά την 4ετία 2005-2008, που εκπόνησε το «Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με τη μελέτη, εκτόξευση των δαπανών (118,03%) παρουσιάζει η κατηγορία «λοιπά», όπου συγκαταλέγονται τρόφιμα, καύσιμα, φύλαξη, καθαριότητα (σημαντικό μέρος αυτών έχουν εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα). Στην κατηγορία «ορθοπεδικό υλικό» καταγράφεται επίσης μία... «μη φυσιολογική αύξηση» (71,05%) και ακολουθούν τα «αντιδραστήρια» (56,7%).

Αλλά και στα «φάρμακα» η αύξηση είναι σημαντική (46,81%), δεν πλησιάζει ωστόσο το «όργιο» της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης που γίνεται στα ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων. Μικρότερο ποσοστό αύξησης έχει το «υγειονομικό υλικό» (γάζες, σύριγγες κ.λπ.) με 31,11%. Υλικά, αναλώσιμα, βοηθήματα και φάρμακα καταναλώνονται ανεξέλεγκτα, επισημαίνεται στη μελέτη.

Σημαντικές ποσότητες λήγουν και αχρηστεύονται, άλλες... κλέπτονται (!) και πουλιούνται (!) ή αξιοποιούνται ιδιωτικά εκτός νοσοκομείων! Παράνομες ιδιωτικές ιατρικές πράξεις διενεργούνται εντός νοσοκομείου, ενώ από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί προκύπτουν απίστευτες υπερτιμολογήσεις, με βασικό λόγο τη... μίζα.

«Οι διαφορές ανά νοσοκομείο μπορούν να αποδοθούν εν μέρει στην αποτελεσματικότητα της κάθε διοίκησης, ή στις ιδιαιτερότητες του κάθε νοσοκομείου, αλλά σίγουρα για ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται εισαγγελέας», επισημαίνουν οι μελετητές. Σημαντικός παράγοντας σπατάλης είναι η απουσία προγραμματισμού αναγκών ανά φορέα (νοσοκομείο, κέντρο υγείας κ.λπ.) και περιφέρεια.


2 σχόλια:

christos milionis είπε...

O αβραμοπουλος ειναι ο χειροτερος καραγκιοζης που εχει αναδειξει το γελοιο πολιτικο κατεστημενο.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ !!

Ανώνυμος είπε...

επι δημαρχιας του ειχε το παρατσουκλι καγκελακιας.καιρος να το γευτει και στην πραγματικοτητα ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...