Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Και που να δείτε τι θα γίνει με το λάδι ....ζώα που κοκορευόσαστε ότι κάνατε ...επίδειξη στους Κινέζους. .



Οι σταφιδεξαγωγείς του νομού Ηρακλείου αναγκάζονται να φέρνουν σταφίδα και από την Κόρινθο για να μπορέσουν να μείνουν οι επιχειρήσεις τους ανοιχτές.
Η ΚΣΟΣ έχει τα δικά της προβλήματα και μοναδική ελπίδα είναι, για να μην αφανιστεί εντελώς το προϊόν, να προχωρήσουν οι αμπελουργοί σε μαζική σταφιδοποίηση, την ώρα που οι Κινέζοι έχουν αναπτυχθεί δυναμικά, με κλήματα που είχαν αγοράσει από… την Κρήτη στη δεκαετία του ’70, γεμίζοντας ένα καράβι, από τα κλαδέματα των αμπελιών!
«Καλή ποιότητα, όσο γίνεται μεγαλύτερη ποσότητα και θα πληρωθείτε σε καλές τιμές», είναι το μήνυμα του Γιάννη Περδικογιάννη προς τους αμπελουργούς της Κρήτης για τη νέα χρονιά.
Σήμερα, όμως, είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο οι Κινέζοι βγάζουν πάνω από 200.000 τόνους σταφίδας, με τα αμπέλια τους να έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’70, με κλήματα από την Κρήτη!
Η περυσινή χρονιά ήταν πολύ κακή. Όπως λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο σταφιδεξαγωγέας Γιάννης Περδικογιάννης, πέρυσι το καλοκαίρι ο κόσμος με τις βροχές φοβήθηκε και δεν άπλωσε και πήγαν μεγάλες ποσότητες στα οινοποιεία.. «Εδώ στον νομό Ηρακλείου δε βγήκαν πέρυσι ούτε 1.000 τόνοι σταφίδας και ήρθαν αναγκαστικά και κάποιες ποσότητες από την Κόρινθο. Μιλάμε για περίπου 200 τόνους. Και έφυγαν γύρω στους 120 τόνους για την Κόρινθο, από μια Ομάδα Παραγωγών του Προφήτη Ηλία»…
«Χρειαζόμαστε σταφίδα στην αγορά»
Όπως εξηγεί ο Γιάννης Περδικογιάννης, «έβγαλε-δεν έβγαλε η Ελλάδα 2.000 τόνους. Την ίδια ώρα όμως, χρειάζεται από 4 έως 5 χιλιάδες τόνους σταφίδας. Έτσι η διαφορά αυτή για να καλυφτεί χρειάστηκαν εισαγωγές από Περσία, από Τουρκία και από αλλού. Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, υπάρχουν και παραγωγοί που επεξεργάζονται μόνοι τους τις σταφίδες και ζαχαροπλαστεία, φούρνοι, κ.λπ., παίρνουν και από αυτούς. Εγώ πιστεύω ότι στην Κρήτη δεν έρχονται σταφίδες από Τουρκία ή από άλλες χώρες», λέει ο γνωστός εξαγωγέας.
Υπερπαραγωγές… τρελές
Και δεν είναι μόνο η Τουρκία που υπερ-παράγει σουλτανίνα. «Τώρα βγάζει κάποια σταφίδα και η Ινδία. Βγάζει η Κίνα. Βγάζει το Αφγανιστάν. Η Περσία»… Μάλιστα, η Τουρκία είχε φέτος… μείωση με 240.000 τόνους σε σχέση με τους 280.000 τόνους που περίμενε ότι θα έβγαζε, λόγω βροχοπτώσεων και αφορίας»…
Το Ιράν έβγαλε κάτω από 100.000 τόνους. Αλλά η Κίνα έχει πιάσει τους 200.000 τόνους. «Η Κίνα… η οποία πήρε τα κλήματα από ’δω. Ο μεγαλεξαγωγέας Κώστας Πινακουλάκης πλήρωνε μια δεκάρα τότε το κάθε κλήμα στους παραγωγούς. Οι αμπελουργοί κουβαλούσαν τα κλήματα σε αυτόν. Εκείνος τα χώριζε, τα χτυπούσε λίγο, τα έβαζε σε ένα νάιλον με χώμα και λίγο νερό, τα έδενε σφιχτά, τα συσκεύαζε σε κούτες και τα πουλούσε. Φόρτωσαν τότε ένα ολόκληρο καράβι»… Σήμερα, όμως, είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο οι Κινέζοι βγάζουν πάνω από 200.000 τόνους σταφίδας, με τα αμπέλια τους να έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’70, με κλήματα από την Κρήτη!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θα χορτασουμε τρωγοντας σταφιδες. Τους τα εχει πει ο Παναγιωτης Μανικης πως να καλλιεργουν με φυσικη καλλιεργεια χωρις λιπασματα και ψεκασματα και να εχουν παραγωγη καλυτερης ποιοτητας τοσο σε κρασι οσο και σε τσαμπια σταφυλια αλλα οποιος εκφερει το λογο της αληθειας ως συνηθως τον γραφουν στα παπαρια τους. Τα ιδια και με τους ελαιωνες και με ολη την παραγωγικη βιοδιατροφικη αλυσιδα. ΑΛΟΓΟ ΚΛΑΝΕΙ! ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ. ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΚΛΑΙΝ ΜΑΙΝ! ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ; ΟΛΑ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...