Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Θέλουν να στριμώξουν την γάτα στην γωνία;


Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου έδωσε συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα προσπαθώντας να παρουσιάσει τις θέσεις της Άγκυρας ως «λογικές», ενώ μίλησε και για το ενδεχόμενο της κοινής προσφυγής στη Χάγη λέγοντας πως δεν το αποκλείει στο μέλλον, αφού όμως πρώτα η Ελλάδα συμφωνήσει με την Τουρκία.
Επιπλέον αποκάλυψε πως ουσιαστικά στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκική πλευρά πίεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να ανοίξει τον διάλογο για τη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.


Το τελευταίο εύρημα του ενδοτισμού είναι η επαναφορά της ιδέας για προσφυγή στη Χάγη, οπότε οι ίδιοι δεν θα είχαν ευθύνη για όσα κατακύρωνε το Δικαστήριο υπέρ της Τουρκίας.
Η Τουρκία σταδιακά αλλά σταθερά έχτισε αυτό που η ίδια αποκαλεί διμερείς διαφορές, βαφτίζοντας έτσι τις μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Κορμός αυτής της πολιτικής ήταν ο ισχυρισμός ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Ως εκ τούτου η υφαλοκρηπίδα των δύο χωρών έπρεπε να οριοθετηθεί με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, αλλά υπολογίζοντας από τις μικρασιατικές ακτές και από τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας.


 

Είχαν προηγηθεί επισκέψεις του Δένδια σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία. Στη Βεγγάζη μετέβη εκτάκτως το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συναντηθεί με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ. Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ από την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Λιβύη, αλλά και με τον αυξανόμενο αριθμό των Ρώσων μισθοφόρων που φέρονται να υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στο έδαφος.
Ο θόρυβος για την τουρκική απειλή καθημερινά γιγαντώνεται, αλλά για την ώρα ακούμε μόνο τις βροντές, χωρίς να πέφτουν κεραυνοί. Θα είναι αφελής όποιος υποτιμήσει την απειλή Ερντογάν. Αλλά είναι ανόητος όποιος (παριστάνει ότι) δεν βλέπει πως το θέμα Λιβύη είναι περίπλοκο και συνδέεται όχι μόνο με τα δικά μας, αλλά και με το πόκερ ΗΠΑ-Ρωσίας.






1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γιατι κατι μου λεει πως θα καταληξει σιδηροδεσμιος ως αλλος Οτσαλαν ο Χαφταρ; Λες να φταιει το... ιστορικο παρελθον μας;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...