Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Και γιατί δεν είναι γεμάτος ο Κορυδαλλός; Δεν …χωρούν oι ....καρχαρίες λόγω της…μαρίδας ;



Όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα «χτίζονταν» γύρω και πάνω στις προμήθειες-μίζες που καταβάλλονταν στην Ελλάδα, αλλά και σε στελέχη των εταιρειών του εξωτερικού που έπαιρναν τη δουλειά.
Αυτό προκύπτει από την έρευνα της Εισαγγελίας της Βρέμης αναφορικά με τη γερμανική Rheinmetall και το εξοπλιστικό πρόγραμμα ASRAD , αλλά και από τις απολογίες στελεχών της ίδιας της προμηθεύτριας εταιρείας. Όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», οι μίζες προϋπολογίζονταν και καθόριζαν την τελική τιμή της σύμβασης!
Αποκαλυπτική των μεθόδων που ακολουθούνταν είναι η απολογία του Stapmans Claus Fritz, στελέχους της προμηθεύτριας των ASRAD εταιρείας, Atlas/Rheinmetall, στις 29/4/2015 στον ανακριτή κατά της διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλή.
Ο κατηγορούμενος για δωροδοκία και «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος για την εν λόγω προμήθεια λέει χαρακτηριστικά: «Η προμήθεια του πράκτορα-συμβούλου είναι κομμάτι του βασικού υπολογισμού του τιμήματος… Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του υπολογισμού της βασικής τιμής. Εάν το επιχειρησιακό τμήμα, για να ικανοποιήσει τον στόχο του, υποχρεωθεί να πληρώσει μεγαλύτερη προμήθεια από ότι είχε αρχικά υπολογίσει, τότε πιθανόν να μειώσει άλλα έξοδα, για να καλύψει τη διαφορά. Αλλά η αρχή είναι η ίδια. Η μεμονωμένη συμφωνία υπολογίζεται από το επιχειρησιακό τμήμα (operative bereich) βάσει των δυνατοτήτων που έχει να πετύχει μία τιμή».
Βάσει της έρευνας που πραγματοποίησε η Εισαγγελία της Βρέμης και η οποία κατέληξε σε καταλογισμό προστίμου στη Rheinmetall για χρηματισμό Ελλήνων αξιωματούχων και ανάρμοστες πρακτικές που ακολούθησαν από την εταιρεία, οι Γερμανοί με τις μίζες που μοίραζαν μέσω του αντιπροσώπου τους στην Ελλάδα, Πάνου Ευσταθίου, έπαιρναν το «προβάδισμα» στις προμήθειες. Παράλληλα, η Εισαγγελία καταλήγει πως από τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν το Ελληνικό Δημόσιο εξαπατήθηκε «κατά συρροή» και πλήρωνε υπηρεσίες που δεν παρασχέθηκαν ποτέ, αλλά περιλαμβάνονταν στη σύμβαση προκειμένου να καλύπτονται τα ποσά των δωροδοκιών.
«Με τις προαναφερόμενες συμφωνίες δωροδοκιών συνήφθησαν συμφωνίες απάτης σε βάρος του Ελληνικού κράτους κατά συρροή. Τα αρμόδια στο Ελληνικό κράτος πρόσωπα για την πληρωμή των χρημάτων στην προσθέτως συμμετέχουσα (Rheinmetall Defence Electronics GmbH) εξαπατήθηκαν ως προς το ότι υπάρχει από πλευράς της προσθέτως συμμετέχουσας νόμιμη αξίωση ολοσχερούς εξόφλησης και προχώρησαν στην πληρωμή του συνόλου των ποσών σε αυτήν. Στην πραγματικότητα, το Ελληνικό κράτος δεν έλαβε σε κάθε περίπτωση, στο ύψος των χρημάτων δωροδοκιών και των χρημάτων τα οποία εισέπραξε ο ξεχωριστά διωκόμενος Ευσταθίου, χωρίς παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών, αντίστοιχη αντιπαροχή, έτσι ώστε υπέστη αντίστοιχη ζημία…». Μάλιστα οι Γερμανοί διαπίστωσαν ότι μίζες δεν έπαιρναν μόνον Έλληνες αξιωματούχοι, αλλά και στελέχη της μητρικής εταιρείας, που φρόντιζαν και αυτοί για το « κάτι τις τους» , καθώς μέρος του προϋπολογιζομένου ποσού γύριζε σε αυτούς. Πρόκειται για τις πληρωμές «kick back», όπως ονομάζονται.
«Με βάση τα τωρινά αποτελέσματα των ερευνών, καταλογίσθηκαν σε κάθε περίπτωση πληρωμές ύψους 3.971.525 ευρώ, αποδεδειγμένα ως ποσά δωροδοκιών σε αξιωματούχους στα πλαίσια του έργου ASRAD. Στο ποσό αυτό προστίθενται πληρωμές kick back στον ξεχωριστά διωκόμενο Wolfang Schlosser (Πρώην στέλεχος της Atlas/Rheinmetall) ύψους 176.405 ευρώ …»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...