Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Επιστρέφουν στην πατρίδα.



Σε ειδική τελετή παραδίδει σε συγγενείς η κυπριακή κυβέρνηση λείψανα πεσόντων από την Ελλάδα, που υπηρετούσαν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) κατά την περίοδο 1963-1965 και την τουρκική εισβολή του 1974 και θεωρούνταν αγνοούμενοι.
Τα λείψανα, τα οποία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εκταφών στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι των: Συγκαρόπουλου Νικόλαου, Λουκάκη Θεοφάνη, Τσιγκαρόπουλου Νικόλαου (ΕΛΔΥΚ), οι οποίοι χάθηκαν στις μάχες του 1974, και του καταδρομέα Καβροχωριανού Νικόλαου από την Μονή Ηρακλείου , που σκοτώθηκε το 1974 από φίλια πυρά, λόγω λάθους.
Επίσης, θα παραδοθούν τα λείψανα του Ηλία Σπηλιωτόπουλου, του Δημήτριου Τσούκα και του Ζαχαρία Καρδάρα, οι οποίοι χάθηκαν στις δικοινοτικές συγκρούσεις της περιόδου 1963-1965.
Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Μαρία Καλπουρτζή, δήλωσε ότι η τύχη των μισών και πλέον Ελλήνων αγνοουμένων- πεσόντων δεν έχει μέχρι τώρα διακριβωθεί (υπολογίζονται σε 73). Επίσης, ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει επαναπατρισμός λειψάνων στην Ελλάδα, τα οποία από λάθος είχαν ταφεί στην Κύπρο με άλλη ταυτότητα.
Η τελετή παράδοσης των λειψάνων από την Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιείται στην Λευκωσία. Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου τα λείψανα θα μεταφερθούν στην Ελλάδα με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους C-130. Με την άφιξη, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στις 12.00, του αεροσκάφους στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και πομπή με επικεφαλής τον ΑΝΥΕΘΑ προς το Υπουργείο Άμυνας. Η πομπή θα αφιχθεί στο ΥΠΕΘΑ στις 13.30, όπου και θα τελεστεί η επίσημη υποδοχή άφιξης των λειψάνων στην Ελλάδα και Τρισάγιο στις 14.00 στον Ι.Ν. «Παναγίας Παντάνασσας». Τα λείψανα των θανόντων στρατιωτικών, στην επίσημη τελετή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα υποδεχθούν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και εκπρόσωποι συλλόγων συγγενών πεσόντων - αγνοουμένων και πολεμιστών της Κύπρου.  Στις τελετές σε Λευκωσία και Αθήνα έχουν προσκληθεί οι συγγενείς των έξι (6) πεσόντων και αγνοουμένων που τιμούνται, καθώς και εκπρόσωποι των συλλόγων συγγενών πεσόντων – αγνοουμένων κυπριακής τραγωδίας. Τα λείψανα που επαναπατρίζονται έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA. 



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...