Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020

Τίποτα τελικά δεν μένει κρυφό.

 «Ο Επίτροπος Μ. Σχοινάς απαντώντας σε αίτημα ευρωβουλευτών δημοσιοποίησης των συμβολαίων της ΕΕ με τις φαρμακοβιομηχανίες επικαλέστηκε ζήτημα «εμπιστευτικότητας» των πληροφοριών κι ότι το αίτημα για δημοσιοποίηση των συμβάσεων απαιτεί συναίνεση των εταιρειών. Πρόκειται ουσιαστικά για κυνική ομολογία ότι η “εμπιστευτικότητα” των συμβάσεων που βασίζονται στα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών που χρυσοπληρώνουν οι λαοί, καταπατά το δικαίωμα τους να ενημερώνονται για συμφωνίες που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία τους.

Μπορεί όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό τις τιμές που έχει συμφωνήσει να αγοράσει τα εμβόλια από τις 6 εταιρείες, με τις οποίες έχει καταλήξει σε συμφωνία, επικαλούμενη ότι πρόκειται για «εμπορικές συμφωνίες εμπιστευτικότητας», ωστόσο ένα…στιγμιαίο λάθος της υφυπουργού Προϋπολογισμού του Βελγίου, Eva De Bleeker, ήταν αρκετό για να αποκαλυφθούν.

Η Υφυπουργός ανήρτησε την Πέμπτη στον λογαριασμό της στο twitter έναν πίνακα με τις τιμές του κάθε εμβολίου που αγόρασε η ΕΕ και τα πόσα που θα δαπανήσει το Βέλγιο συνολικά για τα εμβόλια, σύμφωνα με τον βελγικό ιστότοπο ειδήσεων HLN. Το tweet έχει έκτοτε διαγραφεί, αλλά η σελίδα δημοσίευσε το screenshot.

Η Eva De Bleeker είπε ότι η δημοσίευση των τιμών ήταν «ένα λάθος εκ μέρους της ομάδας επικοινωνίας της».

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν υπέγραψε συμφωνίες με έξι παραγωγούς και ολοκλήρωσε διερευνητικές συνομιλίες με μια έβδομη χθεςη και οι χώρες θα υποβάλουν τις παραγγελίες τους ξεχωριστά για κάθε εμβόλιο.

Σύμφωνα λοιπόν με το «στιγμιότυπο οθόνης» που δημοσίευσε η ιστοσελίδα HLN, η ΕΕ δαπανά μεταξύ 1,78 € και 14,69 ευρώ (18 δολάρια) για κάθε εμβόλιο κορωνοϊού.

 

Η τιμή ανά δόση που αναφέρεται για καθένα από τα έξι εμβόλια ήταν η εξής:

 

Οξφόρδη / AstraZeneca: 1,78 ευρώ
Johnson & Johnson,6,94 ευρώ (8,50 δολάρια)
Sanofi / GSK: 7,56 ευρώ
BioNTech / Pfizer: 12 ευρώ
CureVac: 10 ευρώ
Moderna: 14,69 ευρώ (18 ευρώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...