Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Η διγλωσσία. Αλλα μέσα, άλλα έξω.




Το παρασκήνιο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Κύπρου–Αιγύπτου το 2003 αποκάλυψε ο Νίκος Ρολάνδης στην Εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι», εξηγώντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Αθήνα αποφάσισε να κάνει μερική υποχώρηση για το Καστελόριζο.

Ο κ. Ρολάνδης είπε πως τότε η Ελλάδα προσέγγισε την ε/κ πλευρά για αλλαγή των αρχικών σημείων οριοθέτησης με την Αίγυπτο, προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή με την Τουρκία για το ζήτημα του Καστελλορίζου.
Υπενθυμίζεται ότι Πρωθυπουργός στην Ελλάδα ήταν ο κ. Κώστας Σημίτης και Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος και τηλεφώνησε στον κ. Ρολάνδη για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Η Ελλάδα στο θέμα με την Τουρκία ήταν πάντα προσεκτική....
Εδώ δεν ήταν θέμα υποχώρησης, απλά μας υπέδειξε για να αποφύγουμε καβγάδες εκείνη την περίοδο», είπε.

Τότε είχε βγει στο Αιγαίο το «Χόρα», ο Παπανδρέου φώναζε στον Καραμανλή «βυθίστε το Χόρα» αλλά, όταν μετά έγινε Πρωθυπουργός ο ίδιος και έβγαινε το Σισμίκ, δεν το βύθισε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ρολάνδης είπε πως όλοι οι Πρωθυπουργοί στην Ελλάδα αντιμετώπισαν την Άγκυρα με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή απέφυγαν τη σύρραξη. «Είναι μια μορφή υποχώρησης, την οποία δεν θα έψεγα εγώ. Δηλαδή και εγώ να ήμουν στην θέση τους το ίδιο θα έκανα για να αποφύγω μια σύρραξη, γιατί κάτι τέτοιο για τον Ελληνισμό σημαίνει πολλά πράματα».
Ο Ρολάνδης είπε πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής του είπε: «Δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή, μετά από τόσα προβλήματα, να διακινδυνεύσω με πόλεμο». Αυτήν τη θέση ακολούθησαν όλοι Πρωθυπουργοί μέχρι σήμερα, σοσιαλιστές, Δεξιοί, Αριστεροί.


Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Sabah, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε πωε «χωρίς την άδεια της Τουρκίας δεν θα περνάει κανείς απ' αυτό το κομμάτι της Ανατολικής Μεσογείου», αυτό δηλαδή που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο χώρες. 
Υπενθυμίζεται ότι χθες σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αhaber, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτόξευσε νέες απειλές διαμηνύοντας πως «αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας θα τους εμποδίσουμε».
«Με τη Λιβύη η συμφωνία είναι νόμιμη. Με την Λιβύη μπορούμε να κάνουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. Κανένας δεν μπορεί να κάνει εργασίες στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια μας. Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια θα τους εμποδίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου.





1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οταν χάσεις το 1/3 της ΑΟΖ δεν περιμένεις να σε δειώξουν ούτε βγάζεις ΠτΔ, φεύγεις μόνος σου και τρέχοντας. Το λέω πολύ φιλικά αυτό γιατί δεν τον βλέπω να έχει καλό τέλος. Ποντάρει στα ΜΜΕ που τον συγκαλύπτουν. Τρία καρτέλ ελέγχουν την ενημέρωση στη χώρα και το ΕΣΡ είναι εκτός λειτουργίας. Η Ελλάδα δεν τον χρειάζεται για πρωθυπουργό. Δεν κάνει το παιδί αυτό για αυτή τη δουλειά. Δεν έχει βγεί στο δρόμο… Φό μπιζού είναι. Και οι εκλέκτορες του είναι ΤΟ καρακιτσαριό. Ο κάθε τρελλός στη τρέλλα του και ο Μητσοτάκης “Πρωθυπουργός”. Ο καταλληλότερος και με την άδεια του Ερντογάν, που γνωρίζει το σόι. Ο ΤΑΠ απο δείπνο πέρασε στης Ντόρας το εστιατόριο στη Κρήτη, παρουσία της Φράγκου και του υπόδικου για ναρκωτικά συγγενή της Μαρινάκη. Αυτό ακόμη δεν σας λέει κάτι; Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να λύσει ούτε τα κορδόνια του. Σε λίγο θα χαθεί και το Αιγαίο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...