Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019

Μπίζνες με τη «Χρυσή Βίζα». Πωλούν ενεξέλεγκτα, πολιτικά δικαιώματα.


Σε ανταπόκρισή της με τίτλο «Έτσι προωθεί η Ελλάδα τις πωλήσεις Χρυσής Βίζας», η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί ότι «σύμφωνα με κυβερνητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, επενδυτές από χώρες εκτός ΕΕ θα λαμβάνουν άδεια παραμονής και βίζα για τη ζώνη του Σένγκεν αν επενδύσουν τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε ομόλογα του Δημοσίου ή αν προχωρήσουν σε προθεσμιακή κατάθεση αντίστοιχου ποσού σε ελληνική τράπεζα. Ακόμα και ξένοι με επενδύσεις τουλάχιστον 800.000 ευρώ σε δημόσια ή ιδιωτικά ομόλογα θα περιλαμβάνονται μελλοντικά στους δικαιούχους για άδεια παραμονής.
Το ελληνικό πρόγραμμα με τις "Χρυσές Βίζες" ξεκίνησε το 2013. Τότε δόθηκαν σε επενδυτές μόλις 42 άδειες παραμονής. Το 2017 ξεπέρασαν τις 6.200, ενώ τους πρώτους 11 μήνες του 2018 έφθασαν τις 9.756. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2018 δόθηκαν συνολικά 22.730 άδειες παραμονής και βίζες. Πέρυσι περίπου το 50% των περιζήτητων ταξιδιωτικών εγγράφων διατέθηκαν σε Κινέζους επενδυτές, σε Τούρκους και Ρώσους. Ειδικοί υπολογίζουν ότι η Αθήνα έχει εισπράξει με το πρόγραμμα "Χρυσή Βίζα" τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ».

Να μην ξεχνάμε οτι στις 16 Οκτωβρίου 2017, η δημοσιογράφος Daphne Caruana Galizia, που διερευνούσε την πολιτική διαφθορά που συνδέεται με την πώληση διαβατηρίων, σκοτώθηκε στη Μάλτα με τρομοκρατική επίθεση με βομβιστικές επιθέσεις με αυτοκίνητο. Βουλγαρία, Μάλτα, Πορτογαλία και Κύπρος χορηγούν, έναντι πλούσιας αμοιβής, διαβατήρια και ευρωπαϊκή ιθαγένεια σε τρίτους, κερδίζοντας κάθε χρόνο 3,5 δις δολάρια απ’ αυτό το αλισβερίσι. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού καναλιού France 2 στις 23 Απριλίου 2018, η Μάλτα πούλησε 2.000 διαβατήρια για 1 εκατομμύριο ευρώ το καθένα, κάνοντας έτσι κέρδη ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η Κύπρος έχει πωλήσει χρυσές βίζες σε 11.000 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...