Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Θα αλλάξει τον νόμο ο ξεφτίλας για να βολέψει τις παλιολινάτσες;




Εδώ και καιρό  κυκλοφορεί  ότι η Έλενα Κουντουρά (κυρίως) και ο "ανεξάρτητος" βολευτής Σπύρος Δανέλλης προορίζονται για το ευρωψηφοδέλτιο του ΤΣΥΡΙΖΑ.  Τώρα που έφτασε η ώρα κατάρτισής του οι αρμόδιοι σκοντάφτουν στο ασυμβίβαστο που περιπλέκει τα πράγματα γι αυτά τα δύο πρόσωπα.
Το ασυμβίβαστο βουλευτή – ευρωβουλευτή (κάποιος δεν μπορεί να εκλεγεί ευρωβουλευτής αν είναι ταυτόχρονα βουλευτής εθνικού κοινοβουλίου) υπό κανονικές συνθήκες θα οδηγούσε την υπουργό και τον βουλευτή σε παραίτηση από τη βουλευτική τους έδρα προκειμένου να μπουν στο ευρωψηφοδέλτιο και αν εκλεγούν να τεθεί κώλυμα εκλογιμότητας. Έλα όμως  που αν παραιτηθούν οι έδρες τους πηγαίνουν στους επιλαχόντες από τα αντίστοιχα κόμματα (ΑΝΕΛ και Ποτάμι) και η κυβέρνηση πέφτει στους 149 βουλευτές.
Στο Μαξίμου αναζητείται ο τρόπος υπέρβασης του προβλήματος που πρεπει να έχει ως προϋπόθεση ότι με κανένα τρόπο δεν θα θίγεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151.
Μία σκέψη που υπάρχει είναι να αλλάξει ο νόμος ώστε να αρθεί το ασυμβίβαστο σε εθνικό επίπεδο. Αυτή τη σκέψη ενισχύουν απόψεις σύμφωνα με τις οποίες οι ευρωβουλευτές αναλαμβάνουν καθήκοντα τον Σεπτέμβριο οπότε σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου διαπιστώνεται τότε το ασυμβίβαστο αλλά ουσιαστικά δε θα υπάρχει πρόβλημα να παραιτηθούν λίγες εβδομάδες από τις εκλογές Οκτωβρίου.
Όμως αυτό δεν ισχύει διότι οι ευρωβουλευτές αναλαμβάνουν καθήκοντα λίγες εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές, οπότε τυχόν παραίτηση των δύο βολευτών, αν κι εφόσον έχουν εκλεγεί, αφήνει την κυβέρνηση με 149 ή 150 βουλευτές για μεγαλύτερο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...