Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Το 70% των αγροτών είναι καταχραστές και κρατικοδίαιτοι .



Κόλαφος μπορεί να χαρακτηριστεί η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας για τους αγρότες, καθώς σε ποσοστό 70,7% εκτιμάται πως οι τελευταίοι καταχράστηκαν κονδύλια από τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης, ενώ την ίδια στιγμή δεν σέβονται το περιβάλλον (ποσοστό 74,4%), αλλά ούτε και τη δημόσια υγεία (64,6%).
Ακόμη, οι Έλληνες πιστεύουν με 84,3% ότι οι αγρότες δεν είναι σύγχρονοι και ανταγωνιστικοί και μάλιστα δεν είναι ικανοί ούτε καν να συνεργαστούν μεταξύ τους (ποσοστό 66,5%), αλλά ούτε και με κάποιους άλλους παραγωγικούς κλάδους (58,3%). Επιπλέον, ένα ποσοστό 46,5% θεωρεί ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να εμπιστευθούν τους αγρότες, αλλά ένα 47,8% έχει αντίθετη άποψη.
Τα παραπάνω συμπεράσματα περιλαμβάνονται σε πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research, η οποία παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη διοργάνωση την ερχόμενη Πέμπτη του 4ου Συνεδρίου Καινοτομίας & Ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή, που το δείγμα των ερωτώμενων (1.417 άτομα και από τις 13 περιφέρειες της χώρας, που υλοποιήθηκε στις 8 & 9 Μαΐου 2013) είναι απαξιωτικό για τους αγρότες, εντούτοις δηλώνει σε ποσοστό 69,9% πως θα ενθάρρυνε το παιδί του να γίνει αγρότης ή να ασχοληθεί στην ύπαιθρο με συναφείς εργασίες.
Ευκαιρίες
Πάντως, όσοι ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι ο αγροτικός κλάδος παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς το 80,6% εκτιμά ότι έχει μέλλον και δίνει πολλές ευκαιρίες. Ειδικότερα, το 37,4% βλέπει πως έχει προοπτική η επιστροφή στην ύπαιθρο και η αγροτική επαγγελματική ενασχόληση, το 28,9% το βλέπει ως λύση ανάγκης και το 25,1% ως ευκαιρία.

Επιπλέον, το 87,3% απαντά πως η επιστροφή στην επαρχία και η εγκατάλειψη των μεγάλων αστικών κέντρων είναι θετική για την ύπαιθρο, το 84,2% βλέπει από το γεγονός αυτό και ευνοϊκές παρενέργειες για την οικονομία και το 83% καλύτερη προοπτική και για την αγορά εργασίας.
Το σημαντικότερο πρόβλημα των ίδιων των αγροτών είναι η ενημέρωση σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, όπως υποστηρίζει το 72,5% αυτών και ακολουθούν με 54% η αδυναμία προσαρμογής στις νέες συνθήκες και 52,3% η επιλογή κατάλληλης καλλιέργειας.
Ο αγροτικός κλάδος σήμερα, θα επιβιώσει μόνο αν προχωρήσει -όπως υποστηρίζει το 68,2% των ερωτώμενων- σε νέες μορφές καλλιέργειας, σε εξαγωγές προϊόντων στο εξωτερικό λέει το 64,1% και σε νέες μορφές οργάνωσης το 60%.
Ημερησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...