Σε άκρως μυστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Ζυρίχη, μεταξύ απεσταλμένων των δύο πλευρών, η Άγκυρα και το Τελ Αβιβ κατέληξαν σε συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεών τους που είχαν διαρραγεί από το 2010.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Ελ Παΐς, οι λόγοι ήταν πολλοί και αφορούν το αμοιβαίο συμφέρον των δύο χωρών.
Η προοπτική συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, είναι άκρως δελεαστική.
Και οι δύο χώρες είναι στρατηγικοί εταίροι των ΗΠΑ. Η συνεργασία μεταξύ τους φέρνει ικανοποίηση στην Ουάσιγκτον για την εκμετάλλευση των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ερντογάν είδε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα να φτάνουν στο ναδίρ μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού, από τουρκικά μαχητικά.
Η Τουρκία βιώνει τις συνέπειες της διακοπής των σχέσεων με τη Ρωσία. Μια από αυτές είναι η ακύρωση της κατασκευής του Turkish Stream από τη Μόσχα. Ο αγωγός φυσικού αερίου προορίζονταν να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Η Μόσχα, παρέχει περίπου το 50% του φυσικού αερίου που καλύπτει τις ανάγκες της Τουρκίας.
Ο Νετανιάχου θέλει να «σπρώξει» το δικό του αέριο από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και η γειτνιάζουσα Τουρκία προσφέρεται πλέον.
Όπως τονίζει η Ελ Παΐς, ο Νετανιάχου έχει διατηρήσει επαφές με τις κυβερνήσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας για την εξαγωγή του φυσικού αερίου και τώρα θα προσπαθήσει να κάνει το ίδιο με την Άγκυρα.
Αιώνια θύματα του Ισραήλ είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Κακή και ασύμφορη αποδεικνύεται η συμφωνία για την εκμετάλλευση των Κυπριακών κοιτασμάτων με το Ισραήλ όπως και η μετάδοση στρατιωτικών μυστικών της Ελλάδας στο Ισραήλ (S-300 κλπ). Λάθος αποδεικνύεται ότι ήταν και η κατασκευή και αποκλειστική χρήση συστήματος ραντάρ στη Κρήτη από το Ισραήλ με απόφαση του Κamenos. H Kρήτη συνεχώς οδηγείται προς απόσχιση από την Ελλάδα, λόγω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχει στην επιμέρους ΑΟΖ της.
Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν κράτησαν καμία πισινή απέναντι στο Ισραήλ, το οποίο αφού έδεσε το γάιδαρο με τη κυβέρνηση των ξένων στην Ελλάδα επανέρχεται σε άνομη και ανήθικη φιλική σχέση με τη Τουρκία θέλοντας να μεταφέρει Ισραηλιτικό και Κυπριακό αέριο μέσα από αυτή στην ΕΕ, αντί να προχωρήσει στη κατασκευή του αγωγού East Med. Δεν είναι τυχαίο, ότι στην Ελλάδα δεν εξορύσσεται το υπάρχον φυσικό αέριο.
Το Ισραήλ δεν βοήθησε ποτέ τεχνολογικά την Ελλάδα παρότι μεγάλο μέρος των καθηγητών ΑΕΙ στην Ελλάδα είναι Ισραηλιτικής καταγωγής. Διαχειρίστηκε την Ελλάδα σαν κατώτερο είδος και σαν εξηρτημένη χώρα. Τα κοινά projects Ελλάδας και Ισραήλ σε επιστημονικά θέματα ήταν πάντα πατάτες. Δεν ξέρουμε γιατί το Ισραήλ συνηθίζει να συναλλάσσεται με ότι πιο ηλίθιο και άχρηστο υπάρχει σε πολιτικό και επιχειρηματία στη χώρα της απόλυτης χαλαρότητας. Η πολιτική αυτή είναι κουτή και πρέπει να αλλάξει αλλιώς ούτε ο κόσμος θα αλλάξει και δεν θα επέλθει ποτέ ειρήνη. Δεν πρέπει να χτυπιέται η βλακεία με το σφυρί.
Είναι δε τόσο θρασύτατοι που κάνουν και υποδείξεις για το τι εξωτερική πολιτική πρέπει να ασκήσουμε σαν χώρα .
Διαβάστε, την επιστολή της Ισραηλινής Πρέσβειρας στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τα μέλη της επιτροπής της Βουλής εξωτερικών και άμυνας και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2015
Αξιότιμε κ.
Έχει υποπέσει στην αντίληψή μας ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα ψήφισμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στα εξής:
Η επίλυση της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής σύγκρουσης με βάση την λύση δύο κρατών μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστινίων. Οι λύσεις για σημαντικά ζητήματα όπως η ασφάλεια, τα σύνορα, η οικονομική συνεργασία, κ.α. -τα οποία είναι τόσο κρίσιμα για την βιωσιμότητα οποιασδήποτε ειρήνης – μπορούν να είναι μόνο το αποτέλεσμα αμοιβαίων συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών. Η αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν θα μας φέρει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ως εκ τούτου πρέπει να αποφευχθεί.
Η Κυβέρνηση του Ισραήλ υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει κάνει επανειλημμένα έκκληση προς την Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Μαχμούντ Αμπάς να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για απευθείας συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις. Έως τώρα, η Παλαιστινιακή ηγεσία έχει αρνηθεί να εισακούσει αυτές τις εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις. Αντ' αυτού, έχει επιλέξει μονομερείς ενέργειες στη διεθνή αρένα με στόχο την άσκηση πιέσεων στο Ισραήλ και την διεθνοποίηση της διαδικασίας. Αυτά τα βήματα δεν συμβάλλουν στην ειρηνευτική διαδικασία και ενδεχομένως να αποβούν ακόμα και ζημιογόνα μακροπρόθεσμα.
Το ψήφισμα στο κοινοβούλιο είναι σίγουρα άκαιρο με δεδομένο το νέο κύμα παλαιστινιακών τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών τους τελευταίους μήνες ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης υποκίνησης βίας της Παλαιστινιακής Αρχής και ριζοσπαστικών ισλαμιστικών στοιχείων.
Όπως ήδη γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει άριστες σχέσεις με το Ισραήλ. Ως εκ τούτου, σας καλούμε να λάβετε όλους τους προαναφερόμενους παράγοντες υπόψιν. Εάν αποφασίσετε να περάστε ένα ψήφισμα, ελπίζουμε ότι θα το πράξετε με ένα ισορροπημένο κείμενο το οποίο θα υπογραμμίζει πως ένα παλαιστινιακό κράτος μπορεί να προκύψει μόνο από μία συμφωνία ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων με βάση την αμοιβαία αναγνώριση και κατανόηση κατόπιν απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Ως εκ τούτου, το ψήφισμα θα πρέπει να κάνει έκκληση στις δύο πλευρές να ανανεώσουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις ως το μοναδικό μέσο επίτευξης μιας βιώσιμης ειρήνης με βάση τη λύση δύο κρατών. Επιπρόσθετα, ελπίζουμε ότι το κείμενο θα αναγνωρίζει και τα θέματα ασφάλειας του Ισραήλ, τονίζοντας πως οποιοδήποτε παλαιστινιακό κράτος θα αποκηρύσσει την τρομοκρατία, συνυπάρχοντας με ειρήνη και ασφάλεια δίπλα στο Κράτος του Ισραήλ. Η ανάγκη προστασίας της ασφάλειας όλων των πολιτών και της αποφυγής της τρομοκρατίας και της βίας είναι προφανής για την βιωσιμότητα οποιασδήποτε συμφωνίας ειρήνης.
Θα ήταν τιμή για μένα να σας συναντήσω προσωπικά για να σας εξηγήσω τις θέσεις του Ισραήλ για την Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση.
Σας αποστέλλω τις θερμότερες ευχές μου για τις γιορτές και το Νέο Έτος.
Με εκτίμηση,
Ιρίτ Μπεν-Άμπα
Πρέσβυς Ισραήλ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - Ωχ, τι έχουμε εδώ; Παρέμβαση Ισραήλ για να μην αναγνωρίσουμε το κράτος της Παλαιστίνης και η άρνηση του Νίκου Κοτζιά να δεχτεί τη παρέμβαση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου