Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Θέλουν ποιο χοντρές αλυσίδες.



Ο κορωνοϊός έχει κάνει, εδώ και έναν μήνα, βίαιη- και πέρα για πέρα ανεπιθύμητη- εισβολή στην ζωή (και) της Ελλάδος, αλλάζοντας ριζικά την καθημερινότητά μας. Η κυβέρνηση, πήρε αρκετά γρήγορα μέτρα εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας, φυσικά, ως «σκοτεινό» παράδειγμα τα όσα γίνονταν στην Ιταλία και φροντίζοντας να μην συμβούν τα ίδια και στα μέρη μας.
Μάλιστα, το δεδομένα πιο σκληρό μέτρο που ήρθε και τελευταίο χρονικά (μετά το κλείσιμο των σχολείων, των κινηματογράφων, των καφετεριών κτλ) ήταν η απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας, με την ευρέως διαδεδομένη, πια, τακτική αποστολής μηνύματος στο 13033 να κάνει… θραύση.
Με τον Covid-19, ωστόσο, να μαίνεται εκεί έξω και τα νούμερα (παρά το γεγονός πως τα πάμε δεδομένα καλύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες πληγείσες χώρες) των κρουσμάτων και των συνανθρώπων μας που δεν τα κατάφεραν ν’ αυξάνονται καθημερινά, είναι σχεδόν βέβαια πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του θα προβούν σε αυστηροποίηση των κινήσεών τους. Είναι πλέον θέμα λίγων 24ώρων να μπει χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις που θα διαρκούν πλέον συγκεκριμένες ώρες, ενώ θα μειωθεί η δυνατότητα χρήσης του SMS στο 13033 στις δύο με τρεις φορές την ημέρα.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό και τι θ’ αλλάξει στο εγγύς μέλλον όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας;
Ένα καλό παράδειγμα είναι η Κύπρος, εκεί που εξαγγέλθηκαν επισήμως τα νέα μέτρα, κατόπιν διυπουργικής συνεδρίασης με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Οι 6 νεκροί και τα 214 καταγεγραμμένα κρούσματα μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, λοιπόν, «ώθησαν» την κυβέρνηση να προβεί στις εξής 5 κινήσεις:
  • Απαγόρευση της όποιας μετακίνησης από τις 9:00 μ.μ. μέχρι τις 6:00 π.μ. της επομένης για  όλες τις ημέρες, πλην όσων κατέχουν το έντυπο βεβαίωσης κυκλοφορίας εργαζομένου.
  • Η μετακίνηση του κάθε ατόμου με συμπλήρωση του απαραίτητου εγγράφου ή με την αποστολή SMS μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο μία φορά τη μέρα. Το έντυπο, μάλιστα, θα αξιοποιείται μόνο από πολίτες άνω των 65 ετών. Όλοι οι υπόλοιποι θα στέλνουν SMS.
  • Το πρόστιμο για τους παραβάτες αυξάνεται και από τα 150 ευρώ πηγαίνει στα 300.
  • Από σήμερα το πρωί (Πέμπτη 2/4) απαγορεύεται η σύναξη προσώπων στην οποιαδήποτε οικία, πέραν όσων διαμένουν νομίμως (είτε είναι δικό τους το σπίτι, δηλαδή, είτε το νοικιάζουν) στην εκάστοτε πολυκατοικία ή μονοκατοικία.
  • Θα γίνει αξιοποίηση των παρατηρητών της κάθε γειτονιάς, οι οποίοι θα επιφορτιστούν με το να φροντίζουν να τηρούνται στο ακέραιο τα μέτρα. Οι παραβάτες, φυσικά, θα τιμωρούνται με πρόστιμο.
Τα μέτρα που πήρε η «δική» μας Κύπρος μπορεί να μοιάζουν αρκετά αυστηρότερα από τα ισχύοντα ελληνικά, όμως φαντάζει θέμα χρόνου μέχρι να έρθουν και στα μέρη μας.
Άλλωστε, τις τελευταίες μέρες στις επίσημες ανακοινώσεις του κ. Τσιόδρα με τον κ. Χαρδαλιά γίνεται ολοένα και πιο συχνή αναφορά σε πιθανή αυστηροποίηση, αν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν με τα υπάρχοντα και συνεχίσουν να βγαίνουν έξω 4 και 5 φορές ημερησίως, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Το μεγάλο ζητούμενο, πια, είναι το πότε θα εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.
Γιατί το «εάν θα εφαρμοστούν» έχει πάψει προ πολλού ν’ αποτελεί «σοβαρό» ερώτημα…
Παντως τα συμπληρωματικά, αυστηρά έκτακτα μέτρα, για τις μετακινήσεις με Ι.Χ. και μέσα μαζικής μεταφοράς, τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο η είδηση κρύβεται αλλού.

Όλοι οι περιορισμοί μετακινήσεων ισχύουν ως τις 31 Μαΐου κι αυτό αν μη τι άλλο οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το lockdown θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...