Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Κάτω ρε τα χέρια από τον Μαρινάκη


Να υποβιβαστούν ο Ολυμπιακός, να τιμωρηθεί με ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο ο Βαγγέλης Μαρινάκης και να επιβληθεί πρόστιμο 3 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η εισήγηση –της ερευνήτριας της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ Παναγιώτας Σπανού για την Πειραϊκή ΠΑΕ και τον ιδιοκτήτη της για την υπόθεση με τους  στημένους αγώνες της περιόδου 2012 – 2015. Ανάλογες ποινές προβλέπονται και για την ομάδα του Ατρομήτου και του ιδιοκτήτη της Γιώργου Σπανού. 
Η Παναγιώτα Σπανού έκανε την εισήγηση της στο δικαστικό σώμα της Επιτροπής Δεοντολογίας, αφού πρώτα μελέτησε το βούλευμα των 28 προσώπων που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη. Το κατηγορητήριο, με το οποίο έχουν παραπεμφθεί τα 28 άτομα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αφορά τη σύσταση συμμορίας και αλλοίωση αποτελεσμάτων κατά περίπτωση.
Η εισήγηση έγινε σύμφωνα με το άρθρο 27 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ που αναφέρεται σε «προκαθορισμό αποτελέσματος αγώνα για στοιχηματικούς λόγους» και παραπέμπει για τις ποινές στο άρθρο 29 «επηρεασμός για χειραγώγηση αγώνα» και περιλαμβάνει τις πιο βαριές τιμωρίες των πειθαρχικών κανονισμών.
Το μέλος της ΕΔ εκτιμά ότι μεταξύ άλλων υπάρχει χειραγώγηση του αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Ατρόμητο το 2015 για στοιχηματικούς λόγους και γι’ αυτό εισηγείται τόσο βαριά ποινή για την ομάδα και τον ιδιοκτήτη της. Ίδια ποινή προτείνεται τόσο για τον Ατρόμητο (υποβιβασμός), όσο και για τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Γιώργο Σπανό.

Για την υπόθεση παραπέμπονται συνολικά 15 άτομα και αυτά είναι τα εξής:
  • Βαγγέλης Μαρινάκης (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ολυμπιακός),
  • Γιώργος Σπανός (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ατρόμητος),
  • Γιάννης Αγγελόπουλος (τεχνικός διευθυντής Ατρομήτου),
  • Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου),
  • Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ),
  • Αριστείδης Σταθόπουλος (πρώην αντιπρόεδρος ΕΠΟ),
  • Γιάννης Παπακωνσταντίνου (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΕΠΟ),
  • Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος Δ.Σ. ΕΠΟ),
  • Θόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ),
  • Γιώργος Δούρος (πρώην μέλος ΚΕΔ),
  • Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΚΕΔ),
  • Ηλίας Σπάθας (πρώην διαιτητής),
  • Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (πρώην διαιτητής),
  • Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (πρώην διαιτητής),
  • Απόστολος Αμπάρκιολης (πρώην διαιτητής).
Σημειώνεται πως η Επιτροπή Δεοντολογίας που υπάγεται στην ΕΠΟ, κινείται ανεξάρτητα από την έκβαση του ποινικού δικαστηρίου, που, ούτως ή άλλως, δεν πρόκειται να έχει λάβει απόφαση πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η δε εισήγηση από την ερευνήτρια της Επιτροπής Δεοντολογίας έχει βαρύνουσα σημασία και όπως υπενθυμίζεται σε σχετικό ρεπορτάζ του Έθνους, στην περίπτωση του ΟΦΗ και του Αιγινιακού, που επίσης είχαν κατηγορηθεί για χειραγώγηση του μεταξύ τους αγώνα τον Νοέμβριο του 2017, η εισήγηση του ερευνητικού τμήματος της Επιτροπής Δεοντολογίας ήταν ο υποβιβασμός και των δύο ομάδων. Ύστερα από την ακροαματική διαδικασία, το Δικαστικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας την είχε κάνει δεκτή τιμωρώντας με υποβιβασμό. Οι δύο ΠΑΕ ωστόσο, και τα κατηγορούμενα πρόσωπα, είχαν προσφύγει στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και είχαν αθωωθεί.

Η διαδικασία
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντα με το Έθνος, η διαδικασία που ακολουθείται είναι η ακόλουθη: «Ο Πρόεδρος του Δικαστικού Τμήματος θα εξετάζει την τελική έκθεση και τους φακέλους της υπόθεσης με τη συνδρομή της Γραμματείας. Εφόσον ο Πρόεδρος του Δικαστικού τμήματος θεωρεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι επαρκή προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία, μπορεί να κλείσει τη διαδικασία και να θέσει την υπόθεση στο αρχείο. Εφόσον είναι αναγκαίο, ο Πρόεδρος του Δικαστικού Τμήματος μπορεί να επιστρέφει την τελική έκθεση στο ερευνητικό τμήμα για τροποποίηση ή συμπλήρωση ή μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνες. Εφόσον ο Πρόεδρος του Δικαστικού Τμήματος θεωρεί ότι η τελική έκθεση είναι πλήρης, θα προχωρά στην περαιτέρω δικαστική διαδικασία» αναφέρει το άρθρο 73 του Κώδικα Δεοντολογίας».
Επιπρόσθετα στο άρθρο 74 αναφέρεται:
  • Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος του δικαστικού Τμήματος αποφασίσει να προχωρήσει σε δικαστική διαδικασία, θα κοινοποιεί την τελική έκθεση στους διαδίκους.
  • Οι διάδικοι θα έχουν δικαίωμα να λάβουν αντίγραφα του φακέλου της υπόθεσης.
  • Ο Πρόεδρος του Δικαστικού Τμήματος, θα ορίζει προθεσμία στους διαδίκους προκειμένου να υποβάλλουν υπόμνημα με την θέση τους σε σχέση με την κατηγορία, τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς τους, τυχόν ισχυρισμούς περί αναρμοδιότητας, τα αποδεικτικά τους στοιχεία και αιτιολογημένα αιτήματα ως προς την παραδοχή των αποδεικτικών μέσων επί των οποίων πρόκειται να βασιστούν οι ισχυρισμοί τους, όπως και τυχόν αιτιολογημένο αίτημα για διεξαγωγή ακροαματικής διαδικασίας, αναφέροντας τους μάρτυρες τους οποίους προτίθενται να εξετάσουν. Οι διάδικοι θα συνυποβάλλουν μια συνοπτική περίληψη του περιεχομένου που αναμένεται να έχουν οι μαρτυρικές καταθέσεις».
  • Στο άρθρο 76 τονίζεται ότι ο πρόεδρος «μπορεί αυτεπαγγέλτως να διατάξει τη συλλογή περαιτέρω αποδείξεων και την κλήτευση πρόσθετων μαρτύρων στην ακροαματική διαδικασία. Αποδείξεις που έχουν ήδη συγκεντρωθεί μπορεί να ληφθούν εκ νέου εάν κρίνεται αναγκαία η άμεση γνώση των αποδείξεων προκειμένου να ληφθεί ορισμένη απόφαση».
Όσον αφορά την ακροαματική διαδικασία, δεν είναι υποχρεωτική. «Κατά γενικό κανόνα, δε θα διεξάγεται ακροαματική διαδικασία και το δικαστικό τμήμα θα αποφασίζει με βάση τα στοιχεία του φακέλου» αναφέρει το άρθρο 77 και προσθέτει:
  • Σε περίπτωση υποβολής σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από τους διαδίκους το Δικαστικό Τμήμα μπορεί να επιτρέψει τη διεξαγωγή ακροαματικής διαδικασίας στην οποία θα καλούνται όλοι οι διάδικοι.
  • Κατά τη διακριτική του ευχέρεια το δικαστικό τμήμα της Επιτροπής μπορεί να αποφασίσει την διεξαγωγή ακροαματικής διαδικασίας στην οποία θα καλούνται όλοι οι διάδικοι.
  • Η ακροαματική διαδικασία θα λαμβάνει χώρα δημόσια.
  • Ο Πρόεδρος του δικαστικού τμήματος θα διευθύνει την ακροαματική διαδικασία και θα αποφασίζει για τη σειρά εξέτασης των μαρτύρων.
  • Οι διάδικοι φέρουν την ευθύνη να διασφαλίζουν την εμφάνιση των μαρτύρων, των οποίων ζήτησαν την εξέταση και φέρουν τα έξοδα που σχετίζονται με την προσέλευση τους.
  • Με το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας το μέλος του ερευνητικού τμήματος θα εισηγείται επί της υπόθεσης.
  • Η ακροαματική διαδικασία θα ολοκληρώνεται με τις αγορεύσεις των διαδίκων.
  • Ο Πρόεδρος του Δικαστικού Τμήματος μπορεί να επιτρέψει στο διωκόμενο μια τελευταία ευκαιρία να μιλήσει».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ά, καλά. Το θέμα είναι τί εντολές θα πάρουν απ' το μασωναριό. Μόνο ο Μπέος τιμωρήθηκε, που δεν ήταν ποδίτσας. Οι υπόλοιποι θα τη βγάλουν καθαρή, ως συνήθως. (Ίσως τιμωρηθούν τίποτε δευτεροκλασάτοι... ενδεχομένως τα παιδιά που μάζευαν τις μπάλλες απ' τα πλάγια άουτ.)

Δυστυχώς, σταμάτησαν και τα ξένα πρωταθλήματα (και το Τσάμπιονς Λήγκ), που βλέπαμε ποδόσφαιρο (κάπως) της προκοπής.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...