Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Ηράκλειο : «Και διεμοίρασαν τα ιμάτια ...αυτής»


Τελευταίο 24ωρο πριν από τις τριπλές κρίσιμες εκλογές της Κυριακής και οι προβλέψεις... δίνουν και παίρνουν σε κάθε επίπεδο. Καθημερινά εμφανίζονται δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον για τις ευρωεκλογές, ή, στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών, κάποιοι που γνωρίζουν “μυστικές” δημοσκοπήσεις οι οποίες φέρνουν ψηλά τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο ή παράταξη ή ακόμη και σύμβουλο. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι μετρήσεις... γίνονται: Μυστικές και φανερές, περισσότερο ή λιγότερο “επαγγελματικές” και “επιστημονικές”.
Ταυτόχρονα, υπάρχει και η “δημοσκόπηση της καθημερινότητας”, δηλαδή η καθημερινή τριβή που έχουν όλοι οι επαγγελματίες με υποψήφιους, πολίτες και διάφορους παράγοντες, εκ της οποίας συνάγονται πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Τέλος υπάρχουν εκτιμήσεις σημαντικών και έμπειρων στελεχών, της Αυτοδιοίκησης ή διαφόρων πολιτικών χώρων, που βασίζονται στην εμπειρία και τις γνώσεις τους, για να κάνουν μια “πρόβλεψη” (έτσι, εντός εισαγωγικών) ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα.
Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, θα επιχειρήσουμε να δώσουμε μια εικόνα του τι συμβαίνει με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καταρχήν στον Δήμο Ηρακλείου που είναι σαφώς η πιο “ενδιαφέρουσα” και σημαντική αναμέτρηση για πολλούς λόγους, και για την Περιφέρεια Κρήτης.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αποτελέσματα  είναι... απολύτως προφανή.  Ας πιάσουμε λοιπόν τα πράματα από την αρχή για να εκτιμήσουμε πού... θα κάτσει η μπίλια την Κυριακή.
Δήμος Ηρακλείου
Οι εκτιμήσεις για το Ηράκλειο είναι αρκετά ξεκάθαρες όσον αφορά στον πρώτο συνδυασμό, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν τίθεται εν αμφιβόλω. Ωστόσο, πέραν της “βέβαιης πρωτιάς”, ελάχιστα άλλα μπορούν να θεωρηθούν βέβαια.
Η διαφορά του διεκδικητή Κουρακη (που στις προηγούμενες εκλογές συμμάχησαν όλοι για να τον διώξουν) και του νυν δημάρχου  Λαμπρινού φαίνεται ότι θα είναι μεγάλη και θα κυμανθεί σε επίπεδα που δεν αποκλείεται και να πλησιάσουν ή και να ξεπεράσουν το 20%.
Η διαφορά του δεύτερου με τον τρίτο συνδυασμό είναι πολύ μικρότερη, αλλά αρκετά σημαντική.
Πέραν των διαφόρων μετρήσεων, τα παραπάνω είναι σχετικώς αντιληπτά από την τάση που υπάρχει στην κοινωνία του δήμου Ηρακλείου. Το φαβορί ξεκάθαρα φαίνεται σε όλες τις πολιτικές δραστηριότητες. Ωστόσο υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών (αν θέλουμε και εκτίμηση ποσοστό... ίσως και κοντά στο 30%) που δεν έχει αποφασίσει ακόμη πού θα ρίξει την ψήφο της ή επιλέγει να μην το συζητήσει. Αυτή είναι η “δεξαμενή” από την οποία μπορούν να αντλήσουν όλοι οι υποψήφιοι, και αυτή μπορεί να ανατρέψει όλες τις ισορροπίες, η λεγόμενη “σιωπηλή μειοψηφία” (μια ιδιαίτερα ισχυρή μειοψηφία, μάλιστα!).
Βεβαίως δεν είναι αρκετοί οι “σιωπηροί” για να ανατρέψουν τη διαφαινόμενη μεγάλη νίκη του πρώτου συνδυασμού, ωστόσο από εκεί και πέρα... πολλά μπορεί να γίνουν.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ουδείς από τους “νέους” υποψήφιους που ξεπετάχτηκαν από τα σπλάχνα των παρατάξεων τόσο του Γιάννη Κουράκη (όταν ήταν δημοτική Αρχή), όσο και του Βασίλη Λαμπρινού, όσο και από τον... ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ, δε φαίνεται να έχει “ρεύμα” ισχυρό, τόσο ώστε να απειλήσει τους πρώτους τρεις.
Και μάλιστα όλοι φαίνεται να κινούνται σε πολύ χαμηλά μονοψήφια, κάτι που έχει μεγάλη σημασία. Φυσικά και αυτοί ελπίζουν στη “σιωπηλή μειοψηφία”, που δεν απαντά, για να πετύχουν ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα.
Μια λεπτομέρεια που σημείωσε γνωστός εκλογικός αναλυτής: ότι τα χαμηλά και “ισορροπημένα” ποσοστά της μεγάλης πλειοψηφίας των υποψηφίων ενδέχεται να δημιουργήσουν ακόμη και “ρεύμα πρώτης Κυριακής”, δηλαδή να εκλεγεί ο δήμαρχος Ηρακλείου από την πρώτη Κυριακή.
Αυτό βεβαίως θεωρείται πολύ δύσκολο, αλλά... όχι αδύνατο, ιδίως αν τις τελευταίες ημέρες αυτοί που δεν αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους πάρουν θέση υπέρ του ισχυρού, πράγμα που συνηθίζεται σε εκλογικές αναμετρήσεις.
Περιφέρεια Κρήτης
Και στην Περιφέρεια η εικόνα είναι παρόμοια, απλώς εκεί ο πρώτος συνδυασμός (προφανώς, εδώ μιλάμε για τον συνδυασμό του νυν περιφερειάρχη) κινείται... ακόμη πιο ψηλά. Εκτιμούμε η εκλογή του θα επιτευχθεί από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό πάνω από 60%, αφού δεν υπάρχει ιδιαίτερη “δυναμική” στους αντιπάλους του, ειδικά μετά το βουβό «άδειασμα» που έχει γίνει στον μικρό Μαρκογιαννάκη από την ίδια την "τοπική" Νέα δημοκρατία και στελέχη της, που είναι στον Συνδυασμό του Αρναουτάκη.
Μάλιστα η διαφορά του πρώτου συνδυασμού από τους άλλους είναι... χαώδης και δείχνει ότι ο νυν περιφερειάρχης “παίζει χωρίς αντίπαλο”. Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων θα κυμανθεί πάνω από τις 30 ή και 40 μονάδες.
Βεβαίως και εδώ, όπως και στον Δήμο Ηρακλείου, φαίνεται να υπάρχει πολύς κόσμος που δεν εκδηλώνεται και δεν εκφράζει προτίμηση, κάτι που δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε κι εδώ διαφοροποιήσεις σε σχέση με την εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα. Αλλά αυτές οι διαφοροποιήσεις δε θα είναι τόσο “εντυπωσιακές” ώστε να ανατρέψουν κάτι . Περίπου δεδομένη θεωρείται και η σειρά των τριών πρώτων συνδυασμών, παρότι η διαφορά του δεύτερου από τον τρίτο δεν είναι τεράστια.

Το οξύμωρο και αξιοσημείωτο της όλης υπόθεσης είναι ότι δεν υπάρχει στο Ηράκλειο υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Δημοκρατίας με αποτέλεσμα να έχουν μπει τα στελέχη της στους συνδυασμούς  των Λαμπρινού – Κουράκη κ.α με ότι αυτό συνεπάγεται. 
Υπάρχει από την μία πλευρά ο Γραμματέας Αυγενακης που έχει κάνει ανίερες συμμαχίες με όλους τους πολιτικά "αντίπαλους" του και έχει δώσει χρίσματα και στήριξη, και από την άλλη η Ντόρα που λέει ότι με εντολή προέδρου δεν στηρίζουμε κανένα Δήμαρχο. Τώρα πως μπορείς να λες ότι δεν στηρίζεις κανένα δήμαρχο και ο γραμματέας του κόμματος σου όπως φαίνεται και στην φώτο στηρίζει παρέχοντας και πρωτοκλασάτα στελέχη του (βλέπε αντιπρόεδρο της Τοπικής ΝΟΔΕ κ.α ) στον συνδυασμό του πασόκου Κουράκη ; To αφήνουμε στην κρίση των ψυχιάτρων. 
Σημασία έχει ότι η Νέα Δημοκρατία στο Ηράκλειο έχει γίνει πέντε κομμάτια, και αυτά να έχουν μοιραστεί σε πασοκικούς και αριστερούς συνδυασμούς.  


Για να μην πούμε για τον Κούλη που πανηγυρίζει ότι είναι πολλές μονάδες μπροστά από τον Τσίπρα σαν να λέει στους αναποφάσιστους.... εγώ βγαίνω δώστε  ψήφους στον  ΣΥΡΙΖΑ. 

Εαν υπήρχαν  βραβεία πολιτικής ηλιθιότητας θα έπαιρνε το πρώτο. 

Το γεγονός είναι ότι λόγω χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές εάν υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ τους,  θα σημαίνει πως είναι ίσια βάρκα ίσια νερά, και ο Τσιπρας θα τον σύρει αμέσως σε εκλογές εν μέσω Νεοδημοκρατικής γκρίνιας για να τον ....εξαφανίσει. 
Εαν είναι μεγάλη η διαφορά, ο Τσίπρας  θα πάει με πολλές χορηγίες και υποσχέσεις τον Οκτώβριο, για να τον ...εξαφανίσει.   
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν τα μέτρα αποδοκιμαστούν, όλα είναι ανοιχτά, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ - Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο, είπε και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ανώνυμος είπε...

SINQULAR LOGIK , καί το αποτέλεσμα εξασφαλισμένο ........

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...