Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο, 11 Μαΐου 2019

Τι σόι διάλογο να κάνεις με κάποιον που μόνο διεκδικεί;Για το μέχρι πόσα μπορείς να του δώσεις;

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι «πρέπει να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου» και να μη συνεχίσει «τις μονομερείς ενέργειες παραβίασης του διεθνούς δικαίου», έστειλε ο Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Ρουμανία, ενώ η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική ρητορική στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Έτσι  μετά την ανακοίνωση της ΕΕ στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου η Άγκυρα όχι μόνο δείχνει να αγνοεί κάθε διεθνή συνθήκη αλλά επιχειρεί να βγει και στην αντεπίθεση. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε μεταξύ άλλων: “Πλανώνται οικτρά όσοι πιστεύουν ότι με τη δημιουργία τετελεσμένων στην ανατολική Μεσόγειο θα προκαταλάβουν τις έρευνές στα πεδία που νομιμοποιούμαστε να ενεργούμε” και πρόσθεσε:
“Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ποτέ υποδείξεις σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας μέσα στις περιοχές που νομιμοποιείται να δραστηριοποιείται. Ιδιαίτερα ο διεθνής Τύπος, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, βγάζει δημοσιεύματα που αμφισβητούν τη δίκαιη στάση της Τουρκίας. Οι έρευνες και γεωτρήσεις των πλοίων μας Μπαρμπαρός και Πορθητή βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματα μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και υπό αυτό το πλαίσιο συνεχίζουν τις δραστηριότητές μας. Όπως έχει δηλώσει και ο ΓΓ του ΟΗΕ, τα αποθέματα στην Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές και πρέπει να υπάρξει ένας δίκαιος διαμοιρασμός. Αναμένουμε από όλες τι πλευρές να σεβαστούν τις έρευνες και τις γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται εντός της υφαλοκρηπίδας μας... Όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την Τουρκία έχοντας πίσω τους κάποιες χώρες ή εταιρείες, ας μάθουν ότι είναι σε λάθος δρόμο... Να κοιτάξουν την ιστορία της όσοι υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος και ιερός λαός θα φοβηθεί ή θα λυγίσει μπροστά σε μια-δυο απειλές”.
Την ίδια ώρα το τουρκικό πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε έναν χάρτη στον οποίο δείχνει την τουρκική υφαλοκρηπίδα να εκτείνεται μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...