Σε περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζουν αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας τον τζίρο της μαφίας των φαρμάκων που έκλεβε πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα από δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία με τη βοήθεια γιατρών και νοσηλευτών.
Τα μέλη της σπείρας έστελναν τα σκευάσματα, η αξία των οποίων έφτανε έως και τα 3.500 ευρώ, σε Γερμανία, Ιταλία και Ελβετία.
Ηγετικά στελέχη είναι ο 70χρονος Αιγύπτιος Deyab Hussein Mohammed Rabie, ο 64χρονος Μανώλης Βαρβέρης, διαχειριστής της φαρμακαποθήκης Farmilia A.E., της οποίας για πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο έχει τον γιο του Νικόλαο – Χρήστο (ο γιος δεν κατηγορείται), ενώ ιδιοκτήτρια του φαρμακείου – φαρμακαποθήκης «κόμβου» της εγκληματικής ομάδας που βρίσκεται στην οδό Σκρα 40 στην Καλλιθέα είναι η 57χρονη Ιωάννα Ραντοπούλου.
Η 32χρονη υπάλληλος του φαρμακείου της Καλλιθέας Σταυρούλα Καλαματιανού διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στις διεκπεραιώσεις των κλαπέντων φαρμάκων, αφού εκτελεί τις παραγγελίες και μιλάει με το εξωτερικό για την αποστολή τους. Τα αδέρφια, 28 και 31 ετών, «μεταφορείς» των φαρμάκων, είναι οι Δημήτρης και Θοδωρής Λιαρόπουλος.
Στην απάτη εμπλέκονται επίσης ο 59χρονος συνταξιούχος πρώην νοσηλευτής του Λαϊκού Νοσοκομείου Δήμητρης Λαγούδης, που οργάνωνε και υπεξαιρούσε από το Λαϊκό Νοσοκομείο τα αντικαρκινικά σκευάσματα, με τη συνδρομή της εν ενεργεία 53χρονης νοσηλεύτριας στο τμήμα διάλυσης κυτταροστατικών Κατερίνας Καταπόδη, αλλά και της 49χρονης νοσηλεύτριας στο ογκολογικό τμήμα Γεωργίας Πατήλα.
Το χρονικό της απάτης και της σύστασης της εγκληματικής ομάδας
Η κομπίνα χρονολογείται από το 2013, όταν ο 70χρονος Αιγύπτιος Deyab Hussein Mohammed Rabie,που διαμένει μόνιμα στη Γερμανία, έφτιαξε φαρμακευτική εταιρεία με έδρα την Αίγυπτο και ένα φαρμακείο και φαρμακαποθήκη στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στην οδό Σκρα 40 στην Καλλιθέα.
Θεωρητικά έστελνε τα σκευάσματα κατά του καρκίνου στη χώρα μας, αλλά πρακτικά αυτό που έκανε ήταν να αφαιρεί σκευάσματα από το Λαϊκό Νοσοκομείο και αποθήκες του ΕΟΠΥΥ και να τα στέλνει στις χώρες της Ευρώπης όπου τα υπερτιμολογούσε.
Μάλιστα, ήταν τόσο επαγγελματικά δομημένη η σπείρα, που είχαν φτιάξει για τους σκοπούς διακίνησης φαρμακείο και φαρμακαποθήκη και στη Γερμανία, όπου σταθερό πελατολόγιο πλήρωνε διπλάσιες τιμές από αυτές της Ελλάδας για να λαμβάνει τα φάρμακα.
Κατά τη
διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν σε αποθήκες, κουτιά και ψυγεία σπιτιών,
φάρμακα αξίας 300.000 ευρώ. Τα μέλη της μαφίας είχαν στρατολογήσει «μαϊμού»
καρκινοπαθείς που έπαιρναν τα σκευάσματα και στη συνέχεια τα παρέδιδαν στα μέλη
της σπείρας. Αυτοί έπαιρναν ένα καλό «μεροκάματο» για τις υπηρεσίες τους. Ο
δεύτερος τρόπος με τον οποίο υπεξαιρούσαν τα φάρμακα ήταν η παροχή μειωμένης
δόσης σε πραγματικούς καρκινοπαθείς. Πρακτικά, αντί να δίνουν 500 ml που όριζε
η δοσολογία, έδιναν 300 ml, ενώ το υπόλοιπο το επανασκεύαζαν και το έστελναν
στο εξωτερικό. Τα φάρμακα μετέφερε στο εξωτερικό ο ίδιος ο 70χρονος εγκέφαλος
με εικονικά τιμολόγια ή ακόμη και μέσω μεταφορικής εταιρίας courier. Έπαιρναν
τα προς αποστολή δέματα με τα φάρμακα από φαρμακαποθήκη και τα έστελναν
αεροπορικώς. Η αποθήκευση ήταν τόσο κακής ποιότητας, που τα φάρμακα καθίσταντο
επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Βασικό ρόλο στην
εγκληματική οργάνωση έπαιζαν η 53χρονη Κατερίνας Καταπόδη και η 49χρονη Γεωργία
Πατήλα, νοσηλεύτριες -όπως αναφέραμε- και οι δύο στο Λαϊκό Νοσοκομείο, καθώς
ήταν εκείνες που είχαν πρόσβαση στα φάρμακα. Τις είχε «στρατολογήσει» ο
συνταξιούχος 59χρονος πρώην νοσηλευτής του νοσοκομείου Δήμητρης Λαγούδης.Όσο απίστευτο και αν μοιάζει, τα μέλη τη μαφίας των φαρμάκων έκρυβαν φάρμακα σε ένα ιχθυοπωλείο στην Καλλιθέα και σε ένα ανθοπωλείο στο Παγκράτι, όπου τα αποθήκευαν σε πάγο για 24 ώρες μέχρι να έρθει η στιγμή της μεταφοράς τους στο εξωτερικό.
Ο «μηχανόβιος» και το «ΑΒΑ»
Τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες των φαρμάκων που ήθελαν να υπεξαιρέσουν από τα νοσοκομεία και τα δημόσια φαρμακεία. Έτσι λοιπόν χρησιμοποιούσαν τα αρχικά γράμματα των σκευασμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά… θέλω το «Ο», το «ΜΑ» το «ΣΤΕΛΑ» και το «ΑΒΑ». Δύο εκ των μελών δε είχαν και συγκεκριμένα ονόματα. Ο 64χρονος υπαρχηγός εις βάρος του οποίου εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για κάθειρξη 11 ετών ήταν ο Μανώλης Βαρβέρης ή «Έλληνας», ενώ ένα μέλος του σκληρού πυρήνα της σπείρας ήταν ο «μηχανόβιος».
Για την εξάρθρωση της σπείρας τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας εργάζονταν τους τελευταίους 6 μήνες, ενώ το κουβάρι της δράσης της μαφίας ξεκίνησαν να ξετυλίγουν αστυνομικοί από τη Γερμανία.
Η εγκληματική οργάνωση διαρθρώνονταν σε τέσσερις πυρήνες, ο καθένας με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη ενεργό δράση, ως ακολούθως:
– Ο πρώτος πυρήνας είχε κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση των στόχων της οργάνωσης, καθώς αναλάμβανε την παράνομη προμήθεια των φαρμάκων από τα μέλη των άλλων πυρήνων και την αποθήκευση και εξαγωγή αυτών στο εξωτερικό, συμφώνα με τις παραγγελίες και τις συμφωνηθείσες τιμές πώλησης. Μέλη του πυρήνα διαχειρίζονταν το φαρμακείο 70χρονου συλληφθέντος, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στα φάρμακα που εξήγαγαν στο εξωτερικό, εκδίδοντας προς τούτο σχετικά εικονικά τιμολόγια με παραλήπτη φαρμακαποθήκη.
– Ο δεύτερος πυρήνας εκτελούσε παρόμοιες δραστηριότητες με τον πρώτο πυρήνα, με τη διαφορά ότι δρούσε υπό την κάλυψη φαρμακαποθήκης, πραγματοποιώντας συναλλαγές με το προαναφερόμενο φαρμακείο. Παράλληλα, μέρος των μεταφορών των φαρμάκων στο εξωτερικό αναθέτονταν σε δύο μέλη του, τα αδέρφια Δημήτρη και Θοδωρή Λιαρόπουλο, οι οποίοι αναλάμβαναν τη συσκευασία και αποστολή στο εξωτερικό αεροπορικώς.
– Ο τρίτος πυρήνας είχε αναλάβει την προμήθεια του πρώτου πυρήνα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα των μελών του ως νοσηλευτικού προσωπικού σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, απ’ όπου υπεξαιρούσαν φαρμακευτικά σκευάσματα και στη συνέχεια τα διοχέτευαν στο εξωτερικό.
– Ο τέταρτος και τελευταίος πυρήνας προμήθευε τον πρώτο με φαρμακευτικά σκευάσματα, που περιέρχονταν στην κατοχή τους από νοσοκομεία και φαρμακεία, εκμεταλλευόμενα την επαγγελματική τους ιδιότητα, καθώς ως ιατροί συνέτασσαν ιατρικές πιστοποιήσεις ασφαλισμένων, βεβαιώνοντας ψευδώς ότι πρόκειται για πάσχοντες από ογκολογικές ή άλλες σοβαρές παθήσεις. Πρόκειται για τον 61χρονο γιατρό Λάζαρο Παπακωνσταντίνου και τον 59χρονο γιατρό Παναγιώτη Κασαπίδη.
Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα 2013 έως 2016 εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από εταιρεία με έδρα την Αίγυπτο, προς το προαναφερόμενο φαρμακείο, συνολικής αξίας 24.913.375 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με την αξία των επίμαχων τιμολογίων πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων στο εξωτερικό, που εκδόθηκαν από το ίδιο φαρμακείο, τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα υπολογίζονται στα 25.073.196 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική ποσότητα 14.401σκευασμάτων.
Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από τη δράση της οργάνωσης, λαμβάνοντας υπόψη την κατώτερη φαρμακευτική τιμή των ανωτέρω σκευασμάτων, ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στα 13.690.376 ευρώ.
Στο πλαίσιο της έρευνας θα αποτιμηθούν ο ακριβής όγκος των παράνομων διακινούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων, η συνακόλουθη ζημία του Δημοσίου και το κέρδος που αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
– Μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών σκευασμάτων συνολικής αξίας 307.258 ευρώ,
– Το χρηματικό ποσό των 63.815 ευρώ,
– 9 ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
– Ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα,
– Συσκευές κινητών τηλεφώνων και πλήθος καρτών SIM,
– Κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζικών ιδρυμάτων,
– Πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων
Οι χώροι όπου κατασχέθηκαν τα ανωτέρω σκευάσματα-φάρμακα δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια για την αποθήκευση και διακίνησή τους και κρίνονται ακατάλληλοι, με αποτέλεσμα τα εν λόγω φάρμακα να κρίνονται ως επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου