Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Η Μέρκελ θέλει την υποτελειακή υπογραφή του Τσίπρα

Στο «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα του ζητηθεί η υπογραφή του για τη συμφωνία της επιμήκυνσης, ποντάρουν όσοι στη Γερμανία και σε άλλες βόρειες χώρες θέλουν να δουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Διπλωματικές πηγές στις ανταποκρίσεις τους επισημαίνουν πως «η ακραία ρητορική του Αλέξη Τσίπρα είναι το ευαγγέλιο όσων στην Ευρώπη θέλουν να δουν τους Eλληνες να χάνουν το ευρώ από τα χέρια τους». Την περασμένη Δευτέρα όλοι ήταν σίγουροι πως το Βερολίνο οδηγεί την Ελλάδα σε χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη. Η απειλή πίσω από τις δηλώσεις Γερμανών κυβερνητικών παραγόντων ήταν ολοφάνερη. Ωστόσο την Παρασκευή η τρόικα έδωσε δύο μήνες προθεσμία στην κυβέρνηση να της πει τι θέλει να κάνει (μέτρα, αποκρατικοποιήσεις) μέχρι το 2016 – για να μη φανεί ότι αυτή είναι η αδιάλλακτη. Βάσει των αποφάσεων της κυβέρνησης, θα συζητήσει την επιμήκυνση. Ακόμη όμως και αν ικανοποιηθούν απ’ όσα ακούσουν και δουν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, η συμφωνία δεν θα έχει κλείσει.
Οι δανειστές, σύμφωνα με παρατηρητές της γερμανικής πολιτικής σκηνής, θα ζητήσουν και την υπογραφή του κ. Τσίπρα. Όπως ακριβώς είχαν κάνει με τον κ. Αντώνη Σαμαρά όταν εκείνος ήταν σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όσοι ζητούν από την  Μέρκελ να θέσει ως όρο την υπογραφή του κ. Τσίπρα είναι σίγουροι πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στο «όχι», με βάση το πολιτικό κλίμα και το προφίλ -ψυχολογικό και πολιτικό- που έχουν για τον νεαρό πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπότε οι Γερμανοί δεν θα έχουν την ευθύνη για τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Αντίθετα, θα έχουν εμφανιστεί να κάνουν τα πάντα, αλλά την ευθύνη θα έχει το ελληνικό πολιτικό σύστημα.
 Όταν τα πράγματα φτάσουν σε εκείνο το σημείο ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αποφασίσει αν θα υπογράψει το deal ή αν θα το απορρίψει οδηγώντας τη χώρα στην άμεση και άτακτη χρεοκοπία, αφού οι εταίροι μας στην περίπτωση της μη υπογραφής απειλούν ότι θα διακόψουν τη χρηματοδοτική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...