Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Μετατρέπουν την Κρήτη σε νέα «Μόρια».


 Σε συμφωνία κατέληξαν, σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σχετικά με την ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Η άρση του αδιεξόδου επιτεύχθηκε χάρη στην Αθήνα, η οποία δέχθηκε να οριστεί ελληνικός λιμένας ως «λιμάνι πρώτης αποβίβασης» λαθρομεταναστών που θα διασωθούν στο πλαίσιο των περιπολιών.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα (μέχρι στιγμής) που διέθεσε λιμάνι της για αυτόν τον σκοπό. Συμφωνήθηκε ότι οι διασωθέντες θα διανέμονται στη συνέχεια σε όλες τις χώρες που θα παρέχουν εναέρια ή πλωτά μέσα στην επιχείρηση.
Επιπλέον, η Ελλάδα θα μπορεί ανά τέσσερις μήνες να αποσύρει το λιμάνι της από τον ρόλο αυτό, αν κρίνει ότι επιβαρύνεται δυσανάλογα. Το κόστος της μεταφοράς και της διαμονής των διασωθέντων θα καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους.
Υπενθυμίζεται ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ δήλωνε τη Δευτέρα ότι «δυστυχώς» δεν είχε προκύψει στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών συμφωνία για την ενεργοποίηση της επιχείρησης. «Εκκρεμούν κάποια ζητήματα» σχετικά με την κατανομή στα κράτη-μέλη προσφύγων και μεταναστών που θα διασωθούν στο πλαίσιο της επιχείρησης, ανέφερε ο κ. Μπορέλ.
Σε προηγούμενη φάση της διαπραγμάτευσης, χώρες όπως η Αυστρία και η Ουγγαρία είχαν υποβάλει ενστάσεις με το επιχείρημα ότι οι ναυτικές περιπολίες θα αποτελούσαν παράγοντα προσέλκυσης λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη.
Ακόμα και η ονομασία της επιχείρησης, που διαδέχεται την επιχείρηση «Σοφία», η οποία αφορούσε τον έλεγχο της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων από τη Λιβύη, αποτέλεσε αντικείμενο παρατεταμένης διαπραγμάτευσης. Η «Σοφία» κατέστη ουσιαστικά ανενεργή τον περασμένο Μάρτιο, όταν, υπό την πίεση του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, που δεν επιθυμούσε η χώρα του να υποδέχεται τους διασωθέντες στη θάλασσα, σταμάτησε να χρησιμοποιεί πλοία.
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει στη νέα επιχείρηση με πλωτά αλλά και εναέρια μέσα  δέσμευση την οποία επανέλαβε τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας. Οι περιπολίες της «Ειρήνης» θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο.
Η εν λόγω εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς πέρα από τους κινδύνους που εγκυμονεί για την Κρήτη και την δημιουργία νέων δομών τύπου «Μόριας», αφορά την εσωτερική και εθνική ασφάλεια της Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...