Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

«Μια ξεχασμένη σύγκρουση»

Στρατιωτικός νόμος έχει κηρυχθεί σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν μετά την αναζωπύρωση της έντασης στην περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Στο «κόκκινο» είναι η ένταση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ όπου από το πρωί σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται σχετικά με το ποιος εκκίνησε τις εχθροπραξίες, ενώ υπάρχουν αναφορές περί νεκρών, τραυματιών και καταλήψεις περιοχών. Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, με δήλωσή του, αναφέρει πως συνολικά 16 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων κατά μήκος της συνοριακής γραμμής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ ισχυρίζεται πως υπάρχουν περισσότεροι από 100 τραυματίες.

Το Αζερμπαϊτζάν, με τη σειρά του, ισχυρίζεται πως έχουν τραυματιστεί περί τους 14 αμάχους ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κάλεσε την διεθνή κοινότητα να «να αποτρέψει την Τουρκία από οποιαδήποτε ανάμειξη».

Προειδοποίησε για τις επιπτώσεις μίας στρατιωτικής σύρραξης. Η ένταση μπορεί να σπάσει τα γεωγραφικά σύνορα της εν λόγω περιοχής και να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, «απειλώντας την διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα».

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μία διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, αποτελεί μία από τις "παγωμένες συγκρούσεις" ("frozen conflicts") του μετασοβιετικού κόσμου.

Υπήρξε θέατρο μίας σφοδρής πολεμικής αναμέτρησης Αρμένιων και Αζέρων, τα πρώτα χρόνια της διάλυσης της ΕΣΣΔ. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχε αποσχιστεί μονομερώς από το Αζερμπαϊτζάν, καθώς στη συντριπτική του πλειονότητα ο πληθυσμός του είναι Αρμένιοι, την στιγμή που το Αζερμπαϊτζάν είναι "συγγενές" έθνος της Τουρκίας, του ιστορικού εχθρού του αρμένικου λαού. Στο πόλεμο της δεκαετίας του '90 το Καραμπάχ είχε την υποστήριξη της Αρμενίας και της Ρωσίας, ενώ το Αζερμπαϊτζάν την υποστήριξη της Τουρκίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δύο αζέρικα ελικόπτερα καταρρίφθηκαν, ενώ οι φιλοαρμενικές δυνάμεις υποστηρίζουν πως κατέστρεψαν τρία άρματα μάχης και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, απαντώντας σε μια επίθεση των Αζέρων εναντίον μη στρατιωτικών στόχων, στους οποίους περιλαμβάνεται η περιφερειακή πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ Στεπανακέρτ. Το ίδιο το Αζερμπαϊτζάν παραδέχτηκε την κατάρριψη ενός πολεμικού του ελικοπτέρου και βρίσκεται σε πολεμικό συναγερμό. Από την πλευρά της Αρμενίας, στην οποία νωρίτερα κηρύχθηκε γενική επιστράτευση και κατάσταση πολέμου, έγινε λόγος για προσχεδιασμένη επίθεση από τις αζέρικες ένοπλες δυνάμεις. Τμήματα των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων στο βρισκόταν σε πλήρη κινητοποίηση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, με μήνυμα του στο twitter, διαβεβαίωσε πως «το Αζερμπαϊτζάν έχει την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας». Η τουρκική στήριξη ενθαρρύνει την επιθετικότητα των Αζερών, με το Μπακού να είχε φτάσει στο σημείο να απειλήσει το Ερεβάν, ακόμα και με πυρηνικό πλήγμα!

 Η Τουρκία έχει εστιάσει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης να αναφέρουν πως μεταφέρει μέχρι και Σύρους τζιχαντιστές στο πολεμικό μέτωπο. Δεν αποτελεί έκπληξη που ο Ερντογάν υποστηρίζει τον "αδελφό" πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, τον πιο στενό σύμμαχο της Τουρκίας στον Καύκασο.

Οι Αρμένιοι τινάζουν στον αέρατα τεθωρακισμένα του Αλίεφ ο οποίος κήρυξε στρατιωτικό νόμο στο Αζερμπαϊτζάν

 

 Πρωθυπουργός Αρμενίας: Εξετάζουμε την πιθανότητα αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

 

Ναγκόρνο Καραμπάχ: 16 στρατιώτες νεκροί, 100+ τραυματίες στις συγκρούσεις

 

Αρμενικό ραδιόφωνο: 15 UAV, 4 ελικόπτερα, 10 άρματα μάχης έχουν χάσει οι Αζέροι

 

Προελαύνουν σε αρμενικό έδαφος… λένε οι Αζέροι, πλήρης στήριξη Τουρκίας

 

Το Αζερμπαιτζάν αιχμή του δόρατος της ΝΑΤΟ-ικήςΤουρκίας επιτέθηκε στη ρωσικών συμφερόντων Αρμενία. Η επίθεση αναχαιτίστηκε.4 ελικόπτερα,15 drones του Αζερμπαιτζάν καταρρίφθηκαν…Οι Γενοκτόνοι επιστρέφουν με την κάλυψη ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ.

 

 

Αρμενικά πυρά κομματιάζουν αζέρικα άρματα μάχης – ΒΙΝΤΕΟ απ’ τις μάχες

 

Οι Αρμένιοι μετακινούν πυραυλικά συστήματα στα σύνορα: Ο Ερντογάν απείλησε εμμέσως με πόλεμο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...