Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Tράπεζες διακινητές βρώμικου χρήματος.


Από την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ – www.icij.org), μία νέα διαρροή απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων των ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι τράπεζες – κολοσσοί, μέρος της «ραχοκοκαλιάς» του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, κάνουν τα στραβά μάτια στους κανονισμούς για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και μεταφέρουν τεράστια ποσά για εγκληματικές οργανώσεις και «σκοτεινούς» χαρακτήρες. Το BuzzFeed News (www.buzzfeednews.com) έλαβε τα αρχεία και τα μοιράστηκε με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Το ICIJ οργάνωσε και συντόνισε μια ομάδα περισσότερων από 400 δημοσιογράφων από 110 μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες για τη διερεύνηση του κόσμου των τραπεζών και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Τα απόρρητα αρχεία δείχνουν ότι πέντε διεθνείς τράπεζες, η JPMorgan, η HSBC, η Standard Chartered Bank, η Deutsche Bank και η Bank of New York Mellon, συνέχισαν να αποκομίζουν κέρδη από ισχυρούς και επικίνδυνους πελάτες τους, ακόμη και αφού οι αμερικανικές αρχές τους επέβαλαν πρόστιμα για προηγούμενες αποτυχίες τους στην «αναχαίτιση» ροών βρώμικου χρήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τράπεζες συνέχισαν να κινούν παράνομο χρήμα, ακόμη και αφού οι αμερικανοί αξιωματούχοι τους προειδοποίησαν ότι θα αντιμετώπιζαν ποινικές διώξεις εάν δεν σταματούσαν να διαπραγματεύονται με παράγοντες του οργανωμένου εγκλήματος, απατεώνες ή διεφθαρμένα καθεστώτα.

 Όπως φαίνεται από τα απόρρητα έγγραφα, η Deutsche Bank, η HSBC, η Standard Chartered Bank και η Bank of New York Mellon επίσης άφηναν να πραγματοποιούνται παρόμοιες ύποπτες συναλλαγές παρά τις αντίστοιχες υποσχέσεις τους προς τις κυβερνητικές αρχές.

Πέρασαν ελεύθερα 1 δισ. δολάρια για τον φυγόδικο χρηματοδότη

Όπως αποκαλύπτει νέα διαρροή απόρρητων εγγράφων, η JPMorgan, η μεγαλύτερη τράπεζα που εδρεύει στις ΗΠΑ, μετέφερε κεφάλαια για άτομα και εταιρείες που συνδέονται με τις λεηλασίες δημόσιου χρήματος στη Μαλαισία, τη Βενεζουέλα και την Ουκρανία. Η συγκεκριμένη τράπεζα, σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα, άφησε να περάσουν ελεύθερα πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τον φυγόδικο χρηματοδότη πίσω από το σκάνδαλο 1MDB της Μαλαισίας. Επίσης, μετέφερε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό δύο νεαρών επιχειρηματιών των οποίων η εταιρεία έχει κατηγορηθεί ότι εξαπάτησε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και ότι βόηθησε στην πρόκληση διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος που παρέλυσαν μεγάλες περιοχές της χώρας. Συνολικά, σύμφωνα με μια ανάλυση του ICIJ, τα απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν συναλλαγές ύψους άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ του 1999 και του 2017, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τους υπαλλήλους εσωτερικής συμμόρφωσης των τραπεζών ως «ύποπτες» για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Από αυτά τα 2 τρισεκατομμύρια, τη μερίδα του λέοντος έχει η Deutsche Bank, με 1,3 «ύποπτα» τρισεκατομμύρια, και ακολουθεί η JPMorgan με 514 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν και πρόκειται για τεράστιο ποσό, οι ύποπτες συναλλαγές ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που εντοπίστηκαν στα 2100 έγγραφα που διέρρευσαν είναι απλά μία σταγόνα σε μια πολύ μεγαλύτερη πλημμύρα βρώμικου χρήματος που κυκλοφορούν στις τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

Τράπεζες-κολοσσοί εξυπηρετούν ολιγάρχες, εμπόρους ναρκωτικών και τρομοκράτες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


Άντε ρε, βουλωμένο γράμμα διαβάζετε! Είναι δυνατόν; Οι αξιότιμες και πέραν πάσης υποψίας τράπεζες να κάνουν τέτοια πράματα;

Ο ΘΕΙΟΣ είπε...

ΤΙ ΕΙΠΕΣ ΤΩΡΑ !!!!!!!!!!!!!!!!! ΜΕΝΩ ΑΝΑΥΔΟΣ , ΕΝΕΩΣ , ΚΕΧΗΝΩΣ ΚΑΙ ΚΑΚΑΣ .
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ????????? ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΡΕ ?????????? ΒΡΕ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ????ΠΟΥ ΠΑΜΕ ?????

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...