Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Περίεργες δηλώσεις Πομπέο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε σήμερα την Τουρκία και την Ελλάδα να εγκαταλείψουν κάθε στρατιωτική κλιμάκωση και να επικεντρωθούν στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση για το φυσικό αέριο που τις φέρνει αντιμέτωπες στην ανατολική Μεσόγειο. "Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών, μέσω των διεθνών αποφάσεων δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα", επέμεινε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η τελευταία αναφορά περί "μείωσης στρατιωτικού αποτυπώματος", πάντως αφήνει αρκετά περιθώρια παρερμηνείας σε σχέση με τα νησιά του Αιγαίου και την Αν. Μεσόγειο.

Ζητούν αποστρατιωτικοποίηση της Χίου με… Navtex

Η προσωρινή καιροσκοπική αποκλιμάκωση εκ μέρους του Ερντογάν με την όλως προσωρινή αποχώρηση του Ορούτς Ρέις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν θα πρέπει να οδηγεί σε αυταπάτες. Είναι προφανές ότι αφού επί ένα μήνα η Τουρκία προχώρησε σε συνεχείς παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων κάνοντας παράνομες έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας η Άγκυρα αποφάσισε εντελώς προσχηματικά να αποσύρει το Ορούτς Ρέις,  με το αζημίωτο βέβαια, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου όπου θα συζητηθεί και το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι ο Ερντογάν επί χρόνια συνεχίζει ακάθεκτος, τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις.  Τις τελευταίες ημέρες άρχισε να απειλεί ευθέως με πόλεμο την Ελλάδα όχι μόνο για το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια αλλά και για πολλά άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τη νόμιμη άσκηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Έτσι έβαλε στο στόχαστρο τα Δωδεκάνησα και κυρίως το Καστελόριζο.

Ο Ερντογάν λοιπόν δεν εγκατέλειψε το σχέδιό του να εκδώσει νέα NAVTEX περί δήθεν ερευνών του Ορούτς Ρέις σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο στα 6 μίλια προκειμένου να στραγγαλίσει το ακριτικό μας νησί. Ταυτόχρονα με βάση διάφορα δημοσιεύματα και ακριτομυθίες Τούρκων  αξιωματούχων ο Ερντογάν σκοπεύει να ζητήσει την άμεση απόσυρση της ελληνικής φρουράς από το Καστελόριζο ισχυριζόμενος ότι η εν λόγω ελληνική στρατιωτική παρουσία δήθεν απαγορεύεται από τη Συνθήκη Ειρήνης του 1947 και ότι επιπλέον η φρουρά αποτελεί δήθεν κίνδυνο για την άμυνα και ασφάλεια της Τουρκίας. Στη συνέχεια και δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί την αποχώρηση της ελληνικής φρουράς από το Καστελόριζο, η Τουρκία θα επικαλεστεί δήθεν το άρθρο 51 του ΟΗΕ για δήθεν αυτοάμυνα και θα επιχειρήσει να σφίξει τη θηλιά προχωρώντας ακόμη και σε ναυτικό αποκλεισμό του Καστελορίζου, προσφεύγοντας ενδεχόμενα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο τουρκικός τύπος ήδη προαναγγέλλει εισβολή στο Καστελόριζο!!!

“Σε 10 μέρες αρχίζει ο διάλογος” γράφουν οι Τούρκοι! Μήπως να μας πουν τι θα συζητήσουμε;

 

Μητσοτάκης: «Έτοιμοι για επανεκκίνηση διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, αν έχουμε απτά δείγματα γραφής»

Jihad Yayci: «Τα κοιτάσματα αερίου νότια της Κρήτης (εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας) μας αρκούν για 572 χρόνια»!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...