Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Ρε παιδιά, γραμμάτια θα παίρνετε;



Νέα μειωμένα πρόστιμα -έως και 50%- για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με «ευκολίες πληρωμής» τους προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. Στις εισηγήσεις του, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, περιλαμβάνονται νέες ποινές ακόμη και παροχή κοινωφελούς εργασίας, που αναμένεται να αντικαταστήσει την ποινή της αφαίρεσης των πινακίδων κυκλοφορίας.

Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει μείωση στα υψηλά πρόστιμα και προσαρμογή τους στα νέα οικονομικά δεδομένα, ώστε ο πολίτης-παραβάτης να μπορεί να καταβάλει το πρόστιμο, καθώς σήμερα ένας σημαντικός αριθμός οδηγών λόγω έλλειψης χρημάτων αδυνατεί.

Σε κάθε περίπτωση, η... ελαστικοποίηση ποινών και προστίμων αφορά τις λεγόμενες απλές παραβάσεις (όπως η παράνομη στάθμευση), που αποτελούν ουσιαστικά και την πλειονότητα των παραβάσεων που βεβαιώνονται κάθε χρόνο. Αντίθετα, δεν θα αλλάξει τίποτα στις επικίνδυνες παραβάσεις, κυρίως αυτές που αποτελούν βασικές αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων, όπως η παραβίαση ταχύτητας, ερυθρού σηματοδότη, μέθη κατά την οδήγηση.

Διευκολύνσεις

Υπό το πρίσμα αυτό, οι εισηγήσεις, σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών για τη σύνταξη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περιλαμβάνουν κυρίως διευκολύνσεις για τους οδηγούς-παραβάτες οι οποίοι είναι «εξαρτημένοι» από το όχημά τους καθώς το χρησιμοποιούν καθημερινά για παράδειγμα ως εργαλείο δουλειάς. Με την παροχή κοινωφελούς εργασίας και θα συνετιστεί ο παραβάτης και δεν θα στερηθεί το όχημά του.
Όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΛΑΣ και από τις υπηρεσίες Τροχαίας, το πρώτο εξάμηνο του 2015 βεβαιώθηκαν συνολικά 163.550 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, έναντι 196.649 το αντίστοιχο διάστημα, πέρυσι. Οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν, αφορούν: 74.901 παραβάσεις ταχύτητας, 19.486 μη χρήση κράνους, 13.432 μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 12.693 μέθη, 11.923 παραβάσεις οχημάτων (ΚΤΕΟ), 8.690 παραβίαση χρήσης κινητού τηλεφώνου, 5.708 παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 5.057 κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, 3.582 αντικανονικό προσπέρασμα, 2.679 αντικανονικοί ελιγμοί, 1.299 παραβάσεις διαφημιστικών πινακίδων, 2.251 φθαρμένα ελαστικά, 1.552 παραβίαση προτεραιότητας, 210 μη χρήση παιδικών καθισμάτων, 87 κίνηση στην αριστερή λωρίδα / μη κίνηση στο άκρο δεξιό της οδού.

Στα ταμεία

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των προστίμων που εισπράττονται από τις κλήσεις για παράβαση του ΚΟΚ εισρέει στα ταμεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από το 2014, πέντε ευρώ από κάθε κλήση των 100 ευρώ για τροχαία παράβαση κατευθύνεται στα επικουρικά ταμεία για τις συντάξεις των ένστολων. Επίσης, εάν η πληρωμή γίνεται στα υποκαταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων, 3,5 ευρώ ανά εισπραχθείσα κλήση παραμένει στα ΕΛ.ΤΑ. Τέλος, εάν παρέλθει η ημερομηνία εξόφλησης μιας κλήσης, τότε η πληρωμή γίνεται στην εφορία, η οποία κρατάει ένα ποσοστό της τάξης του 5% ανά βεβαίωση είσπραξης.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το καλύτερο θα είναι να παίρνουν το πρόστιμο σε είδος. Έχουν πολλά τρόφιμα οι υπάνθρωποι στα σπίτια τους , αφού έσπευσαν να αδειάσουν τα ράφια των σουπερ μάρκετ μην τυχόν και πεινάσουν με την… επερχόμενη δραχμή. Μιλάμε έγινε σχεδόν πλιάτσικο στα ράφια. Το ζώα που τους αποκαλείς είναι επιεικής λέξη. .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...