Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Πανικός στην Ευρώπη από την επιλεκτική χρεωκοπία της Ελλάδας.

Αν και ήταν σε γνώση της Κυβέρνησης από την περασμένη Παρασκευή, η χθεσινή ανακοίνωση υποβάθμισης σε «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας –σε SD από CC– εκ μέρους της S&P για το διάστημα που θα εξελίσσεται μέσω του PSI, η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, αποτελεί μία πρωτοφανή δοκιμασία για την Ευρωζώνη και το ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά που σε μία νομισματική ένωση, όπως είναι αυτή της Ευρωζώνης, μία χώρα περιέρχεται και επισήμως σε χρεοστάσιο, προχωρώντας σε αναδιάρθρωση και διαγραφή χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών της τάξης του 53%, χωρίς να υποχρεώνεται σε «έξοδο» από το νόμισμα.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε χθες η κ. Μέρκελ υποστήριξε στην γερμανική Βουλή την έγκριση του νέου δανείου προς την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι ένα ανεξέλεγκτο χρεοστάσιο και έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες και η ίδια δεν θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για μια τέτοια... περιπέτεια. Όμως την ίδια στιγμή το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή που δημιουργήθηκε για να εγκρίνει επείγουσες δράσεις του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης είναι «σε μεγάλο βαθμό» αντισυνταγματική. Η απόφαση, αυτή μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στη δυνατότητα του Βερολίνου να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της Ευρώπης διότι ουσιαστικά βάζει προσκόμματα στην άνευ όρων και ελέγχου ενίσχυση της ρευστότητας του ταμείου. Στην ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναφέρεται πως η εννεαμελής επιτροπή μπορεί να εγκρίνει την αγορά χρέους στη δευτερογενή αγορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όμως αποφάνθηκε αρνητικά για άλλες εξουσίες, όπως να παρατείνει υφιστάμενα δάνεια ή να εγκρίνει προληπτικές πιστώσεις για κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Έτσι Αναγκάστηκαν να αναβάλουν την σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης που ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι σχεδίαζε για τις 2 Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με δήθεν πρόσχημα την απροθυμία της Γερμανίας να συζητήσει το θέμα των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (ESM).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...