Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ααα ρε Ελλαδάρα. Πατάτες μέσω διαδικτύου


Πολίτες της Πιερίας έβαλαν στόχο να χτυπήσουν τα Super Market και τους μεσάζοντες, γιατί η αισχροκέρδεια σε βάρος του απροστάτευτου πολίτη, όπως λένε οργιάζει…
Παρήγγειλαν λοιπόν, οι ίδιοι, 20 τόνους πατάτες, προς 2,5 ευρώ τα 10 κιλά, απευθείας από τον παραγωγό και έφτιαξαν μια εφαρμογή στο διαδίκτυο, όπου γίνονται οι παραγγελίες.

Πριν λίγες μέρες, αγρότες από τη Δράμα μοίρασαν 10 τόνους πατάτες Νευροκοπίου μπροστά στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Οι παραγωγοί διαμαρτύρονταν για την εξαιρετικά χαμηλή τιμή με την οποία αγοράζουν την πατάτα τους οι έμποροι. Επιπλέον, κατήγγειλαν ότι το 70% της παραγωγής τους παραμένει αδιάθετο, ενώ την ίδια στιγμή εισάγονται στην Ελλάδα πατάτες από την Αίγυπτο.

Τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, πιστεύουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην κοινωνία πρέπει να ξεκινήσει από τη βάση της, δηλαδή από τους απλούς πολίτες, και πήραν την παρακάτω πρωτοβουλία και ξεκίνησαν από την τοπική κοινωνία της Πιερίας.


Επικοινώνησαν λοιπόν με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας και βρήκαν έναν γεωργό, ο οποίος έχει μεγάλη αδιάθετη ποσότητα πατάτας στην αποθήκη του. Ζήτησαν από τον γεωργό, ο οποίος είναι κάτοχος άδειας πλανόδιου πωλητή, να φέρει 20 τόνους πατάτες στην Κατερίνη.

Συμφώνησαν να τους πουλήσει τις πατάτες σε σάκους των 10 κιλών στην τελική τιμή των 2,5 ευρώ το 10κιλο. Το κόστος της μεταφοράς θα επιβαρύνει τον ίδιο τον παραγωγό. Να σημειώσαμε πως τα δέκα κιλά πατάτες στο Super Market κοστίζουν περίπου 7 ευρώ, δηλαδή στα ράφια τους είναι περίπου 300% ακριβότερες!


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στις 20.02.2012 ελληνική αλυσίδα Super Market της Β. Ελλάδας η οποία δραστηριοποιείται και στο Ν. Πιερίας, έβγαλε σε προσφορά πατάτες Νευροκοπίου προς 0,34 ευρώ το κιλό! Δηλαδή, από 7 ευρώ κατέβασε την τιμή σε 3,4 ευρώ το δεκάκιλο…


«Η ομάδα μας έχει αναλάβει να βρει καταναλωτές για τους 20 τόνους και για τον σκοπό αυτό κατασκευάσαμε μια διαδικτυακή εφαρμογή μέσω της οποίας μπορούν τα 1.000 μέλη μας, αλλά και όλοι οι δημότες της Κατερίνης να παραγγείλουν την ποσότητα που επιθυμούν. Μόλις συμπληρωθεί ο αριθμός των αγοραστών, ο γεωργός θα φέρει τις πατάτες στην Κατερίνη. Τότε, θα συναντηθούμε σε ένα δημόσιο χώρο π.χ. ένα μεγάλο πάρκινγκ, για να παραλάβουμε και να πληρώσουμε τις πατάτες που έχουμε παραγγείλει. Σε κάθε μας νέα παραγγελία θα επιλέγουμε διαφορετικό παραγωγό», εξηγεί μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.


Στον αέρα από σήμερα η εφαρμογή των παραγγελιών


Από τις πρώτες πρωινές ώρες, άρχισαν να κατατίθενται μέσω διαδικτύου οι πρώτες παραγγελίες για πατάτες Νευροκοπίου από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας. Οι κάτοικοι της Κατερίνης (μόνο αυτοί προς το παρόν) μπορούν να παραγγείλουν μέσω της ιστοσελίδας των εθελοντών, ποσότητες μέχρι 100 κιλά ανά άτομο, προς 0,25 ευρώ το κιλό ή «2,5 € το δεκάκιλο», σύμφωνα πάντα με την ονομασία της δράσης την οποία επέλεξαν οι ενεργοί πολίτες της Πιερίας.


Η εφαρμογή, όπως ενημερωθήκαμε, με μια ελάχιστη τροποποίηση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες πόλεις.


Τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας δηλώνουν πρόθυμα να διαθέσουν όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούν, για να βοηθήσουν παρόμοιες πρωτοβουλίες πολιτών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.


Χρήσιμα:


Επικοινωνία:info@otoposmou.gr
http://www.anasta.de/TOPOS/index.php?option=com_wrapper&Itemid=136

http://www.thousandnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...