Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Από το 2009 ήξεραν για το Δ.Ν.Τ


Σημερινό δημοσίευμα των Νέων αναφέρει, ότι η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ "μαγειρεύονταν" ήδη από το 2009, αρκετούς μήνες νωρίτερα από την ανακοίνωση του Παπανδρέου στο Καστελόριζο, δημοσιεύοντας τα απόρρητα αρχεία του παγκόσμιου δικτύου πληροφοριών Stratfor, που χαρακτηρίζεται ως "σκιώδης CIA".

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η αμερικάνικη υπηρεσία πληροφοριών Stratfor φέρεται να παρακολουθεί τις κινήσεις της Ελλάδας σε σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δέκα μήνες πριν γίνει η επίσημη αναγγελία από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Από τα έγγραφα που αποκαλύπτει το Wikileaks, προκύπτει ότι η Stratfor είχε δύο πληροφοριοδότες στην Ελλάδα (GR001 και GR101).

Τον Ιούνιο του 2009, ένας υπάλληλος της μυστικής υπηρεσίας, αρμόδιος και για την περιοχή των Βαλκανίων, απέστειλε στους συναδέλφους του ένα e-mail με τίτλο "Αναλυτικές Οδηγίες για την Ευρώπη - Βαθμίδα 3", μαζί με ένα συνημμένο αρχείο κειμένου, όπου περιέγραφε θέματα στα οποία έπρεπε να δοθεί "ιδιαίτερη βαρύτητα".

Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε: "Πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τι συμβαίνει και εάν ή πότε η Ελλάδα θα κάνει αίτηση για δάνειο από το ΔΝΤ.

Είναι πολύ πιθανό να γίνουμε μάρτυρες μιας ολοκληρωτικής οικονομικής κατάρρευσης σε χώρα της ευρωζώνης. Παρακαλώ, δώστε προσοχή σε οποιαδήποτε σημάδια δημοπράτησης ομολόγων. Η Ελλάδα έχει μεγάλο χρέος, το πώς θα κινηθούν μπορεί να εξαρτάται από το τι θα γίνει με το χρέος τους".

Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2009 που εστάλη το συγκεκριμένο e-mail δεν ήταν ακόμα γνωστό ότι το έλλειμμα ήταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, καθώς το ταμειακό έλλειμμα 10% αποκαλύφτηκε μόλις στα τέλη του καλοκαιριού.

Αυτό δείχνει ότι οι πληροφορίες για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ υπήρχαν και διακινούνταν από τις μυστικές υπηρεσίας πολύ πριν την πραγματική αναγγελία που έγινε πολλούς μήνες μετά.

Το Φεβρουάριο του 2011, ο επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν είχε αποκαλύψει σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού Canal+ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει τη συνδρομή του ΔΝΤ από το Δεκέμβριο 2009, δύο μόλις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, ενώ ο ΤΖΕΦΡΥ τότε, απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο τότε ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ απάντησε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν τη μονομερή παρέμβαση του Ταμείου σε μία χώρα της ευρωζώνης.

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα στους Ευρωπαίους ομόλογους του στη Συνοδό Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2009, ωστόσο εισέπραξε την κατηγορηματική τους άρνηση, όπως είχε προβλέψει ο επικεφαλής του Νομισματικού Ταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...