Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Αδειάζουν την Ειδομένη;




Αύριο η μεθαύριο θα εκκενωθεί, σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο προσφυγικός καταυλισμός της Ειδομένης. «Δεν θα γίνει αστυνομική “σκούπα”», πρόλαβε να καθησυχάσει ο ..Κυρίτσης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ επιβεβαίωσε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την αποσυμφόρηση του καταυλισμού και τη μεταφορά των προσφύγων σε μόνιμα κέντρα ανά την Ελλάδα, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως «δεν πρόκειται για επιχείρηση-σκούπα», αλλά για κάτι που είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό, όταν θα ήταν έτοιμοι οι χώροι.
Η κυβέρνηση δεν έχει αστυνομοκεντρική προσέγγιση στα πράγματα, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση θα γίνει «την Τρίτη ή την Τετάρτη».
Ήδη δέκα διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (πρώην ΜΑΤ) έχουν πάρει εντολή να μετακινηθούν τις επόμενες ώρες στο νομό Κιλκίς προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιχείρηση μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων από την περιοχή της Ειδομένης. Η εντολή είναι να εκκενωθεί η περιοχή, ακόμα και αν υπάρξει αντίσταση από τους πρόσφυγες. Τα τουριστικά λεωφορεία μοιάζουν σαν να έχουν περικυκλώσει τα χωράφια που οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν στήσει τις σκηνές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες της Δευτέρας οι πρόσφυγες εμφανίζονταν απρόθυμοι να μπουν στα λεωφορεία και να φύγουν από την Ειδομένη. Στην κυβέρνηση πάντως επιμένουν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν βία για την εκκένωση του καταυλισμού, χωρίς όμως να διευκρινίζουν με ποιο τρόπο θα πειθαναγκάσουν τους πρόσφυγες να μπουν στα πούλμαν και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί. Την ίδια ώρα θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας και στα κέντρα φιλοξενίας. Στο ίδιο πλαίσιο θα δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας, όπου δεν θα μπορούν να κινούνται άτομα που δεν έχουν σχέση με την επιχείρηση, ενώ πάνω από την Ειδομενη θα πετά το ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., αρχικά θα δοθεί έμφαση στη μετακίνηση όσων διαβιούν σε μικρές σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες περιφερειακά του άτυπου καταυλισμού (σε χωράφια), αλλά και σε εκείνες που είναι γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και πάνω από δύο μήνες.
Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. με διερμηνείς θα αναλάβουν να ενημερώσουν τους περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη ότι ο εκεί καταυλισμός δεν είναι οργανωμένη κρατική δομή κι ότι δεν υπάρχει προοπτική να ανοίξουν τα βόρεια σύνορα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη, που είναι ο τελικός τους προορισμός.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι έχουν βρεθεί οι απαιτούμενοι χώροι σχεδόν για το σύνολο του πληθυσμού. Μεταξύ αυτών, είναι πρώην βιομηχανικοί χώροι , στους οποίους έγιναν οι απαιτούμενες εργασίες για τη μετατροπή τους σε κέντρα διαμονής μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...