Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την 28ην Οκτωβρίου 1940

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τιμά την επέτειο του ΟΧΙ, αποτίνοντας φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στα αλβανικά βουνά για την απόκρουση της φασιστικής ιταλικής επιδρομής και την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας. 
 Ο λαός, παρότι τότε καταδυναστευόταν από την δικτατορία του Μεταξά, βρήκε τη δύναμη να ενωθεί και να αντιμετωπίσει νικηφόρα την ιταλική επίθεση, δίνοντας ένα παράδειγμα αντίστασης σε ολόκληρη την Ευρώπη, πολεμώντας 'για το δίκιο και την λευτεριά'» αναφέρει μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. 
 «Δεν ξεχνάμε την μεγάλη Εθνική Αντίσταση που αναζωπύρωσε τη φλόγα της ελπίδας, τους άντρες και τις γυναίκες που έταξαν τη ζωή τους σε πανανθρώπινα ιδανικά, και αγωνίστηκαν για την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την κοινωνική Δικαιοσύνη.
 Έχουμε χρέος να μην λησμονούμε το σκοτεινό πρόσωπο και την απέραντη φρίκη του φασισμού. Το μήνυμα του ΟΧΙ καλούμαστε να το έχουμε οδηγό, σε μια περίοδο που οι δυνάμεις της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του νεοναζισμού εμφανίζονται ξανά, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, εκμεταλλευόμενες δημαγωγικά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, του οποίου τις συνέπειες υφίσταται και η χώρα μας, η οποία τηρεί τις αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, με αξιοθαύμαστο τρόπο» σημειώνει. 
 «Σε αυτή τη γη, την γεμάτη από μνημεία βαρβαρότητας του ναζισμού, η νεοναζιστική και εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής εκμεταλλεύεται την πολύπλευρη κρίση, αλλά και το ξεθώριασμα της μνήμης, για να διαδώσει το δηλητηριώδες κήρυγμά της και να συνεχίσει το εγκληματικό έργο των ιδεολογικών της προγόνων. 
 Γι' αυτό και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε όχι μόνο να συνεχίσουμε τους αγώνες της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και να συστρατευθούμε σε έναν πολύπλευρο πολιτικό, κοινωνικό και ιδεολογικό μέτωπο ενάντια σε κάθε μορφή εθνικισμού, φασισμού, σε κάθε μορφή υποτίμησης των εγκλημάτων του ή εξίσωσης των εγκληματιών με όσους κι όσες αγωνίστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο» καταλήγει το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Εμείς θα τους απαντήσουμε με αυτό.

 26 Νοεμβρίου 1940, αναδημοσιευθείσα εις «Ριζοσπάστην» (9 Μαρτίου 1947): 

«Μεταξάν Πρωθυπουργόν .
 Ανοιχτό Γράμμα.

 Ολόκληρος ο λαός της Ελλάδας ξεσηκώθηκε σαν ένας άνθρωπος και χάλασε τα σχέδια του φασισμού. Με το αίμα του ο λαός εξασφάλισε τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του. Έξω απ' αυτά η Ελλάδα δεν έχει καμμιά θέση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στην Αγγλία και Ιταλία-Γερμανία. Αφού ο λαός μας υπερασπίσει αποτελεσματικά την ανεξαρτησία και την εθνική λευτεριά του, σήμερα ένα μοναχά πράμα θέλει: Ειρήνη και ουδετερότητα με τούτους τους όρους: 
1) Να ξανάρθουν τα πράγματα όπως ήταν στις 28 του Οχτώβρη 1940 δίχως καμιά εδαφική-οικονομική-πολιτική ζημία σε βάρος της Ελλάδας. 
 2) Οι πολεμικές δυνάμεις της Αγγλίας να φύγουν όλες απ' τα χώματα και τα νερά της Ελλάδας.
 Με βάση τους δύο αυτούς όρους να ζητήσουμε αμέσως από την κυβέρνηση της Ε.Σ.Σ.Δ. να μεσολαβήσει για να γίνει ελληνοϊταλική ειρήνη. Αυτό σήμερα είναι το μοναδικό εθνικολαϊκό συμφέρον. Και η πράξη έχει αποδείξει ότι μόνον η Ε.Σ.Σ.Δ. σήμερα έσωσε την ειρήνη και ουδετερότητα της Γιουγκοσλαβίας - Βουλγαρίας - Τουρκίας.

26 του Νοέμβρη 1940 Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ 

Υ.Γ. Είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε ειρήνη έντιμη και δίχως κυρώσεις και για να ξεκαθαρίσουμε άλλη μια φορά τόσο τον εθνικό-αμυντικό-απελευθερωτικό χαρακτήρα του πολέμου που κάνουμε, όσο και ότι είμαστε ξένοι προς τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κάνουν οι πλουτοκρατικές μεγάλες δυνάμεις. Αν σήμερα δεν δουλέψουμε για μια έντιμη ειρήνη, ο πόλεμος θα χάσει για μας τον εθνικό αμυντικό χαρακτήρα του, θα γίνει κατακτητικός και τότε θα έχει αντίθετο το λαό.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...