Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016

Σε πέντε λεπτά… τα είπε…. ΟΛΑ.

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ παραχώρησε συνέντευξη στη ρωσική εφημερίδα KP και μέσα σε ένα απόσπασμα το οποίο δεν υπερβαίνει τα 5 λεπτά εξηγεί λεπτόμερως τι συμβαίνει στη χώρα και γιατί.

Ο Ασαντ απαντά πως δεν υπάρχει κανένα μπέρδεμα ως προς τις εμπλεκόμενες δυνάμεις του πολέμου, χωρίζοντας όλα τα μέρη σε δύο πλευρές. Το ένα αφορά τη Ρωσία, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ οι οποίοι μπήκαν στη Συρία νόμιμα για να πολεμήσουν τους τρομοκράτες και όλοι οι υπόλοιποι υποστηρίζουν τους ισλαμιστές.

Ο Σύριος Πρόεδρος κάνει λόγο για μια κλικάμωση του Ψυχρού Πολέμου ο οποίος κατά τη γνώμη του ουδέποτε σταμάτησε από την πλευρά των ΗΠΑ, ακόμη και όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ. Αυτή η κλιμάκωση κατά τον Ασαντ λαμβάνει πλέον διάσταση Παγκοσμίου Πολέμου αλλά «δεν είναι στρατιωτικός πόλεμος. Ένα τμήμα του είναι στρατιωτικό, ένα άλλο τρομοκρατικό κι ένα τρίτο, πολιτικό».

Γιατί η Συρία;

Ο Ασαντ αναλύει πως ο πρωταρχικός λόγος που η Συρία αποτελεί το κέντρο αυτού του πολέμου είναι το Ιράν με το οποίο η Δαμασκός διατηρεί καλές σχέσεις. Ωστόσο η επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας είναι η καταστροφή του Ιράν και αυτό περνά μέσα από τη διάρρηξη των σχέσεων της Συρίας με την Τεχεράνη.

Ένας άλλος λόγος είναι η συμμαχία δεκαετιών της Συρίας με τη Ρωσία και αν ληφθεί υπόψη η γεωστρατηγική θέση της χώρας, τότε η επίδραση στη Μόσχα θα είναι αρνητική.

Ο τρίτος λόγος είναι η θέση της Συρίας η οποία επηρεάζει τις εξελίξεις σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ο Ασαντ κάνει μια ιστορική αναδρομή μέχρι τα χρόνια των Φαραώ για να δείξει το γεγονός πως όλοι επιθυμούσαν να ελέγχουν την περιοχή. Ό,τι συμβαίνει στη Συρία καθορίζει το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

"Ναι" σε όλα

Επιπλέον ο Ασαντ αναφέρει πως ένας άλλος, εξίσου βασικός λόγος είναι το γεγονός πως η Συρία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος ενώ η Δύση δεν ανέχεται να υπάρχουν χώρες που δεν είναι μαριονέτες. Πρέπει να λέει κανείς συνέχεια «Ναι» και αυτό είναι το πρόβλημα της Δύσης με τη Συρία.

Σύγκρουση ιδεολογιών

Τέλος ο Μπασάρ αλ Ασαντ αναφέρει πως υπάρχει μια σύγκρουση διαφορετικών ιδεολογιών. Η μία της Ρωσίας που πολεμά την τρομοκρατία και η άλλη των ΗΠΑ, που χρησιμοποιούν το χαρτί του εξτρεμισμού όποτε χρειάζονται.


Kαι η ΕΕ επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ παραχωρούν ασφαλές πέρασμα στους μαχητές του ISIS στην Μοσούλη για να πάνε πρώτα στην Συρία και να πολεμήσουν εναντίον των Ρώσων και του Σύρου προέδρου Μ.Άσαντ και ακολούθως αρκετοί από αυτούς θα περάσουν στην Ευρώπη διαμέσου του Αιγαίου μαζί με πρόσφυγες.

«Η ανακατάληψη του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, της Μοσούλης, είναι πιθανόν να οδηγήσει τους μαχητές της οργάνωσης που είναι έτοιμοι για δράση να επιστρέψουν στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τζούλιαν Κινγκ ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ασφαλείας.

Προειδοποιεί για επικείμενη εισβολή μαχητών του ISIS sτην Ευρώπη εάν πέσει το προπύργιο της οργάνωσης στη Μοσούλη μετά την ιρακινή επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

Η πτώση της Μοσούλης θα σημάνει βέβαια το τέλος του ISIS στο Ιράκ αλλά θα αυξήσει τις δυνατότητές του στην Συρία καθώς οι μαχητές του θα ενισχύσουν τους εκεί ισλαμιστές.

Εάν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να συμβεί αυτό το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να μην αφήσουν κανένα διάδρομο διαφυγής. Άλλωστε μεσολαβεί έρημος και πολύ εύκολα μπορεί να εντοπιστεί μια φάλαγγα 9.000 ανδρών από μια σύγχρονη Αεροπορία όπως η αμερικανική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...