Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Η υπόθεση Καστελόριζο υπάγεται στην διακριτική ευχέρεια του…Τράμπ.



Tα ελληνικά Επιτελεία λένε ότι προσπαθούν να εντοπίσουν τον πραγματικό αντικειμενικό σκοπό των Τούρκων σε ένα ενδεχόμενο πολεμικό επεισόδιο στο άμεσο μέλλον και ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι αυτό μιας αποβατικής ενέργειας στο κυριολεκτικά απροστάτευτο λόγω αποστάσεως Καστελόριζο:
Το νησί βρίσκεται στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας σε απόσταση αναπνοής από τις τουρκικές ακτές και δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα να διεκδικήσει ΑΟΖ τεραστίου μεγέθους ως τα όρια εκείνης της Κύπρου οδηγώντας έτσι την Άγκυρα σε γεωπολιτική ασφυξία και κυρίως εκτός των πλούσιων κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων που όλα δείχνουν ότι υπάρχουν στην περιοχή.
Μεταξύ των κατοίκων του νησιού , λέει η “Εστία”, επικρατεί ένταση και εγρήγορση καθώς είναι διάχυτη η αίσθηση ότι οι Τούρκοι αναζητούν αφορμή για να πραγματοποιήσουν… απόβαση. Το σενάριο ωστόσο μπορεί να μην αφορά σε πραγματική απόβαση με δυνάμεις τις οποίες διαθέτει σε κοντινή απόσταση η Τουρκία, αλλά σε απόβαση άλλου είδους δυνάμεων με στόχο την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής επικράτειας. 
Έτσι μια “απόβαση” πολιτών μαζί με πρόσφυγες για να κάνουν ένα σόου εντυπώσεων ή μια ολιγόωρη “κατάληψη” σε κάποιο σημείο του νησιού, μόνο και μόνο για να δηλωθεί η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας αρκεί για να προκληθεί ένταση.
Είναι σενάριο που όσο περίεργα ακούγεται άλλο τόσο επικίνδυνο είναι, και μπορεί να γίνει πραγματικότητα στο πλαίσιο «ασύμμετρου πολέμου» ή στο πλαίσιο επιχείρησης που θα δικαιολογήσει το “ατύχημα”.
Η Τουρκία ποτέ δεν έχει προβεί σε κάποια κίνηση χωρίς πριν να έχει εξασφαλίσει “άδεια” ή “ανοχή” των μεγάλων δυνάμεων που έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Τέτοιου είδους “άδεια” ο Ερντογάν δεν φαίνεται πως έχει προς το παρόν ,όμως  η “πρόβα” διακοπής των ΝΑΤΟϊκών επικοινωνιών που έγινε την περασμένη εβδομάδα σε περιοχές γύρω από την Κάρπαθο δημιουργεί ερωτήματα και εντυπώσεις.

Πάντως η σκληρή πραγματικότητα είναι πως δεν είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε το νησί από μία επιθετική ενέργεια του Ερντογάν, όσο περίεργο και αν ακούγεται, διότι.. κείται μακράν.  

2 σχόλια:

Διηνέκης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Διηνέκης είπε...

Είσαι ωραίος και σωστός.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...