Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Και τότε με τα Ιμια, υπήρχε αμερικανικό αεροπλανοφόρο.



Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ (CVN-69) εισέρχεται από αύριο στη Μεσόγειο από τη διώρυγα του Σουέζ.
Όπως αναφέρει το in.gr, θα πλεύσει νοτίως της Κρήτης όπου θα υπάρξουν κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Το αεροπλανοφόρο θα βρίσκεται στην οριογραμμή της ελληνικής ΑΟΖ και σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, θα συνοδεύεται από 12 πολεμικά πλοία.
Στην άσκηση θα πάρουν μέρος τέσσερα ζεύγη F- 16 που θα απογειωθούν από το αεροδρόμιο της Σούδας καθώς και 4 αεροσκάφη F – 18 από το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ.
Είναι η πρώτη ουσιαστική αμερικανική παρέμβαση μετά την κρίση με την Τουρκία και έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς γίνεται σε μια χρονική στιγμή όπου ο συναγερμός στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει σταματήσει.
Είναι δεδομένο ότι με την κίνηση αυτή οι Αμερικανοί θέλουν να δείξουν ότι μπορούν να παίξουν το ρόλο του «διαιτητή» και φυσικά να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια που θα προσπαθήσει να κάνει η Τουρκία.  Κυρίως την πλεύση του ερευνητικού Ορούτς Ρέις προς την περιοχή της ΑΟΖ του Καστελλορίζου.


Οι τουρκικές μονάδες επιφανείας σε μία θαλάσσια περιοχή που ξεκινά από τον ναύσταθμο του Ακσάζ και ελαφρά βορειότερα περί την Αλικαρνασσό και νότια μέχρι 50 μίλια από το νησιωτικό σύμπλεγμά της Μεγίστης αύξησαν τον αριθμό τους από 22 σε 30 πλοία, χωρίς να υπολογίζονται τα υποβρύχια που ανέρχονται πλέον σε ή τέσσερις μονάδες, εκ των οποίων οι δύο είναι 209T2/1400!

Η ποιοτική σύνθεσή περιλαμβάνει 5 ή 6 φρεγάτες, 1 ή 2 κορβέτες κλάσης ADA, 8 πυραυλακάτους, 2 κορβέτες κλάσης D'Estienne d'Orves, πλοία γενικής υποστήριξης και πετρελαιοφόρα,

To πλέον ανησυχητικό, όπως δείχνουν δορυφορικές φωτογραφίες που έχει στην διάθεσή του το ΓΕΕΘΑ, είναι ότι τουλάχιστον τρεις πυραυλάκατοι κλάσης Kılıç έχουν λάβει θέσεις απόκρυψης στα παράλια της Μικράς Ασίας απέναντι από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, στήνοντας ενέδρες στα ελληνικά πολεμικά πλοία.

Αυτή την στιγμή εξακολουθούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες νότια της Μεγίστης που έχουν καθυστερήσει την έξοδο του ερευνητικού Oruc Reis.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...