Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Κάθε μέρα που περνάει το Σουδάν βυθίζεται όλο και περισσότερο στο χάος.

Ο στρατός του Σουδάν παρουσιάζεται να κερδίζει έδαφος, στις συγκρούσεις που μαίνονται για τρίτη ημέρα με παραστρατιωτικές δυνάμεις, καθώς, παράλληλα με τις μάχες στους δρόμους, βομβαρδίζει και τις βάσεις τους από αέρος. Η αφρικανική χώρα μετρά ήδη περίπου εκατό άμαχους νεκρούς και περίπου τετρακόσιους τραυματίες, ενώ την πρωτεύουσα Χαρτούμ συνταράσσουν αδιάκοπα και σήμερα πυρά και εκρήξεις.

Οι συγκρούσεις μαίνονται μεταξύ του στρατού τον οποίο ελέγχει ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν και των ισχυρών παραστρατιωτικών δυνάμεων του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο. Εδώ και εβδομάδες, η σύγκρουση σιγόβραζε μεταξύ των δύο ανδρών, οι οποίοι είχαν εκδιώξει μαζί την πολιτική κυβέρνηση της χώρας από την εξουσία, με πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021.

Ο αρχηγός του στρατού, ο στρατηγός 'Αμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν, δηλώνει ότι "αιφνιδιάστηκε στις εννέα το πρωί" από μια επίθεση στο αρχηγείο του από τις RSF, τον πρώην καλύτερο σύμμαχό του, τον οποίο ο στρατός αποκαλεί στο εξής "πολιτοφυλακή υποστηριζόμενη από το εξωτερικό" για να κάνει την "προδοσία" της.

Οι παραστρατιωτικοί "δεν θα σταματήσουν μέχρι να πάρουν τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών βάσεων", απείλησε, μιλώντας γρήγορα και δυνατά στο τηλέφωνο στο δίκτυο αλ-Τζαζίρα, ο διοικητής τους, ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή "Χεμέντι".

Οι Δυνάμεις του Ταχείας Υποστήριξης (RSF) -- χιλιάδες πρώην πολιτοφύλακες του πολέμου του Νταρφούρ που έγιναν εφεδρική δύναμη του στρατού -- δήλωσαν ότι κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο και το προεδρικό μέγαρο.

Και στις δύο πλευρές, τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα διπλωματών και άλλες πολιτισμένες συζητήσεις, ο στρατός κινητοποίησε τα αεροσκάφη του για να χτυπήσει -- και να "καταστρέψει", όπως αναφέρει -- τις βάσεις των RSF στο Χαρτούμ. Ο Χεμέντι δήλωσε στο Al-Jazeera για τον αντίπαλό του ότι είναι ένας "εγκληματίας" που "κατέστρεψε τη χώρα".

Τρίτη ημέρα χάους στο Σουδάν


Χάος στο Σουδάν


 

Πήραν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου οι παραστρατιωτικές δυνάμεις στο Σουδάν

...

 

Σουδάν: Σχεδόν 100 άμαχοι νεκροί – Ουάσινγκτον και Λονδίνο ζητούν κατάπαυση του πυρός

...

 

Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί στο Σουδάν

 

Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης θα μεσολαβήσει στο Σουδάν για ανακωχή

 ...

 

 Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να εμπλακεί στρατιωτικά στο Σουδάν

 

 

Η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη έστειλε το Predator στο Σουδάν; – Οι μυστικές πτήσεις του Cessna και οι ισραηλινές υπηρεσίες

 

Έδωσε ο κ. Σμυρλής άδεια εξαγωγής του Predator εκτός από τη Μαδαγασκάρη και στο Σουδάν, με αποτέλεσμα να καταλήξει στα χέρια της πολιτοφυλακής RSF; Με απλά λόγια, ενέπλεξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έστω έμμεσα, την χώρα μας στον εμφύλιο και το αιματοκύλισμα;


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Ενωσης Σουδανών Γιατρών, τουλάχιστον 97 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για 83 νεκρούς και 1.126 τραυματίες και επισημαίνει ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...