Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Αλεβίτες: Η επόμενη ωρολογιακή «βόμβα» που είναι έτοιμη να «σκάσει» στην Τουρκία.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ομολογεί: «Είμαι Αλεβίτης»! Θα γίνει ο πρώτος Αλεβίτης πρόεδρος Τουρκίας;

Οι αλεβίτες-μπεκτασήδες πρόσφατα απέκτησαν το θάρρος να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους ως η μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα της Τουρκίας. όμως και την πιο αόρατη. Δεν αναγνωρίζονται καν ως μειονότητααπό το τουρκικό κράτος.Οι Αλεβίτες, των οποίων τα τελετουργικά και οι κανόνες διαφέρουν από εκείνα του ορθόδοξου Ισλάμ, πιστεύουν σε μια δική τους εκδοχή της Αγίας Τριάδας: Αλλάχ ίσων Θεός, Μωάμεθ ίσων ύλη και Αλί ίσων πνεύμα. Η ονομασία των Αλεβήτων προέρχεται από το όνομα του γαμπρού του Μωάμεθ, Αλί ιμπν Αμπού Τάλιμπ, ο οποίος είχε παντρευτεί την πιο αγαπημένη από τις τέσσερις κόρες του Μωάμεθ, την Φατιμά.

Όπως όλοι οι Σιΐτες, οι Αλεβήτες τιμούν ιδιαίτερα τον Αλή.

 Υπήρξαν θύματα διακρίσεων και σφαγών στην Τουρκία στο παρελθόν, και εξακολουθούν να θεωρούνται αιρετικοί από ορισμένους αυστηρούς Σουνίτες.

Ορισμένοι σουνίτες συντηρητικοί αρνούνται ακόμη και να φάνε ένα πιάτο που έχει μαγειρέψει ένας Αλεβίτης, θεωρώντας το «ακάθαρτο».

Οι Αλεβίτες (Alevi) της σημερινής Τουρκίας υπολογίζονται στο 15-20% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Η Krisztina Kehl-Bodrogi τους υπολογίζει γύρω στα 15 εκατομμύρια. Οι ίδιοι οι Αλεβίτες υποστηρίζουν πως αποτελούν το 30-40% της Τουρκίας, αριθμός μάλλον υπερβολικός. Οι περισσότεροι μιλούν Τουρκικά, ενώ περίπου το 25% των Κούρδων της Τουρκίας είναι Αλεβίτες. Η θρησκευτική παράδοση των Αλεβιτών, που διαφέρει από την κυρίαρχη στην Τουρκία εκδοχή του Σουνιτικού Ισλάμ και έχει κάποιες ομοιότητες με το Σιιτικό Ισλάμ, που κυριαρχεί στο γειτονικό Ιράν, στο Αζερμπαϊτζάν, στο Ιράκ, ενώ έχει και σημαντική παρουσία στον Λίβανο και στη Συρία (Αλαουίτες).

Οι αλεβίτες της Ελλάδας αριθμούν, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που τους ανέφερε πρώτη φορά στην ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2009, μόλις 3.000 άτομα ανάμεσα σε ένα σύνολο 120.000 μουσουλμάνων της Θράκης. «Μια βασική διαφορά μας με τους σουνίτες είναι ότι αυτοί πηγαίνουν στο τζαμί ενώ εμείς στον τεκέ. Ο πιο ονομαστός είναι ο τεκές της Ρούσσας».

Η Άγκυρα, μας λέει τηλεφωνικά από την Κομοτηνή, προσπαθεί να κάνει τη μειονότητα να αυτοπροσδιοριστεί ως «τουρκομουσουλμανική σουνιτική μειονότητα Δυτικής Θράκης».

Αλεβίτες: «Οι παππούδες μας ήταν Έλληνες κι εμείς ξαφνικά γίναμε Τούρκοι;»


Πραγματεία για τους Αλεβίτες

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...