Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Κοπτοράπτης ο Κορλίρας του …Ποταμιού.



Παίρνουμε μέτρα και θα δούμε πότε θα ελαφρυνθεί το χρέος και πώς. Παίρνουμε μέτρα και θα δούμε αν και πώς η Ελλάδα θα βγει στις αγορές. Αν και όπως φαίνεται βγει δεν βγει το ίδιο και το αυτό είναι, αφού μέχρι το 2060 θα έχουμε στο σβέρκο μας τους δανειστές. Η Ελλάδα σε μόνιμη επιτροπεία. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει και από τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία. Γιατί μέχρι στιγμής και έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου όλοι μιλάνε για ελάφρυνση χρέους, αλλά επί της ουσίας μία υπόσχεση υπάρχει, ενώ η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα 5,4 δις ευρώ και αποφάσισε να μπαίνει “κόφτης” στις δαπάνες, ακόμη και σε μισθούς και συντάξεις, αν δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος.
Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση πορεύεται με το “θα δούμε” και οι δανειστές είναι με το... ψαλίδι στο χέρι.

Σε ποιους έχει ανατεθεί η κοπτοραπτική ;

Στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο, που ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου που υλοποιεί η κυβέρνηση με το τέταρτο μνημόνιο, και το οποίο θα είναι ο απόλυτος κριτής για τη δημοσιονομική πολιτική της εντεταλμένης κυβέρνησης και θα είναι στο εξής  ο απόλυτος άρχοντας αφού θα αποφασίζει και θα στέλνει προς υπογραφή στον  ΠτΔ τις δήθεν  «επιθυμίες» του ελέω βουλής, που θα είναι ταυτόχρονα και οι επιθυμίες των δανειστών..  

Το αποτελούν ένας καθηγητής οικονομικών με πλούσιο παρελθόν τοποθετήθηκε πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, δηλαδή του οργάνου που θεσμοθετήθηκε για να παρακολουθεί και να ελέγχει την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ώστε να μην παρεκκλίνουν των δημοσιονομικών στόχων.
Πρόκειται για τον Παναγιώτη Κορλίρα, τον 69χρονο ομότιμο καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), ο οποίος είναι γνωστός στον κόσμο του χρήματος από τη θητεία του στο τιμόνι της Ιονικής Τράπεζας και το πέρασμά του ως πρόεδρος της εταιρείας Αθηναϊκών Συμμετοχών, η οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις φούσκες του Χρηματιστηρίου το 1999. Ο Παναγιώτης Κορλίρας, πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας που είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο της Ιονικής τράπεζας ως πρώην διοικητής της . 
Ο Παναγιώτης Κορλίρας ανέλαβε τεχνοκρατικές θέσεις επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 1984-1985 και αργότερα τοποθετήθηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην Ιονική Τράπεζα της Ελλάδος επί σειρά ετών στη δεκαετία του 1990. 
Την περίοδο της χρηματιστηριακής φρενίτιδας, στις αρχές του 1999 η πλειοψηφία των μετοχών της εριοϋφαντουργίας Δημητριάδη εξαγοράστηκε από ομάδα γνωστών επιχειρηματιών με στόχο τη μετατροπή της σε εταιρεία συμμετοχών. Οι επιχειρηματίες Μίνωας Κυριακού, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Ανδρέας Κορασίδης, Χρήστος Παπαέλληνας, Βασίλης Θεοχαράκης,  μαζί με τους τραπεζίτες Παναγιώτη Κορλίρα της Ιονικής Τράπεζας και Τάσο Τζαβέλλα της Κτηματικής Τράπεζας, τον διαχειριστή κεφαλαίων Γιάννη Βεζανή της HSBC και με το ιθύνοντα νου το γνωστό και μη εξαιρετέο Πωλ Παπαδόπουλο θέλησαν να δημιουργήσουν την πρώτη εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών.  Βγήκαν απίστευτα λεφτά, αλλά η ιστορία κατέρρευσε αφού δεν έγιναν πράξεις τα μεγαλεπήβολα σχέδια. Η υπόθεση απασχόλησε τις δικαστικές αίθουσες, αλλά τόσο ο πρόεδρος της εταιρείας Παναγιώτης Κορλίρας όσο και ο αντιπρόεδρος Αναστάσιος Τζαβέλας, κρίθηκαν αθώοι από το δικαστήριο.
Στη συνέχεια, ο κ. Κορλίρας επανήλθε το 2010 στην δημόσια οικονομική σκηνή. Διορίστηκε το 2010 πρόεδρος του ΚΕΠΕ από την τότε υπουργό Ανάπτυξης κυρία Λούκα Κατσέλη. Παραιτήθηκε το 2012, όταν τις εκλογές κέρδισε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ο Αντώνης Σαμαράς. 
Εμφανίζεται ως φίλος στο κόμμα "ΠΟΤΑΜΙ" του Σταύρου Θεοδωράκη. Είναι μέλος της Επιτροπής Διαλόγου του κόμματος και συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας του τομέα Οικονομικών του ΠΟΤΑΜΙΟΥ (ένας από τους 32 τομείς το κόμματος) όπου πολιτικά υπεύθυνος ήταν ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης με συντονιστή τον Δημήτρη Γκιόκα
 Τα άλλα τέσσερα μέλη του πενταμελούς Δημοσιονομικού Συμβουλίου είναι τα εξής:
- Δημήτρης Σερεμέτης, είναι 62 ετών, καθηγητής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σπούδασε ως υπότροφος του ΙΚΥ στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε και στη Γαλλία όπου έλαβε το διδακτορικό του. Εχει διατελέσει σύμβουλος στα υπουργεία Υγείας (1993-1996) και Εθνικής Οικονομίας (1989-1990) και πρόεδρος του Γ΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας-Πρόνοιας Αττικής με έδρα τον Πειραιά (2001-2003). Το 2013 δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμμαχήσει και με τον διάβολο, προκειμένου να γίνει κυβέρνηση.
- Βασίλης Μανεσιώτης, 69 ετών, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος. Σπούδασε σε Αθήνα και ΗΠΑ, δίδαξε σε ελληνικά πανεπιστήμια και ήταν αναπληρωτής συντονιστής της Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και το Κατοχικό Δάνειο.
- Ευθύμιος Τσιώνας, 50 ετών καθηγητής του ΟΠΑ. Είναι απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ (Πτυχίο, 1987 και ΜΑ, 1989) και κάτοχος των M.Sc. (Μαθηματικά, 1992) και Ph.D. (Οικονομικά, 1994) από το University of Minnesota, ΗΠΑ. Εργάσθηκε σαν Επίκουρος Καθηγητής στο University of Toronto, Καναδάς (1994-1998) και ως οικονομολόγος στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (1998 - 2000) με χρέη Αναπληρωτή Εκπροσώπου στην EFC (Economic and Financial Committee) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2000 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ και στη συνέχεια Αναπληρωτής Καθηγητής (2008) και Καθηγητής (2011). Ενόψει του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουλίου, είχε συνυπογράψει κείμενο 242 πανεπιστημιακών υπέρ του «Ναι».
- Γιάννης Μονογυιός, 49 ετώς επικεφαλής του Τομέα Δημοσιονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΚΕΠΕ. Σπούδασε σε Ελλάδα και Βρετανία, συνεργάστηκε και συνυπέγραψε μελέτες με τον κ. Κορλίρα στη διάρκεια της θητείας του τελευταίου στο ΚΕΠΕ, ενώ υπήρξε επικεφαλής οικονομολόγος στην Τράπεζα Πειραιώς (2007-2008), μέλος του ΣΟΕ (2003-2007) και σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα ως υπουργού Οικονομικών.
Την διαρκή επιτροπεία και λιτότητα περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια σε έγγραφο του ο ESM και βεβαίως τη συνδέει με την ελάφρυνση του χρέους. Όπως αναφέρεται, από τα στοιχεία που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας από το τελευταίο Eurogroup, η Ελλάδα προβλέπεται να έχει ανάπτυξη 3,1% το 2018, 2,8% το 2019, 2,5% το 2020, 1,5% το 2025 και 1,3% την περίοδο 2030-2060. Με τα νούμερα που αναφέρθηκαν παραπάνω, η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ, έως το 2025.
Η ελάφρυνση του χρέους και όχι “κούρεμα” (το επανέλαβε χθες ο κ. Σόιμπλε για να μην ξεχνιόμαστε) θα συνοδεύεται επί της ουσίας με ένα κυλιόμενο και διαρκές μνημόνιο. Θα γίνεται σταδιακά και θα καθορίζεται το πώς και το πότε από την υλοποίηση του δημοσιονομικού προγράμματος που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Ο αυτόματος «κόφτης» στις δαπάνες ήταν η μόνη διέξοδος που είχε η κυβέρνηση στην προσπάθεια να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και να κλείσει η αξιολόγηση που είχε κολλήσει στην απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ με παράλληλη ψήφισή τους από την Βουλή, εκτός των τακτικών 5,4 δις ευρώ που θα πλήξουν τα φετινά εισοδήματα. Αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν, θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες, δηλαδή ο «αυτόματος κόφτης», όπως τον αποκαλούν οι Έλληνες υπουργοί, κάτι που συνεπάγεται τη νομοθέτηση νέων επώδυνων μέτρων από την κυβέρνηση, δηλαδή περαιτέρω περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος και σε αύξηση των φόρων.
Αυτό σημαίνει πώς η Ελλάδα και οι πολίτες της θα είναι «εγκλωβισμένοι» σε μία διαρκή και πολυετή λιτότητα.
Οι τρόποι που εξετάζονται στο Euroworking Group είναι τρεις. Ο πρώτος προβλέπει την επιμήκυνση της μέσης περιόδου λήξης των δανείων κατά πέντε έτη στα 37,5 χρόνια. Ο δεύτερος την θέσπιση ανώτατου ορίου αποπληρωμής των δανείων αυτών στο 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2050 και ο τρίτος θέσπιση πλαφόν στο ύψος του επιτοκίου που θα πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF ίσο με 2% έως το 2050. Το υπερβάλλον επιτόκιο θα καταβάλλεται σε ίσες δόσεις μετά το 2050.
Με το σχέδιο αυτό η Ελλάδα προβλέπεται να έχει αποπληρώσει τα δάνεια που έχει πάρει περί το 2060. Μέχρι τότε θα είναι σε μόνιμη επιτροπεία και η τύχη της χώρας και των Ελλήνων θα καθορίζεται από τους δανειστές. Αυτή είναι η... μεγάλη επιτυχία των τελευταίων κυβερνήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...