Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

H ....ζωοπανήγυρης του... Πειραιά.





Στον Πειραιά συγκεντρώθηκαν και φέτος εκατοντάδες σιίτες μουσουλμάνοι για να πενθήσουν σύμφωνα με το τελετουργικό, με προσευχή και αυτομαστίγωμα το μαρτύριο και τον θάνατο του ιμάμη Χουσεϊν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, που έψαχνε μαλάκες για να αυτόμαστιγώνονται  .
Η τελετή διαρκεί συνολικά 10 ημέρες, όσες ήταν και οι ημέρες που βασανιζόταν ο ιμάμης Χουσέιν στην πόλη Κερμπάλα, του σημερινού Ιράκ, έπειτα από την ήττα των στρατευμάτων του στη μάχη εναντίον του χαλίφη Γιαζίντ Α’. Για εννέα νύχτες οι πιστοί συγκεντρώνονται στους κατά τόπους χώρους λατρείας, όπου και ακούν τις αφηγήσεις για τον μάρτυρα Χουσεΐν και προσεύχονται (την παραμονή η προσευχή διαρκεί ολόκληρη τη νύχτα). Τη 10ημέρα, βγαίνουν στο δρόμο, όπου και αναπαριστούν το μαρτύριο του Χουσεΐν. Εκεί, ψέλνουν και ξεκινούν αρχικά να χτυπούν στο στήθος τους μία – μία τις παλάμες τους ρυθμικά. Οι ψαλμοί είναι όμορφοι και επιβλητικοί, τα πρόσωπα σκυθρωπά και πολλοί από τους πιστούς γρήγορα δακρύζουν. Στη συνέχεια, μερικές δεκάδες από αυτούς, βγάζουν γρήγορα τις μπλούζες τους και ξεκινούν να χτυπούν τις πλάτες τους με μαστίγια, που έχουν στις άκρες τους λάμες. Οι σκηνές είναι σκληρές. Στην Ελλάδα γιορτάζεται από το 1978 και φέτος συνεχίστηκε η παράδοση με τις εορταστικές εκδηλώσεις των σιιτών μουσουλμάνων στον Πειραιά.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι Σιιτες ειναι οι σοφτ μουσουλμανοι, ετσι δεν μας λενε; Στειλτε τους Σουνιτες που ειναι πιο χαρντ στην Κρητη εκει που ειναι ολοι μαζεμενοι οι εκλεκτοι της πολιτικης και της οικονομικης ελιτ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...