Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Στην Κύπρο δεν αστειεύονται. Τους βγάζουν κανονικά στην σέντρα.Εδώ  επιζητούν εναγωνίως όλοι την …φιλία τους .

Οι ανακριτικές αρχές "αγγίζουν" πλέον και την ιδιοκτησία της ελλαδικής εταιρείας Helector. Έχει εκδοθεί ήδη ένταλμα σύλληψης του Λεωνίδα Μπόμπολα, επικεφαλής του ελλαδικού ομίλου, ως υπόπτου για εμπλοκή στο σκάνδαλο, μετά και τις πρώτες επαφές που έγιναν χθες βράδυ με τον Αθανάσιο Κατρή. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και για τον επιχειρηματία Θεοφάνη Λώλο, επικεφαλής ελλαδικής εταιρείας που συνεργαζόταν με την Helector, αλλά και του τέως Γενικού Διευθυντή του ΣΑΠΑ, Ευτύχιου Μαληκκίδη, ο οποίος ήδη εκτίει ποινή εξαετούς φυλάκισης για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ.

Οι εξελίξεις αποτελούν κύριο αντικείμενο ενασχόλησης στον ελλαδικό Τύπο και τις διαδικτυακές πύλες από ενωρίς το πρωί.

Στο περιθώριο των καταιγιστικών αυτών εξελίξεων, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου προσήχθησαν εκ νέου σήμερα οι 10 ύποπτοι για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, μετά την εκπνοή των πενθήμερων διαταγμάτων κράτησης που τους επέβαλε το δικαστήριο την 21η Μαρτίου. Στο δικαστήριο προσήχθη για πρώτη φορά σήμερα και ο 11ος κρατούμενος για την υπόθεση, ο υπάλληλος της Helector, Αθανάσιος Κατρής ο οποίος έφθασε χθες στην Κύπρο και συνελήφθη από τις ανακριτικές αρχές. Ο κ. Κατρής  διετέλεσε διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας και ενεπλάκη στα έργα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης. Και για τους 11 υπόπτους το Δικαστήριο Πάφου εξέδωσε διατάγματα κράτησης πέντε ημερών.

Πέραν του Αθανάσιου Κατρή, οι άλλοι 10 ύποπτοι για τους οποίους ανανεώθηκαν τα διατάγματα κράτησης, είναι οι Δημήτρης Πατσαλίδης, οικονομικός διευθυντής του Δήμου Πάφου που τελεί σε διαθεσιμότητα, Δημήτριος Γιαννακόπουλος, πρώην διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας Helector, Ιmad Baqleh, πολιτικός μηχανικός της εταιρείας, Μιχάλης Πάντης που είναι το πρόσωπο που επέβλεπε τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης, λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνη Κουρουζίδη, Στέλιο Παπαδόπουλο και Χρηστάκη Πέτρου, που αποτελούσαν την επιτροπή προσφορών, Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, πρώην λειτουργός  του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργος Κουλαππής και ο γιος του, Νίκος  Κουλαππής, ο οποίος είχε συμβληθεί ως ο γιατρός του προσωπικού των δύο χώρων.

Ο κ. Κατρής φαίνεται να έδωσε δείγματα πλήρους συνεργασίας με τις αρχές τις πρώτες αυτές ώρες της παρουσίας του στην Κύπρο και σύμφωνα με πληροφορίες του PafosNet στα όσα προκαταρκτικά ανέφερε οφείλεται η έκδοση των νέων ενταλμάτων σύλληψης και κυρίως η διασύνδεση του καταδικασθέντος για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ, Ευτύχιου Μαληκκίδη, και με τον ΧΥΤΑ.

Βάσει των όσων αναφέρθηκαν στο δικαστήριο, το σημερινό θα είναι πιθανότατα και το τελευταίο διάταγμα κράτησης που ζητείται από την Αστυνομία, αφού το ανακριτικό έργο έχει περατωθεί στο μεγάλο του ποσοστό. Λήφθηκαν, συγκεκριμένα, 142 καταθέσεις και διενεργήθηκαν 28 έρευνες στο διάστημα των 13 ημερών που οι 10 τελούσαν υπό κράτηση.

Για το πενθήμερο διάταγμα κράτησης, έφεραν ένσταση μόνο οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ανδρέα Λουρουτζιάτη και των πατέρα και γιου Κουλαππή, με το δικαστήριο να εξηγεί την αναγκαιότητα των διαταγμάτων και να δίνει οδηγίες όπως εις περίπτωση αποπεράτωσης του έργου της Αστυνομίας ενωρίτερα του πενθημέρου, οι ύποπτοι αφεθούν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σήμερα στο δικαστήριο από τον εξεταστή της υπόθεσης, ανακρινόμενος ο ύποπτος Imad Baqleh, που ήταν διευθυντής του έργου της εταιρείας Helector στην Κόσιη και διαπραγματευτής εκ μέρους της Helector για το κύτταρο Β1, δεν απαντά σε καμία ερώτηση.

Ανακρινόμενος ο ύποπτος Δημήτριος Γιαννακόπουλος, που ήταν πρώην Γενικός Διευθυντής της Helector από το 2007 μέχρι το 2010 και αντικαταστήθηκε από τον Ιωάννη Κοκότση, εξέφρασε την επιθυμία και προέβηκε σε θεληματική κατάθεση, στην οποία παραδέχτηκε τα όσα του καταλογίζουν. Ανέφερε για τις συναντήσεις που είχε με τον Σάββα Βέργα, τον Δημήτρη Πατσαλίδη οικονομικό διευθυντή που τελεί σε διαθεσιμότητα και τον Αθανάσιο Κατρή. Ο Γιαννακόπουλος είπε πως σε διαφορετικές ημερομηνίες του έδιναν από την εταιρεία φάκελο με χρήματα τα οποία τα έδινε στον Σάββα Βέργα ως μίζες. Σε κάποιες περιπτώσεις τον φάκελο τον έδινε ο Imad Baqleh και στη συνέχεια αναλάμβανε την παράδοση των μιζών. Το δε ποσό που δόθηκε, όπως είπε, σε μίζες από τον ίδιο υπολογίζεται σε 310.000 ευρώ.

Ο Γιαννακόπουλος, επιβεβαιώνοντας πολλά γεγονότα από αυτά που ανέφερε ο Ιωάννης Κοκότσης, ανέφερε επίσης στη θεληματική του κατάθεση ότι ο ύποπτος Γιώργος Κουλλαπής σε ανύποπτο χρόνο και κατά τη διάρκεια που έπρεπε να προσληφθεί ιατρός στα έργα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, του πρότεινε να προσλάβει τον γιο του, Νικόλα Κουλλαπή, επικαλούμενος την καλή συνεργασία που είχε με την εταιρεία και του πρότεινε να επικοινωνήσει με τον Κατρή. Έτσι συνήψε τη συμφωνία μαζί του με την εταιρεία Μidoriaco που ανήκει στην οικογένεια των υπόπτων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Ιωάννης Κοκότσης εξέφρασε την επιθυμία και προέβη σε νέα θεληματική κατάθεση. Ζήτησε να επιθεωρήσει τα έγγραφα που παρέδωσε τα οποία είχε στην Ελλάδα, όπου και ανέφερε σημαντικά γεγονότα. Ανέφερε για τις συναντήσεις που είχε με τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη σε συγκεκριμένη ημερομηνία, πριν την αναχώρηση του από το αεροδρόμιο Λάρνακας και ανέφερε επίσης ότι έδωσε στον Λουρουτζιάτη 5.000 ευρώ. Από τις εξετάσεις που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι όντως τη συγκεκριμένη ημερομηνία ο Κοκότσης αναχωρούσε από το αεροδρόμιο Λάρνακας στην Αθήνα. Έδωσε επίσης και άλλες λεπτομέρειες που έγιναν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με τον ύποπτο.

Από την αναθεώρηση των εγγράφων ο Κοκότσης ανέφερε ακόμα ότι σε επτά διαφορετικές περιπτώσεις φαίνεται ότι ο Imad Baqleh πήρε μετρητά από το ταμείο για να δώσει χρήματα σε μίζες τα οποία κατέληγαν προς την επιτροπή την οποία αποτελούσαν οι ύποπτοι Α. Κουρουζίδης, Σ. Παπαδόπουλος, Χρ. Πέτρου, ενώ από αυτά τα χρήματα κατέληγαν και στην επιτροπή επίβλεψης της κατασκευαστικής φάσης της Κόσιης που είναι οι ύποπτοι Κουρουζίδης, Πάντης και Πέτρου.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την Αστυνομία, από έλεγχο που έγινε στα έγγραφα που παραλήφθηκαν εντοπίστηκαν δύο εικονικά έγγραφα για τα ποσά των 30.000 ευρώ και 20.000 ευρώ υπογραμμένα από τον Imad Baqleh, ενώ όπως διαπιστώθηκε οι εργασίες αυτές που αναφέρονται στα έγγραφα ήταν εικονικές.

Ο έλεγχος στα έγγραφα που παραλήφθηκαν από τα γραφεία της εταιρείας Helector, συνεχίστηκε και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 130 πλαστά τιμολόγια περίπου που φαίνεται ότι με τον ίδιο τρόπο δικαιολογούνταν τα ποσά που κατέληγαν σε μίζες.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης στα πλαίσια των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι κατά το έτος 2006 υποβλήθηκαν προσφορές για το έργο της Κόσιης και απορρίφθηκε ανταγωνιστική προσφορά. Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν τέσσερις προσφορές μεταξύ αυτών και της Helector. Η εκτίμηση του έργου έγινε από την εταιρεία ΕΝVIROPLAN, διευθυντής της οποίας είναι ο κατζητούμενος από σήμερα Θεοφάνης Λώλος, ήταν για 35 εκατομμύρια για την κατασκευή και 90 εκατομμύρια για τη λειτουργία. Η εκτίμηση αυτή ενδέχεται να ήταν ήδη «φουσκωμένη» από τους συμβούλους της ΕΝVIROPLAN.

Ελεύθεροι για την υπόθεση έχουν αφεθεί ο Γενικός Διευθυντής της Helector Ιωάννης Κοκότσης και οι Μιχάλης Μιχαήλ, Σκεύη Πρωτοπαπά και Παντελίτσα Μαππούρα, υπάλληλοι της Helector στην Κύπρο .

philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...