Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Ελα μωρέ…Από τους Έλληνες συναδελφους του έμαθε τα κόλπα.Ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που εμπλεκόταν σε ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς καταδικάστηκε σε 46 μήνες φυλάκιση διότι είχε ευνοήσει μια εταιρεία που διεκδικούσε συμβάσεις, δίνοντάς της απόρρητες πληροφορίες με αντάλλαγμα ιερόδουλες, ταξίδια και «πολυτελή» δώρα.
AdTech AdΟ πλοίαρχος Ντάνιελ Ντούσεκ (Daniel Dusek), 49 ετών, καταδικάστηκε επίσης να καταβάλει ένα πρόστιμο 70.000 δολαρίων και να επιστρέψει άλλα 30.000 δολάρια στο ΠΝ των ΗΠΑ.
Είχε ομολογήσει τον Ιανουάριο του 2015 την ενοχή του σε όλες τις κατηγορίες περί διαφθοράς που αντιμετώπιζε, πλην μιας, παραδεχόμενος ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του ως υποδιευθυντής επιχειρήσεων του Έβδομου Στόλου, που σταθμεύει στην Ιαπωνία, για την ανάθεση συμβάσεων σε έναν Μαλαίσιο, τον Λέοναρντ Φράνσις.
Η εταιρεία Glenn Defense Marine Asia του Φράνσις που επίσης έχει ομολογήσει την ενοχή του στην υπόθεση,διεκδικούσε συμβόλαια παροχής υπηρεσιών ελλιμενισμού και για να της ανατεθούν πρόσφερε στον Ντούσεκ και άλλους γεύματα, αλκοολούχα ποτά, εισιτήρια για θεάματα, διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία και άλλα δώρα. Το σύνολο του ποσού ανερχόταν σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Σε αυτά προστέθηκαν φάκελοι με μετρητά συνολικού ύψους 500.000 δολαρίων, πακέτα σπα κ.λπ.
Συνολικά δώδεκα στρατιωτικοί, ανάμεσά τους τουλάχιστον τέσσερις αξιωματικοί, ενέχονται στο σκάνδαλο.
Τα ποσά που διακυβεύονταν ήταν σημαντικά: τον Ιούλιο του 2011 η εταιρεία είχε εξασφαλίσει μια σύμβαση πενταετούς διάρκειας έναντι τιμήματος 200 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σε αντάλλαγμα οι αξιωματικοί παρέδιδαν στον Λέοναρντ Φράνσις εμπιστευτικά έγγραφα ανάμεσά τους και απόρρητα και επεφύλασσαν προνομιακή μεταχείριση στην εταιρεία του στις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων. Ο Φράνσις με τη σειρά του φέρεται ότι υπερχρέωνε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.
Η δικαστής Τζάνις Σαμαρτίνο χαρακτήρισε «αδιανόητες» τις πράξεις του πλοιάρχου Ντούσεκ, προσθέτοντας ότι έθεσε «σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ.
Ο Λέοναρντ Φράνσις, η καταδίκη του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα φέτος, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 25 ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...