Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Δηλαδή υπουργάκο ,τώρα μας πάνε γ@μιώντας;


Για ανάκτηση της εναέριας υπεροχής της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας τα επόμενα χρόνια έκανε λόγο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, φανερώνοντας τα επόμενα βήματα της χώρας μας σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό για τα εξοπλιστικά, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τέθηκε από πλευράς μας το ζήτημα της αγοράς μιας μοίρας F-35. Προφανώς πρέπει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση, θεωρώ ότι θα ξεκινήσει σύντομα και υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν». «Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος ρώτα διαθεσιμότητα και τιμή, υπάρχει ανταλλαγή εγγράφων… είναι διαδικασίες που θέλουν χρόνο», σημείωσε και εκτίμησε ότι η απόκτηση των F-35 θα ξεκινήσει από το 2024 και μετά.
Εν συνεχεία επισήμανε ότι αυτές τις ημέρες ξεκινάει και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στην εκδοχή Viper που είναι επίσης ένα άλλο πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα. Με τους ρυθμούς που προβλέπονται, εξήγησε, θα διαρκέσει κοντά στα 7 με 8 χρόνια, δεν μπορείς να βάλεις όλα τα αεροπλάνα σου κάτω από τα υπόστεγα της ΕΑΒ να διαλυθούν.
«Οταν θα έχουμε τελειώσει θα έχουμε εκσυγχρονίσει τον κύριο όγκο των αεροπλάνων μας, 82 με 84 F-16, ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή για τον τύπο αυτού του αεροσκάφους, και θα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης των F-35 εκεί που η Τουρκία θα έχει πέσει έξω δεν θα τα έχει καταφέρει. Παράλληλα, θα έχουμε συμπληρώσει και το στόλο των Mirage λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών τους και των ειδικών οπλών που φέρουν, είναι ένας τύπος απολύτως απαραίτητος, και πραγματικά θα μπορούμε να μιλάμε ακόμα και για όρους ανάκτησης υπέροχης πλέον σε επίπεδο αεροπορίας σε βάθος χρόνου, γιατί αυτά δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά γίνονται οργανωμένες κινήσεις στη βάση οργανωμένου σχεδίου», υπογράμμισε.

Ας έχουμε υπόψη μας τα εξής. Πρώτον, τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 είναι πανάκριβα, στοιχίζουν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια το ένα! Δεύτερον, στο ερώτημα, αν το F-35, καλύπτει τις εθνικές ανάγκες στο Αιγαίο (κυρίως αναχαιτίσεις), η απάντηση είναι μάλλον ΟΧΙ. Τα εξελιγμένα πτητικά χαρακτηριστικά του, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα stealth, την ικανότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης πολλαπλών αποστολών, τη μεγάλη εμβέλεια, την ενσωμάτωση τελευταίας τεχνολογίας αισθητήρων κ.τ.λ. καθιστούν το F-35 ιδανικό, για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των ΗΠΑ, για μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή δράσης, της Αν. Μεσογείου, Αιγαίου, Βαλκάνια, Μαύρης Θάλασσας, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση, ότι θα επιχειρούν-απογειώνονται από ελληνικές αεροπορικές βάσεις.
Στρατηγικός στόχος των αμερικανικών F-35, είναι η εξουδετέρωση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων. Ουσιαστικά, η αγορά των F-35, καλύπτει κυρίως αμερικανικές, ούτε καν νατοϊκές, επιχειρησιακές ανάγκες, στην περιοχή μας, που ωστόσο, μέρος του κόστους «εντέλλεται», να καλύψει ο ελλειμματικός ελληνικός προϋπολογισμός, εφόσον υποχρεωθεί η χώρα μας να αγοράσει αυτό το πανάκριβο (τεράστιο και το κόστος συντήρησης) αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος. Το ενδεχόμενο αυτό, συνιστά και μια αξιολογήσιμη πτυχή, του εν εξελίξει στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ και Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...